SMHI kör den digitala kundtjänsten Kundo på sin sajt. Den 14 maj skrev Martin J en uppmaning till den statliga myndigheten.

Det är orimligt att en myndighet skall spendera skattemedel på att bygga och underhålla appar för alla olika varianter av telefoner och plattor som finns. Släpp väderinformationen som öppen data så kan andra bygga applikationerna. Norge har redan gjort det (via yr.no).

Det skulle dessutom leda till en mer utvecklad marknad för återanvändning av offentliga data enligt regeringens intentioner.

via Släpp väderdata fritt så att andra kan bygga appar – SMHI | Kundo.se.

Diskussionen har varit aktiv och i allt väsentligt välformulerad och konstruktiv. Men SMHI har bara svarat med intetsägande hänvisningar till existerande policy. Nu verkar det som om smarta utvecklare står i begrepp att ta saken i egna händer.

Låt oss kalla det PSI-direktivet by reverse engineering. Strålande tilltag. Jag gillar smartskallar som likt en modern Robin Hood bestämmer sig för att det är dags för skatteåterbäring. Det kanske slutar med ett ”fake api” i brist på ett riktigt. Och om myndigheten ger sig på dem så lär det inte sluta där…

Spännande hur som helst. Heja!