Vi borde hjälpa SVT att bli mer ”public” och mer ”service”

Jag har en skärningspunkt, en sweet spot, där några olika fenomen möts. Det handlar om medier av alla de slag, smarta nättjänster, användarens behov och önskemål samt ett rejält mått av sönderslitning av gamla modeller (disruption). Det är ett av skälen till att jag är så fascinerad av diskussionen runt The Pirate Bay. Och det är ett av skälen till att jag hyllar det Hanna Sköld gjort med Nasty Old People.

Eftersom jag fortsatt följa utvecklingen med Nasty Old People noterade jag att SVT gjorde ett inslag i Kulturnyheterna om filmen. Bra så. Lysande, till och med. Kanon är också att klippet finns på SVT Play. En bra start. Men…

30_11 - Kulturnyheterna | SVT Play

Om vi tittar lite närmare på vad SVT erbjuder så ser vi några problem:

 • Videon är bara tillgänglig en vecka (det sändes den 30/11).
 • Videon är inte inbäddningsbar utan jag kan bara länka till den. Och den länken blir alltså värdelös om ett par dagar.
 • Jag kan bara komma åt hela programmet, inte de enskilda inslagen.
 • Och massor med detaljer som att det inte är delbart annat än via mail, att det inte går att kommentera, att kvaliteten är lägre än den borde behöva vara etc… Jämför med vad Youtube låter dig göra med en video så blir skillnaden uppenbar och plågsam.

Jag har hört argumenten från SVT om varför det är så här genom båda öronen. Det handlar om upphovsrättsavtal, det handlar om stiffa jurister, det handlar om begränsade resurser, det handlar om tusen olika skäl – en del av dem ganska rimliga ursäkter. Och jag gillar ju människorna som jobbar med det här i betongbunkern på Oxenstiernsgatan. Men låt oss då göra dem en tjänst.

Så här säger nämligen regeringen:

Radio och TV i allmänhetens tjänst
Den grundläggande tanken bakom radio och TV i allmänhetens tjänst är att alla medborgare ska få tillgång till ett brett och mångsidigt TV- och radioutbud av hög kvalitet i alla genrer […]

Om vi tar fasta på det, och kortsluter hela det existerande distributionsmonopolet, så ser vi att det vore helt i linje med regeringens grundläggande tanke att bygga en bättre nättjänst för att distribuera materialet som producerats i allmänhetens tjänst. I synnerhet som mycket av det som saknas idag absolut handlar om kvalitet i ett brett begrepp.

Vi bygger helt enkelt en egen play. Vi suger in SVT, SR och UR, publicerar det i full kvalitet, låter användarna redigera ner det i olika inslag, tagga, kommentera och dela. Vi bygger alltså en allmänhetens centrala PVR. Kryddat med crowdsourcad metadata och allt ”2.0-godis” vi kan tänka oss blir det en grym folkbildningsmaskin. Vi låter givetvis all statistik och all anonymiserad användardata bli tillgänglig. Vem som helst får fritt använda materialet enligt en öppen licens, etablerad av oss, allmänheten. Vi gör bygget tillgängligt genom ett öppet API, så att det blir enkelt för SVT och SR att använda vår tjänst på svt.se och sr.se…

Igen, jag vet att det här är att kortsluta mycket av det som regleras i en herrans massa avtal och formuleringar internt och externt. Våra public service-bolag har helt enkelt inte hunnit med i svängarna. Man har – kanske helt riktigt – haft ett annat fokus än att fundera på distributionen. Då är det bara rimligt att vi erbjuder en hjälpande hand. Och visst, för att göra det lite mindre komplicerat kanske vi inte ska slanga vidare hollywood-filmerna och de amerikanska serierna. De är förvisso inköpta för publika (jaja, avgifts-) medel, men det är nog viktigt att inte blanda ihop de striderna.

Jag tycker det är dags att stå upp för att ”Public Service” också ska betyda ”Fri television”.

Så vad säger ni, alla smartskallar där ute? Vem sätter bollen i rullning?

Uppdatering: Det här givetvis ingen otänkt tanke. Tex pekar @pelles mig till det här posten från sommarens SSWC: ”SVT:s arkiv – öppet för alla”. Skillnaderna mot det förslaget är att jag ser det här som en mer aktivt crowdsourcad tjänst, men ffa att det är något som uppstår vid sidan om ”etablissemanget”. Som du ser i den posten, redan på tankestadiet fastnar man i hur tillgängliggörandet ska ske. Och genast blev distributionen problemet igen…

11 thoughts on “Vi borde hjälpa SVT att bli mer ”public” och mer ”service””

 1. Klokt sagt (och tänkt). Kan i och för sig utvecklas en aning. Gick in på Hanna Sköld. Nice message men erbarmlig engelska.

  Reply
 2. Ja tack, jag har tänkt i liknande banor, framförallt vad gäller metadatat. Det skulle vara så otroligt grymt att ha tillgång till crowdsourcad taggning av videoinnehåll från ALLA svenska “play-tjänster”. För att sen automatiskt kunna lista allting som är taggat med “Bajen” eller “WTF” och skapa tjänster utifrån det.

  Den tekniska delen av detta projekt är ju relativt liten, det är väl juridiken som är bromsklossen. Att ge sig in i ett sånt här projekt är som att be om att få både svenska och utländska jurister på halsen. Därför skulle det ju vara otroligt kaxigt om det t.ex. var DU som frontade projektet, istället för några stackars utvecklare som inte har samma genomslagskraft och karisma, och inte heller lyckas förklara sin ståndpunkt på ett begripligt sätt, som t.ex. PirateBay-killarna misslyckats med, IMHO.

  Reply
 3. Det känns spontant väldigt mycket jobb. Ett alternativ kanske skulle vara att rippa ner videon från SvtPlay och föreviga den någonstans, med förbättrat gränssnitt, taggning, markeringar för inslag i videon (istället för separata filmer per inslag, tänkt http://xx/program/videoXX#inslag3 eller något).

  Men var? Bandbredd? Lagring? Man vill ju inte riktigt tumma på kvalité. Liknande projekt med TV-rippar finns redan på en hel del torrentsiter, men enkelheten i svtplay.se är viktig misstänker jag.

  Reply
 4. »Embedda«? Adobe Flash? Eh. Tillbaka till ritbordet! Eller gör som blip.tv, de gör allt rätt, tycker jag. Bra format, nerladdning direkt i rss:en… Jag kommer nog inte orka installera flash någon mer gång.

  Reply
 5. Lite sen till diskussionen, men vad sägs om följande:

  Ta en massa fri musik och videor, licensierade under Creative-Commons-licenser eller motsvarande fria licenser. Använd format som OGG/Vorbis, FLAC, OGG/Theora, WebM.
  Stoppa in all metadata du kan.
  Skapa torrents av dem. Använd klienter som klarar av “strömmning”, dvs. som prioriterar början på mediafilerna vid nerladdning.
  Lista dem i en massa olika index. “Arkivsidor” med torrents och magnet-länkar och även Kademelia används för att söka efter filer.
  Gör det till en (1) svärm, där alla klienter är uppkopplade till andra i svärmen, inte bara till de med samma filer som vid vanlig bittorrent (PEX, DHT, mm). Då blir det exempelvis lättare att söka på nya filer som inte finns i ett arkiv du har listat.
  Gör det enkelt att lägga till och föreslå ändringar i metadata.
  Gör det enkelt att publicera media.
  Gör det enkelt att ladda ner.
  Gör det enkelt att ladda upp remixer och peka på originalen i metadatan.
  Gör en snygg klient som matchar Spotify.

  Om det är lika enkelt som Spotify, men är helt obegränsat, utan reklam, har massor av musik och videor och är lätt att söka i och bidra till så finns det inte längre någon anledning att använda något annat.
  Även för SVT.

  Reply

Leave a Reply