Aftonbladets lokala sajter bygger om, eller?

Det känns mer som de kastar in handduken. I slutet av januari lanserade man sina 12 lokala sajter och sedan dess har egentligen inget förändrats när det gäller förutsättningarna. Det finns fortfarande en stor och penningstinn lokal marknad, det finns fortfarande alldeles för lite konkurrens om läsarna, aftonbladet har fortfarande en given möjlighet at slå sig in här. Ändå viker man ner efter mindre än ett år. Det har varit känt en längre tid, men nu stänger man verkligen de lokala sajterna. Det känns nästan lika sorgligt som när Bonniers fimpade magazinet Guru – också alldeles för snabbt.

Jag kanske är naiv men jag önskar mig lite större uthållighet av de som faktiskt har en krigskassa, en idé, som har resurser att göra skillnad. Jag säger inte att man inte får “kill your darlings”, men att även det ska ske med en viss eftertanke. Jag tror inte det är riktigt det som är fallet här, men vi få väl se framöver. Har vi tur kommer det lite förklaringar.

aftonbladet bygger om
För just nu är det helt bizarrt. Istället för den vanliga toppen på aftonbladet.se/helsingborg så möts man av en modern (nåja) variant av den gamla illustrationen för ”under construction” och ett kortfattat meddelande om att sajten snart återuppstår i ny skepnad. Inte ett ord om vad och varför, man förklarar inte ens vad som kommer fortsätta fungera eller inte på /helsingborg. Så behandlar man inte det lokala marknaden ostraffat. Jag är iaf skitsur.

Nej, jag är ledsen, det håller inte. Det här borde ni verkligen skämmas för. Vilken jäkla julklapp till den lokala publiken. Men ändå, kom tillbaka snart – vi vill ha någon att tävla mot, vi också.

16 thoughts on “Aftonbladets lokala sajter bygger om, eller?”

 1. Jag tycker som du – framförallt att man missar att kommunicera vad som händer. Att man inte lär sig? Det hela bygger på den gamla tanken om ett ungefärligt monopol och ett begränsat utbud och därför kommer alla att vänta på “överraskningen”: problemet är ju att det idag finns ett obegränsat utbud och användarna vill veta vad som händer.

  Reply
 2. Jag tycker som du – framförallt att man missar att kommunicera vad som händer. Att man inte lär sig? Det hela bygger på den gamla tanken om ett ungefärligt monopol och ett begränsat utbud och därför kommer alla att vänta på “överraskningen”: problemet är ju att det idag finns ett obegränsat utbud och användarna vill veta vad som händer.

  Reply
 3. @Marcus: Jo, det kan vara så men det är ju inte precis det man signalerar genom att göra på det här sättet. Vi snackar om tidningen som lyckades byta webbpubliceringssystem utan att någon jäkel märkte någonting. Man kan bygga om i det där huset.

  Dessutom, det finns inga signaler i övrigt som tyder på att man utökar (som i satsar mer), däremot kommer man sannolikt att göra större “lokala” områden av sina sajter – alltså dra åt det regionala hållet. Blir det så är det en snållösning som jag tippar knappast lär få ens ett år på sig.

  Men igen, och framför allt – varför inte berätta vad det är som händer?

  Reply
 4. @Marcus: Jo, det kan vara så men det är ju inte precis det man signalerar genom att göra på det här sättet. Vi snackar om tidningen som lyckades byta webbpubliceringssystem utan att någon jäkel märkte någonting. Man kan bygga om i det där huset.

  Dessutom, det finns inga signaler i övrigt som tyder på att man utökar (som i satsar mer), däremot kommer man sannolikt att göra större “lokala” områden av sina sajter – alltså dra åt det regionala hållet. Blir det så är det en snållösning som jag tippar knappast lär få ens ett år på sig.

  Men igen, och framför allt – varför inte berätta vad det är som händer?

  Reply
 5. Aftonbladets Helsingborgssida (och sannolikt även övriga “lokala” sidor) har ju varit ett stort skämt långt innan de satte upp “Vi bygger om”. Hoppas verkligen att det inte finns läsare som tagit deras “lokalsidor” på allvar. Förmodligen har de insett att de saknar kompetens för att göra lokala nyheter på riktigt. Kändis-skvallernischen är lite smalare när man lämnar Stockholm såklart, det går inte att skriva en Henke-nyhet varje dag även om de försöker genom att låta gamla nyheter ligga kvar i en vecka.

  Reply
 6. Aftonbladets Helsingborgssida (och sannolikt även övriga “lokala” sidor) har ju varit ett stort skämt långt innan de satte upp “Vi bygger om”. Hoppas verkligen att det inte finns läsare som tagit deras “lokalsidor” på allvar. Förmodligen har de insett att de saknar kompetens för att göra lokala nyheter på riktigt. Kändis-skvallernischen är lite smalare när man lämnar Stockholm såklart, det går inte att skriva en Henke-nyhet varje dag även om de försöker genom att låta gamla nyheter ligga kvar i en vecka.

  Reply
 7. @SD: jag håller inte alls med dig. Aftonbladets ambition har aldrig varit att göra lokal-journalistik på samma sätt som den traditionella lokalpressen gör det. Det vore huvudlöst. Och det säger sig själv att man inte har en chans. Aviskten har hela tiden varit att göra något annat, och det tycker jag att man stundtals gjort med den äran. Du har helt missförförstått både aftonbladets och expressens lokal-satsningar är jag rädd.

  Reply
 8. @SD: jag håller inte alls med dig. Aftonbladets ambition har aldrig varit att göra lokal-journalistik på samma sätt som den traditionella lokalpressen gör det. Det vore huvudlöst. Och det säger sig själv att man inte har en chans. Aviskten har hela tiden varit att göra något annat, och det tycker jag att man stundtals gjort med den äran. Du har helt missförförstått både aftonbladets och expressens lokal-satsningar är jag rädd.

  Reply
 9. Självklart har de inte haft ambitionen, det syns ju direkt. Det har ju hela tiden handlat om en marknadsföringsploj gentemot läsarna. Däremot vore det intressant att höra vad du tycker att de har tillfört den lokala journalistiken egentligen. Men jag kanske har missförstått när jag trodde att de skulle tillföra något som inte fanns tidigare. :-)

  Reply
 10. Självklart har de inte haft ambitionen, det syns ju direkt. Det har ju hela tiden handlat om en marknadsföringsploj gentemot läsarna. Däremot vore det intressant att höra vad du tycker att de har tillfört den lokala journalistiken egentligen. Men jag kanske har missförstått när jag trodde att de skulle tillföra något som inte fanns tidigare. :-)

  Reply
 11. @SD: ja, du har nog verkligen missförstått. Förstår inte hur du orkar vara så negativ när du egentligen inte verkar bry dig. Det har varit tydligt från början att det har handlat om att paketera om det innehåll som man redan sitter på, och sedan komplettera med lokala nyheter från andra aktörer – och eget material från tex family och andra tjänster. Det har på många sätt tillfört något som inte fanns tidigare, eftersom lokalt inte bara är lika med lokaljournalistik.
  Men att det inte är lokaltidning på det gamla sättet betyder inte att det bara är en marknadsföringsploj.

  Reply
 12. @SD: ja, du har nog verkligen missförstått. Förstår inte hur du orkar vara så negativ när du egentligen inte verkar bry dig. Det har varit tydligt från början att det har handlat om att paketera om det innehåll som man redan sitter på, och sedan komplettera med lokala nyheter från andra aktörer – och eget material från tex family och andra tjänster. Det har på många sätt tillfört något som inte fanns tidigare, eftersom lokalt inte bara är lika med lokaljournalistik.
  Men att det inte är lokaltidning på det gamla sättet betyder inte att det bara är en marknadsföringsploj.

  Reply
 13. Tja, jag hade ju tyckt att det hade varit roligare att ge de lokala monopolen lite konkurrens på nyhetssidan i form av journalistik. Då hade man tillfört något mer än reklamplats. Men det kommer kanske – frågan är dock om det blir från de etablerade medierna. En pigg uppstickare utan bagage, det hade varit en riktig julklapp! :-)

  Reply
 14. Tja, jag hade ju tyckt att det hade varit roligare att ge de lokala monopolen lite konkurrens på nyhetssidan i form av journalistik. Då hade man tillfört något mer än reklamplats. Men det kommer kanske – frågan är dock om det blir från de etablerade medierna. En pigg uppstickare utan bagage, det hade varit en riktig julklapp! :-)

  Reply

Leave a Reply