Var ska jag ta vägen nu då, Piratpartiet?

Men vafan. Inför EU-valet kom jag ut som pirat, efter att noga övervägt saken. De tre grundpelarna talade till mig, och det kändes som de just nu viktigaste frågorna. Inför riksdagsvalet i höst har jag gått igenom processen igen, och hade bestämt mig. Vi behöver fortsätta trycka på. Jag tänkte rösta pirat igen.

Beslutet var ännu svårare den här gången. Piratpartiet har gjort ett fantastiskt arbete i Bryssel, och behovet av fokus på demokrati-, integritet- och rättighetsfrågor här hemma är större än någonsin. Men de problem jag lyfte fram för Rick redan för två år sedan hade i mina ögon blivit ännu tydligare den sista tiden – det är svårt att driva ett parti som piratpartiet i en etablerad parlamentarisk ram. Partipolitik och valfläskande passar oss dåligt, och de stora frågorna riskerar att gå förlorade. De stora frågorna som egentligen är det som håller ihop oss. Käbblet inom partiet har tydligt visat hur svårt det är.

Men som sagt, jag var framme vid mitt beslut. Det skulle bli Piratpartiet den 19 september. Jag var tvungen att rösta med hjärtat igen.

Så hände den här intervjun med Rick Falkvinge i Sveriges Radio.

Tipping point. Det blir inte värre än så här.

Ingen skugga över Sveriges Radio. Det är till och med svårt att kasta skugga över resten av medierna, bloggosfären eller de andra partierna. Det här var ett öppet mål. Det är val om ett par månader. Det är klart att alla hugger på ett sådant här köttben. Det spelar liksom ingen roll vad Rick egentligen menade, och det ska det inte behöva göra heller. Det var otroligt klumpigt. Punkt.

Jag tvivlar på att Piratpartiet har skuggan av en chans att komma in i riksdagen med Rick som partiledare efter det här. Ska det finns någon som helst möjlighet måste förändring ske, och jag tror Anna Troberg är det halmstrå som behövs. Men jag vill inte ställa mig upp och kräva någons avgång. Det är upp till styrelsen att hantera det. Min tid fram till valet kommer i vilket fall som helst att bestå av än mer tvekan.

Men mitt största bekymmer är inte alls vad som händer med Piratpartiet egentligen. Mitt stora bekymmer är vad som händer med piratfrågorna. Vem ska jag nu vända mig till? Vem är beredd att jobba för mig i riksdagen i de frågor som fick mig att bli pirat?

Förra gången citerade jag Lawrence Lessig som 2001 kom ut med boken ”The Future of Ideas

A time is marked not so much by ideas that are argued about as by ideas that are taken for granted. The character of an era hangs upon what needs no defense. Power runs with ideas that only the crazy would draw into doubt. The “taken for granted” is the test of sanity; “what everyone knows” is the line between us and them.

This means that sometimes a society gets stuck. Sometimes these unquestioned ideas interfere, as the cost of questioning becomes too great. In these times, the hardest task for social or political activists is to find a way to get people to wonder again about what we all believe is true. The challenge is to sow doubt.

And so it is with us. All around us are the consequences of the most significant technological, and hence cultural, revolution in generations. This revolution has produced the most powerful and diverse spur to innovation of any in modern times. Yet a set of ideas about a central aspect of this prosperity–“property”–confuses us. This confusion is leading us to change the environment in ways that will change the prosperity. Believing we know what makes prosperity work, ignoring the nature of the actual prosperity all around, we change the rules within which the Internet revolution lives. These changes will end the revolution.

Det har inte blivit bättre sedan 2001, och sannerligen inte sedan den 22 april 2009. Nu är det hög tid att fixa det här. I det stora perspektivet är det här mina frågor i ett nötskal. Är det någon som känner sig kallad? Dörren är fortfarande öppen för alla mina underbara vänner i piratpartiet och jag hoppas det blir ni och jag ändå, den 19 september. Men just nu ser det mörkt ut. Och jag har ingen aning om var jag ska ta vägen i så fall…

Det är en ledsen dag idag.

Psst, många har skrivit klokare om det här. Kolla in knuff och politometern.

59 thoughts on “Var ska jag ta vägen nu då, Piratpartiet?”

 1. Jag hade inte själv tänkt att rösta pirat, men har rekommenderat alla vacklande vänner att göra det. För de viktiga frågornas skull och för att det måste hända något med svensk politik nu. Men nu då?
  Tror det är fler än jag som kan känna igen sig i din känsla – även om man själv utgår från andra punkter i sitt resonemang.

  Reply
 2. Förstår inte riktigt. Menar du att PP inte kommer kämpa för det dom säger (och det du anser behövs) i och med Ricks uttalande?

  Reply
 3. Ok. Den risken har ju alltid funnits. Men du kanske har rätt att den har ökat. Behovet av att få in PP är dock lika stort som förut så jag kommer “chansa” denna gången i alla fall. Hoppas du också gör det…

  Reply
 4. Jag håller med dig – men då kapitulerar du och erkänner att ovanstående treords-sanning ska gälla även Piratpartiet.

  Det vill inte jag. Jag är inte ett skvatt intresserad av att Piratpartiet ska bli ytterligare ett gammelparti i högen där partiledaren ska behöva göra “avbön i kvällspressen” vid minsta klavertramp. Piratpartiet är en tribe, en rörelse och ett nytt sätt att göra politik på.

  Sanslöst spännande, och om Rick behöver något just nu så är det ett stöd från alla som har ordets gåva och klarar av att uttrycka oss och vår världsbild betydligt bättre än någon “journalist” jag träffat på mycket länge.

  Ang. förutsättningarna låter argumentet väldigt likt “en röst har ingen betydelse”, vilket man snabbt kan integrera över befolkningsmängden och inse att det inte kan vara sant ;)

  Reply
 5. Som jag sa härom dagen till en av mina favoritkandidater: de närmaste två månaderna måste få handla om valet.

  Du behöver inte predika idealism för mig. Jag vet vad jag brinner för och varför. Men har man i väl valt att gå den parlamentariska vägen så måste man förstå det spelet. Det här är ingen lek. Jag vill att min röst ska göra skillnad den 19 sept. Jag hoppas fortfarande kunna lägga den på PP och få den effekten. Men det blev just aktuellt att försöka hitta ett nästbästa alternativ. Tyvärr.

  Reply
 6. Först Google Wave, sedan Piratpartiet. Jocke, det är inte lätt att vara early adopter alla gånger ,-)

  Reply
 7. Hoppas verkligen att du ger oss alla andra chansen. När jag med kraft hävdat att Informationen i en demokrati måste vara fri, har det aldrig fallit mig in att innebörden i begreppet Information skulle inrymma fotodokumenterade sexuella övergrepp på verkliga barn. I kväll har jag lärt mig att den tolkningen är möjlig varför jag måste vara tydlig med att den typen av dokumentation bör vara förbehållen en begränsad och proffsig krets, som ägnar sig åt rättsskipning på ett rättssäkert sätt. Däremot gillar jag att Madeleine Leijonhufvud klargjort varför det blir problem när man drar in fiktiva bilder i sammanhanget. Med detta vill jag be dig att ge oss ännu en chans.

  Reply
 8. Men jag förstår ju det där, och det är som det ska vara:

  – resonerande och lärande. Sökande efter det bästa sättet att nå målet.

  Men mitt problem handlar ju inte om det just nu. Mitt problem är att partiet, så som det ser ut just nu i allmänhetens ögon, är så belastat att jag inte tror på framgång längre. Och om jag inte tror på framgång så måste jag – på samma sätt som resonemanget ovan – söka en annan väg att nå framgång.

  Det kanske låter illojalt, men även om jag har mitt hjärta hos vänner som du, så har jag min själ i själva grundfrågan. Det som är fundamentet till att Piratpartiet finns är viktigare än partiet. Just därför känner jag i nuläget att jag måste ompröva vad jag tror är det bästa sättet att nå det målet.

  Jag återvänder gärna till att tro på partiet, och lägga min röst där i september.

  Reply
 9. Med referens till den video du bifogar till ditt inlägg: ditt resonemang låter ungefär som en sverigedemokrats utläggning kring att vissa frågor är för “heta” för att ens få debatteras. Vilket struntprat. Vem skulle ha intresse av en sådan mörkläggning? Hur skulle en sådan mörkläggning koordineras? Kan du ge exempel på en enda person som påstår direkt eller indirekt att frågan inte får debatteras? Det du säger är i klippet är ju bara löst tyckande/varmluft/rambling utan någon uppbackande substans. Gör ett nytt försök, men denna gång: gör om, gör rätt.

  Reply
 10. En variant av Godwin's law? Alltså att alla diskussioner förr eller senare slutar i en referens till barnporr? Den förklaringen gör ju inte din utläggning mer precis.

  Kom igen nu Jocke. Säg vad du egentligen menar. Vem skulle ha intresse av att inte försöka lösa denna fråga? Och varför? Var specifik. Var tydlig. Backa upp med fakta. Ingen varmluft. Ett nytt försök tack.

  Reply
 11. Jocke. Jag kände mig precis lika vilsen idag, och tog en terapifika med Emma för att söka lite tröst efter lunch. Hon övertalade mig då att gå på mitt livs första riktiga piratmöte med Stockholmspiraterna. Det var välbesökt, rätt stormigt, jag fick chansen att ställa mig upp (även om jag satt eftersom jag annars skulle fått valvtaket i huvudet) och säga att jag var hjärtligt trött på Falkvinges mediala klavertramp (det här var faktiskt inte det första).

  Efteråt tog jag en bit mat med några av de vettigaste pirater jag vet, och det känns faktiskt väldigt mycket bättre. Huvudfrågorna är desamma, även om partiledaren beter sig idiotiskt ibland. Jag menar, det är ju inte bara Piratpartiet som har en Partiledare som man skulle vilja byta ut. Det har ju varit lika jobbigt för liberalerna i Folkpartiet igår och idag efter Jan Björklunds oförblomerade flört med Sverigedemokraterna (eller om det bara är en vilja att detaljstyra skolan som yttrar sig i ett förslag som bara påverkar något hundratal elever). Och hur står de centerpartister vi känner ut med Maud Olofsson som partiledare?

  Visst känns det otroligt mörkt inför valet just nu, men jag bestämde mig i alla fall att bli kvar i partiet efter kvällens PP-möte.

  Reply
 12. Du gör det bekvämt för dig. Du kallar den som ber dig förklara dig för “troll”. Och undviker att diskutera frågan vidare genom att hänvisa till länkar som svårligen kan anses besvara frågan. Varför ens posta något som du ändå inte kan stå för (i meningen backa upp)?

  Reply
 13. Fan vad trött jag blir på såna som dig BernhardJ. Ni fattar verkligen inte ett vitten. Ni är så jävla inkrökta i att PP kommer att vinna, att PP inte ska behöva vara professionella i sina mediekontakter att ni inte inser att problemet inte längre är Ricks uttalande utan att en hoper av er låter precis som SD-are i kommentarsfälten.

  Reply
 14. Svarade du på fel inlägg? Jag är inte piratpartist om du nu fått för dig det. Jag ifrågasatte bara Joakims slentrianmässiga uttalande om att vissa ämnen är tabu och inte “får” diskuteras. Ungefär som när SD-stollarna påstår att invandring inte får diskuteras.

  Reply
 15. Sorry. Bara det att det idag varit en mängd pp:are som joddlat på likt dig gentemot oss som kritiserat pp.
  Det ni inte fattar är att man inte kan vinna något val utan att vara taktisk. Man har inte råd med såna här klavertramp.

  Reply
 16. Jag menar inte att det inte *får* diskuteras (säger jag ens det?) utan att det svårligen *låter* sig diskuteras. Vilket du på något tvistat sätt lyckas bevisa här. Men för min del är vår konversation över nu. Jag tycker att bevisen på det jag tycker syns överallt och hela tiden. Du tycker det inte. Det får nog vara så med den saken.

  Reply
 17. Jag är med dig, men jag har inte varit på något möte ikväll;) Men som jag skrev i svaret till Gun, jag är enormt pragmatisk när det gäller min röst. Att lägga den där den gör nytta är inte bara en rättighet, det är en skyldighet.

  Men som sagt, ledsen dag idag. En annan dag kan se helt annorlunda ut. Jag hoppas verkligen det iaf.

  Reply
 18. Och exakt *vad* är det som svårligen låter sig diskuteras? Barnporr? Du låter i videon lite som en Sverigedemokrat som säger att “invandring låter sig inte diskuteras”, fast du bytt ut ordet “invandring” mot “barnporr”. Vad mer exakt är det inom området som inte låter sig diskuteras? Och var är det din åsikt skiljer sig från den gängse?

  Reply
 19. Vilket av mina inlägg fick dig att tro att jag kritiserar de som kritiserar PP? Jag kritiserade Joakims substansfattiga videoblogginlägg. Inget annat.

  Reply
 20. Nej, det var mer en uppriktigt menad nyfikenhet på hur jag kunde stämplas som piratpartist :-) Detta eftersom jag inte alls sympatiserar med piratpartiet och dessutom tycker att Rick Falkvinges senaste utsvävningar är riktigt vidriga.

  Reply
 21. Toklibertanianer har inte i rikdagen att göra. Med lagen som murbräcka “kan man få igenom vilka toklagar som helst” säger Falkvinge men han kan inte konkretisera. Den här debatten hade vi som sagt 1999 och då var det journalistkåren som var starkast kritisk. Facit är ju faktiskt att de hade jävligt fel.

  Reply
 22. Men Jocke, borde inte Piratpartiet varit en lobbyorganisation eller annan typ av sammanslutning från början? Jag förstår tanken med ett parti. Det är lättare att få uppmärksamhet, det är demokratiskt, det är bra.

  Ändå tror jag ett nätverk som Liberati eller en (för några år sedan) modern lobbyorganisation som Piratbyrån gör mer skillnad. Citat Alexander Bard, du var ju där: “Varför sitta i Riksdagen och trycka på en knapp, när jag kan påverka fem stycken ledamöter att trycka som jag vill?”.

  Jag har gillat initiativet Piratpartiet men aldrig dess ledning. Och det är i slutändan personerna man litar på som man ska rösta på, inte frågorna.

  Reply
 23. +1 Känner precis likadant.

  Och jag kände så redan kvällen innan Ricks uttalande när jag inte fann mig kunna försvara valmanifestet. Redan där finns formuleringar som kan tolkas precis som Rick uttalande. Då är det inte bara Rick som står för åsikten.

  Det står också mycket fånigt, både högt och lågt och konstigt formulerat. Visst är det bra att de ska arbeta om valmanifestet men att de kunde släppa det i nuvarande skick är ett tecken på att inte ha fått ihop organisationen — och att de uttryckt sådan enorm stolthet över sjökorten förstår jag inte. Många kockar i form av crowdsourcing är en bra start, men valmanifestet är ett praktexempel på när man visar i slluprodukten att det är väldigt många kockar inblandade med olika erfarenhet, olika förmåga att utrycka sig och ibland en översittarstil som inte alls tilltalar mig.

  Hoppas verkligen de kan rädda det här.

  Calandrella skriver bra om hur valmanifestet kan tolkas säga precis det som Rick sa: http://calandrella.wordpress.com/2010/08/05/pir

  Reply
 24. Jo, det är ju precis det jag också hävdat. Att partistrukturen var en olämplig form. Men å andra sidan, den motsatta uppfattningen måste också credas – utan ett parti hade vi inte haft pirater i europaparlamentet, och där har man verkligen lyckats göra avtryck.

  Och om inte Piratpartiet funnes eller gör sig oröstbara – vem fan ska jag rösta på i höst. Alla andra partier är ju helt ute och flyger i de här frågorna.

  Reply
 25. Hehe jag kände exakt så i Europaparlamentsvalet – finns fasen inget parti jag kan stå bakom (jag tog avstånd från ledningen i PP redan då… ungefär som jag hört många tagit avstånd från Mona Sahlin i det här valet). Därför ingen röst över huvud taget faktiskt.

  I år blir det dock röst, trots bristen på vettiga åsikter i de här frågorna, på ett av de etablerade partierna. Pga bra personer i partiet som jag gillar engagemanget hos. Pga bra kärnfrågor.

  Är det kanske de här personerna vi ska lobba lite mot? http://www.itotelekomforetagen.se/web/18_aug_va

  Reply
 26. Ja, barnporr är svårt – nästan omöjligt – att diskutera eftersom folk reagerar med ryggmärgen istället för att tänka rationellt. Jag förstår inte ens hur videon kan missförstås. Prova ställa en enkel fråga i lunchrummet: “Ska det vara förbjudet att titta på barnporr” och se vad du får för reaktioner…

  Kanske har trots allt Falkvinges klavertramp något gott med sig – aldrig tidigare har så många diskuterat barnporr på ett sakligt, icke moraliserande sätt som de senaste två dagarna IIRC.

  Reply
 27. Så, jag valde att fundera 12 timmar till istället för att bara svara reflexmässigt igår, men det blev ingen förändring. Nu gör jag ett stort netikettsbrott och påstår ur huvudet att folk bloggat om saker utan att leta rätt på inläggen först, i värsta fall får jag skämmas.

  1) Rick har sedan början sagt/bloggat att Piratpartiet INTE någonsin ska bli ett gammelparti, och att den dagen han börjar uppföra sig som en gammelpartiledare ska han bort.

  2) “har man valt att gå […] så måste man förstå det spelet” – Seth Godin says NO. Vill man förändra ska man inte samtidigt anpassa sig till hur det alltid har varit. Det finns inte mycket (möjligen barnporrproducenter) som jag avskyr mer än mediedrev (oavsett om det är mainstream eller bloggar) mot personer och/eller åsikter när man vet att man samtidigt förvanskar frågan bortom igenkännlighet. Det här är ett utmärkt tillfälle att INTE sälla sig till det drevet utan bara rycka på axlarna och säga “jaha”.

  3) Piratpartiet har många liberala medlemmar och väljare. Om något så har det här klavertrampet ökat deras tro på att Piratpartiet verkligen kan driva en liberal agenda även när det blåser snålt. Att leka gammelparti och “avsätta partiledaren” för ett klumpigt uttalande är dock bara fjantigt.

  4) Rick är en tribeledare. Jag vet att du kan Seths TED-talk om tribes utantill, men det verkar vara många andra som inte förstår hur viktigt det är.

  5) “barnporr, terrorism och droger” – ursäkta, men det är dags att förändra världen. Nu är en lika bra tidpunkt som någonsin att börja.

  Reply
 28. En röst kan göra nytta på fler sätt än att knuffa PP över 4 procent. En röst som tar PP till 3,9 procent kan få folk att våga rösta PP nästa gång trots att de inte vågade det den här gången.

  Det är inte nu eller aldrig, det är nu och alltid.

  Reply
 29. Jag förstår en pragmatisk hållning, det gör jag verkligen. Vad jag menar är dock att man vid varje val måste utgå från frågeställning “vad händer om alla gör som jag?” Dvs om alla personer som sympatiserar med PP och vill lägga sin röst där inte ändå inte gör det. Ja, då kommer vi inte in. Om alla däremot gör tvärtom, aj då är jag säker på att vi lyckas.

  Sen tror jag att man kan sända tydliga signaler även utan att komma in. Om PP skulle få, säg 3,2%, så skulle det vara en tydlig signal till de etablerade partierna. Jag är själv i grunden rödgrön men om det dessutom skulle visa sig att en majoritet av väljarflykten skett från de borgliga så skulle det ge Reinfelt en extra tankeställare om vilka ideal han svikit.

  Länkarna som Callandrella postat visar också att den interna diskussion har gjort upp med Ricks tanklöshet. Läs även Anna Troheds utmärkta sumering av läget på hennes blogg.

  MVH
  Christoffer

  Reply
 30. Vi kanske borde göra som republikanerna gjorde i valet i USA senast. Bush visade knappt ansiktet en enda gång under hela tiden som valkampanjen pågick eftersom man var rädd att han skulle skrämma väljarna till Obama. Nu lyckades ju inte den strategin så värst bra då Obama vann en jordskredsseger, men ändå…

  Det bästa är nog om Rick håller sig lite i bakgrunden den närmaste tiden och låter mer sansade debattörer stå i fokus. Han behöver inte avsättas eller gå under jorden men han bör bita sig lite i tungan och låta Anna och de andra toppkandidaterna sköta så mycket som möjligt av mediakontakten.

  Ricks problem är att han lätt blir för aggressiv, hämndlysten och framförallt onyanserad (allt blir antingen svart eller vitt) när han blir uppspelt, vilket han lätt blir när han debatterar och håller tal. Han har varit bättre på det förut men den senaste tiden har det blivit värre och värre för varje gång. Kanske han börjar bli utbränd och lite bitter? Han har ju lagt ner ett enormt (och fantastiskt) arbete under väldigt lång tid…

  Reply
 31. Är det verkligen så? Jag tror inte det. Även om påverkan naturligtvis blir mindre om man inte sitter i riksdagen så räknas ändå varenda röst. Bl.a. så kan det innebära partistöd även om ett parti inte kommer in i riksdagen, d.v.s. reda pengar för att fortsätta driva partiets frågor. Det är naturligtvis viktigt. Varje röst sätter också press på övriga partier att närma sig de frågor PP driver.

  Det som vore absolut katastrofalt är om PP skulle floppa helt, det skulle sända signalen till övriga partier att de kan slappna av och att frågorna inte är speciellt viktiga för att de inte ger några röster. Tänk på de som jobbar, inom och utanför partiet – skulle de orka fortsätta om PP får 0,2% i valet? Vad skulle hända om piratrörelsen helt enkelt gav upp?

  Reply

Leave a Reply