Men vafan. Inför EU-valet kom jag ut som pirat, efter att noga övervägt saken. De tre grundpelarna talade till mig, och det kändes som de just nu viktigaste frågorna. Inför riksdagsvalet i höst har jag gått igenom processen igen, och hade bestämt mig. Vi behöver fortsätta trycka på. Jag tänkte rösta pirat igen.

Beslutet var ännu svårare den här gången. Piratpartiet har gjort ett fantastiskt arbete i Bryssel, och behovet av fokus på demokrati-, integritet- och rättighetsfrågor här hemma är större än någonsin. Men de problem jag lyfte fram för Rick redan för två år sedan hade i mina ögon blivit ännu tydligare den sista tiden – det är svårt att driva ett parti som piratpartiet i en etablerad parlamentarisk ram. Partipolitik och valfläskande passar oss dåligt, och de stora frågorna riskerar att gå förlorade. De stora frågorna som egentligen är det som håller ihop oss. Käbblet inom partiet har tydligt visat hur svårt det är.

Men som sagt, jag var framme vid mitt beslut. Det skulle bli Piratpartiet den 19 september. Jag var tvungen att rösta med hjärtat igen.

Så hände den här intervjun med Rick Falkvinge i Sveriges Radio.

Tipping point. Det blir inte värre än så här.

Ingen skugga över Sveriges Radio. Det är till och med svårt att kasta skugga över resten av medierna, bloggosfären eller de andra partierna. Det här var ett öppet mål. Det är val om ett par månader. Det är klart att alla hugger på ett sådant här köttben. Det spelar liksom ingen roll vad Rick egentligen menade, och det ska det inte behöva göra heller. Det var otroligt klumpigt. Punkt.

Jag tvivlar på att Piratpartiet har skuggan av en chans att komma in i riksdagen med Rick som partiledare efter det här. Ska det finns någon som helst möjlighet måste förändring ske, och jag tror Anna Troberg är det halmstrå som behövs. Men jag vill inte ställa mig upp och kräva någons avgång. Det är upp till styrelsen att hantera det. Min tid fram till valet kommer i vilket fall som helst att bestå av än mer tvekan.

Men mitt största bekymmer är inte alls vad som händer med Piratpartiet egentligen. Mitt stora bekymmer är vad som händer med piratfrågorna. Vem ska jag nu vända mig till? Vem är beredd att jobba för mig i riksdagen i de frågor som fick mig att bli pirat?

Förra gången citerade jag Lawrence Lessig som 2001 kom ut med boken ”The Future of Ideas

A time is marked not so much by ideas that are argued about as by ideas that are taken for granted. The character of an era hangs upon what needs no defense. Power runs with ideas that only the crazy would draw into doubt. The “taken for granted” is the test of sanity; “what everyone knows” is the line between us and them.

This means that sometimes a society gets stuck. Sometimes these unquestioned ideas interfere, as the cost of questioning becomes too great. In these times, the hardest task for social or political activists is to find a way to get people to wonder again about what we all believe is true. The challenge is to sow doubt.

And so it is with us. All around us are the consequences of the most significant technological, and hence cultural, revolution in generations. This revolution has produced the most powerful and diverse spur to innovation of any in modern times. Yet a set of ideas about a central aspect of this prosperity–“property”–confuses us. This confusion is leading us to change the environment in ways that will change the prosperity. Believing we know what makes prosperity work, ignoring the nature of the actual prosperity all around, we change the rules within which the Internet revolution lives. These changes will end the revolution.

Det har inte blivit bättre sedan 2001, och sannerligen inte sedan den 22 april 2009. Nu är det hög tid att fixa det här. I det stora perspektivet är det här mina frågor i ett nötskal. Är det någon som känner sig kallad? Dörren är fortfarande öppen för alla mina underbara vänner i piratpartiet och jag hoppas det blir ni och jag ändå, den 19 september. Men just nu ser det mörkt ut. Och jag har ingen aning om var jag ska ta vägen i så fall…

Det är en ledsen dag idag.

Psst, många har skrivit klokare om det här. Kolla in knuff och politometern.