Ännu en vecka om granskning – och om bilder i bloggposter

Andra veckan av fjorton är till ända. Femton (inkl den här) av hundra bloggposter är skrivna. Det har varit en konstig vecka eftersom jag kastade mig i väg till Argentina för två veckors arbete tillsammans med Hyper Island i Argentina. Det betyder att jag haft tre jobb (istället för bara två) och inte hunnit med varken intervjuer eller längre bloggtexter. Men lyckligtvis finns det så mycket annat tänkvärt att peka på, så posterna levererar ändå ett värde. Hoppas du håller med. Men innan sammanställningen, som vanligt minst ett teknik/bloggtips:

Bilder är viktiga i bloggposterna. Inte minst i dessa dagar av spridning i sociala medier, där en snygg post på Facebook kan ge 100X fler läsare av en text. Många gör det här mycket bättre än jag, men här är i alla fall några tips för att bildsätta bloggen.

  • Använd Flickr. När det gäller snygga bilder med tydlig licens är den tjänsten fortfarande oöverträffad. Skriv sökordet/orden i fältet, hit enter, och välj sedan ”License: Creative commons” och du är klar. Det kan vara bra att skifta till ”Sort: Interesting” i menyn längst till vänster. Se här för ett exempel när jag letade efter bilder på hårt arbete till förra veckans sammanställning. Använd engelska sökord (i 99 fall av 100 får du bättre resultat).
  • Slarva inte med cred på bilderna. Det blir otroligt mycket enklare att hantera attribution om du använder tex Flickr CC attribution helper. (Bookmarklets är verkligen en underuttnyttjad guldgruva).
  • Innan du sprider länken i sociala medier, kolla så att det ser bra ut. Gå till tjänsten som Facebook tidigare kallade för URL Linter, men som nu bara heter debugger. Klistra in din url i fältet och klicka på ”Debug”. Ser det inte ut som du tänkt dig? Klicka på ”Fetch new scrape information”. Ser det fortfarande inte bra ut bör du gå tillbaka till bloggen och skruva på dina OG-taggar. (För bästa effekt på Twitter bör du kika på Twitter Cards, som är lite pyssligt men så värt det.)

De här tre knepen ger mig ett smidigt arbetsflöde som leder till snygga poster. Men givetvis är det innehållet som är det viktigaste, och på tal om innehållet…

Här är alla publicerade inlägg från andra veckan:

  1. Hypotes och vinkel bor granne med halmgubben måndag, 9 mars 2015. Ett eget resonemang om problemet när hypotesen inte håller och gör vinkeln till en halmgubbe – alltså ett perspektiv som egentligen inte har täckning i verkligheten. 
  2. Egennyttan och journalistiken (del1) tisdag, 10 mars 2015. I ljuset av två apple-lanseringen tittar jag lite på skillnaden mellan dem, och funderar på möjliga orsaker. Del 1 eftersom det finns mer i pipen på det här temat. 
  3. ”Normalt sett har medier en enad front utåt” onsdag, 11 mars 2015. Ett anmärkningsvärt uttalande i en Dagens Media-intervju får mig att fundera över det där med kåranda igen. Jag tror det är en bubbla som kommer att spricka. Om inte under mina 100 dagar, så åtminstone under min levnadstid.
  4. 50 nyanser av svart torsdag, 12 mars 2015. När UG använder Grums som kristallklart exempel på ett problem, men inte tycker att Grums behöver uttala sig; ”för de är ju bara ett exempel”… Något går sönder i mig av den respektlösheten och totala oförmågan till att se andras perspektiv. Konsekvensneutralitet, visst. Men hur mycket collateral damage ska vi tåla?
  5. Ghostbusters… fredag, 13 mars 2015. Om att berättigad kritik av dåliga råd inte ska leda till fel slutsatser. Jag vet att jag inte får säga ”kasta inte ut barnet med badvattnet”, men jag gör det ändå. Kasta inte ut barnet med badvattnet. 
  6. You risk nothing. Nothing! lördag, 14 mars 2015. En scen ur Birdman som jag hoppas talar för sig själv. Enda tillägget; alla som kan sympatisera med Michael Keaton här, räck upp en hand ;)

En tuff vecka med väldigt mycket split vision. Men ändå. Those who say it can bot be done should get out of the way of those who are doing it.

Foto: creative commons licensed (BY) flickr photo by Joakim Jardenberg Bilden visar hur det ser ut hos en hoteljobbare i Argentina när SVT kör #melfest. Tack för det, internet!


[box] ... och det här inlägget är #015 av #blogg100 – ett långt samtal om granskarna och om att bli granskad. Om du tycker det slutar lite abrupt, så beror det bara på att det kommer mera ;) [/box]

1 thought on “Ännu en vecka om granskning – och om bilder i bloggposter”

Leave a Reply