Är det OK att en kommun stänger en aktiv Facebooksida?

Library is closed Flickr/littlestar19 CC BY-NC

Är det rätt och rimligt att en myndighet erbjuder en arena för samtal och sedan stänger den?

Så här läser jag i Helsingborgs stads kommunikationspolicy (PDF), där jag har valt att markera ett stycke i fetstil:

”Tillgänglig, tydlig och relevant information underlättar för den enskilde att ta till sig innehållet i kommunala beslut och verksamheter. Men kommunikation är inte bara utbyte av information vid enskilda tillfällen. Kommunikation är en process som kräver att man för en ständig dialog med målgruppen och är lyhörd inför dess behov och upplevelser av stadens tjänster. Kommunikation bidrar till delaktighet och föder engagemang. Kommunikation är en förutsättning för demokrati.”

Jag kan också citera ur ”Strategi för sociala medier– projekt nya helsingborg.se 2010” (PDF) där det bland annat står:

”Projektet måste hela tiden arbeta aktivt för att hålla intresset uppe för våra sociala medier. Vi måste vara aktiva med att bjuda in nya fans på Facebook, följa personer och verksamheter på Twitter samt lämna kommentarer i andra bloggar.”

I samma dokument hoppas man också genom ”Öppenhet och närvaro på Facebook kan även skapa goodwill gentemot stadens varumärke.”

Bra där. Och vi hade verkligen intressanta diskussioner, framför allt på facebook-sidan för helsingborg.se. Jag minns långa och konstruktiva diskussioner om Openstreetmap, om Creative Commons, om vad man kan förvänta sig av en kommunwebb. Vi var några stycken som deltog ganska aktivt och jag hoppas att de anställda i staden tyckte det var lika intressant som jag och några andra medborgare gjorde. En av de senaste diskussionerna som startade där ledde till en bra diskussion om att radera material. Men nu har man varit framme med kvasten igen. Nu är sidan på Facebook oåtkomlig för allmänheten.

Staden har bestämt att den diskussionen som fanns där ska döljas. Man anser att det var en del av ett projekt som nu är avslutat. Utan att kommunicera det har man helt enkelt fimpat sidan – även om man inte håller med om det ordvalet. Man anser uppenbarligen att den bara var ett redskap för dem – inte för oss som bor i stan alltså.

Alla timmar jag lagt ner på att delta i detta, ett av stadens forum är nu bortkastade och borta. Problemet är inte akademiskt eller hypotetiskt. Jag var på väg in nu för att leta upp ett par trådar där, och utgick helt enkelt från att de skulle finnas kvar. Så klart. Varför skulle de inte? Förmodligen kan jag knalla ner till Rådhuset och beställa ut konversationerna enligt offentlighetsprincipen – men varför göra det så svårt?

När jag under utbildningar, seminarier och föreläsningar får frågan om man kan ”backa ur” aktiviteter på sociala medier så brukar jag säga att: det är klart att man kan. Om det spårat ur eller ingen bryr sig och det inte är någon aktivitet alls där så kan man givetvis stänga ner – under ordnade former. Men annars är svaret nej. Det sämsta du kan göra är att bjuda upp till en relation och sedan ensidigt välja att avsluta den.

När det dessutom är en stad/myndighet som gör det blir det närmast absurt. Forumet var inte dött, inte missbrukat, inte urspårat på något sätt. Det kan inte finnas något rimligt skäl att stänga sidan.

Det här känns mycket märkligt. Hur kan man erbjuda en arena för samtal och sedan bara stänga ner. Tyder inte det på att man

  1. Har missförstått sociala medier fullständigt?
  2. Har missförstått sitt uppdrag som kommunal tjänsteman fullständigt?

Vad tycker du? Och vad tycker politiker och tjänstemän i Helsingborgs stad.

Uppdatering: Tydligen har man bara talat om den här stängningen på den sida som nu är dold. Sex dagar innan den stängdes postade det här meddelandet:

642 tummar upp, delningar och långa kommentarer är alltså otillgängliga nu. Och jag har fortfarande inte fått något bra svar på varför. Även om ”projektet” är slut är det ju precis som man säger i senaste inlägget i betabloggen: ”Arbetet med nya helsingborg.se fortsätter så klart fortfarande”

14 thoughts on “Är det OK att en kommun stänger en aktiv Facebooksida?”

  1. Har de stängt bloggen? Har de raderat alla inlägg från Twitter? Om inte så borde de genast städa där också för att orimligheten ska bli komplett.

    Sanslöst galet beslut. Låt allt ligga kvar som ett arkiv.

    Reply
      • Det hade väl bara varit att stänga FB-sidan för nya inlägg och avsluta som i bloggen? Fattar inte alls varför saker ska raderas. Finns ju många skäl till att bevara och arkivera saker. 

        Vågar man hoppas på att de ska omvärdera och öppna igen? Vet inte hur stelbenta dessa kommunmänniskor är där nere.

        Reply
        • Man hade ju inte behövt stänga för nya inlägg heller. Diskussionen var inte urspårad, det var inget klotter, inget missbruk och som de själv skriver på bloggen: ”Arbetet med nya helsingborg.se fortsätter så klart fortfarande”

          Varför stänga alls?

          Reply
          • Att stänga för nya kommentarer kan jag se några anledningar till. 

            * De kanske vill lägga sina resurser på annat, än att underhålla/bevaka en gammal projektsida
            * Stängning för nya kommentarer innebär att det blir ett tidsdokument knutet till ett visst projekt.
            * Stängning för nya kommentarer gör att folk hänvisas till den “riktiga” FB-sidan

            Inga speciellt bra anledningar, som det dessutom är lätt att argumentera mot. Ska bli intressant att höra deras egen förklaring, om du lyckas få ur dem en sån.

          • Bra. Konstruktivt. Mina svar:

            * De kanske vill lägga sina resurser på annat, än att underhålla/bevaka en gammal projektsida
            – Om sidan vore föremål för klotter, spam eller annan vandalism hade jag förstått det rakt av. Men den var väldigt välartad. Och numera fungerar ju notifieringar till mail bra, vilket skulle göra det till ett väldigt litet besvär.

            * Stängning för nya kommentarer innebär att det blir ett tidsdokument knutet till ett visst projekt.
            – Ja, om det inte vore så att man själv har klart för sig att ”utveckling” aldrig tar slut. helsingborg.se, alltså sajten som sidan kretsade runt, finns fortfarande – och utvecklas fortfarande. Varför inte fortsätta hålla dialog med de som bevisat att de är intresserade.

            * Stängning för nya kommentarer gör att folk hänvisas till den “riktiga” FB-sidan
            – Nja. Den har ju en helt annan charter. Så här beskriver man den sidan:
            ”På Helsingborgs stads officiella Facebooksida kommer vi att publicera nyheter och evenemang som vi tror kan vara av intresse för dig som bor i, eller besöker staden. Har du ett tips som du vill dela med dig av? Då är du varmt välkommen att publicera det i vår logg!” – knappast ett forum för de diskussioner vi hade på den nu dolda sidan. 

            Men som du säger – det ska bli roligt att höra deras egen förklaring.

  2. Jag tycker absolut att du ska begära ut alla konversationer enligt offentlighetsprincipen. Det skulle nämligen också besvara en del intressanta frågor kring hur kommuner hanterar offentlighetsprincipen vid användning av sociala medier.

    Reply
  3. Jag samlar på exempel på 1.0-tänk. Tack för ytterligare ett skolexempel! Alltså för hur man INTE ska göra. Oj oj, jag som minns Helsingborg som en innovativ stad kring milennieskiftet med snack om helt öppet och gratis internetacess överallt på stan. Stämmer ryktet att man inte heller får fota av Dunkers Kulturhus?

    Reply
  4. Det var något ni skapade tillsammans och de avslutar ensidigt platsen. Jag håller med dig om att det blir fel, samtidigt så tror jag att förklaringarna, om än inte ursäkterna, går att finna i Henriks kommentarer ovan.

    Nåväl, är det helt kört att få dem att öppna den igen?

    Kan vi tillsammans hitta ett bra sätt att hantera platser som kommunen inte längre driver, men har kvar. Jag tänker på SKL:s krav “Kommunen bör ha en förteckning på den egna webbplatsen över vilka externa webbplatser, t ex Facebook och Twitter som kommunen är aktiv på.”. Kan vi hitta någon medelväg här så att inte de kommunala webbplatserna översvämmas av gamla projekt?

    Vi har ex Körlaget 2011 – https://www.facebook.com/korslaget.katrineholm som är vår största sida någonsin, men som succesivt kommer att dö.

    Så – Helsingsborgs stad backar, med vår hjälp!

    Reply
  5. Tycker också att du ska försöka få ut det hela. Jag betvivlar att det är diariefört. “Reglerna” säger ju att man inte behöver diarieföra om det inte är ett specifikt “diarieärende” (alltså “lite viktigare” typ). Samt att Facebook i sig fungerar som ett diarie. Regler som fungerar bra i vardagsbruket. Men jag betvivlar att de satte sig och började flytta över allt när de beslutade sig för att stänga sidan ;).

    Reply

Leave a Reply