[Om det ”nya” internetföretagandet och miljarderna som försvinner]

Den senaste tiden har jag pratat mycket om hur det kommer en ny våg av webbtjänster som påverkar hela den etablerade bilden av ”doing business”. Det handlar, helt krasst, om mångmiljardbelopp som försvinner och mitt exempel brukar vara Craigslist. I slutet på den bloggposten nämner jag andra marknader som är på väg i samma riktning och uppmanad att komma med fler exempel är Markus Frind och plentyoffish.com en bra kandidat.

Why did you decide to offer PlentyofFish as a free service?

I originally created the site because I had to learn ASP.NET and I didn’t want to buy a book, so I created the site and just kept adding things to it. I had to continue to learn new things and it became a dating center; it wasn’t meant to be an actual site. Then I wanted to learn SEO (Search Engine Optimization), so then I read up on SEO and I integrated that into the site and taught myself. It just kept growing and every time I wanted to learn something, I would add that to the site. Eventually it just became a huge thing.

via Plentyoffish.com – Changing The Online Dating Industry.

3187452291_683fe45cfb_m

Bilden nu länkad till artikeln. Klicka och njut.

Min poäng här är alltså att det kommer en andra våg av webbtjänster. Första vågen är tjänster som match.com och Mötesplatsen, och de gör ett gott arbete med att liksom Blocket flytta affären från papperstidningen till nätet. Men de drivs fortfarande enligt de gamla modellernas logik, med vinstmaximering och ständig expansion som yttersta mål. Affärsmodellen blir mer att driva en affär än att tillhandahålla en tjänst.

Den andra vågen är de som drivs av något helt annat (frihet, tex), men framförallt på ett helt annat sätt. Plentyoffish är största dejtingtjänsten i Canada, de omsätter 18 miljoner dejter om året, har 13 miljoner sidvisningar om dagen och är därmed en av de fem största sajterna i Canada. Bemanningen ser ut så här:

CTO – Markus Frind
CFO – Markus Frind
VP Business Development – Markus Frind
VP Marketing – Markus Frind
Development Team – Markus Frind
Board Members – Markus Frind
Customer Service – Markus Frind and Girlfriend

Visst fick du något att fundera på nu?