SMHI, släpp väderdata fritt så att andra kan bygga appar | #jjk

SMHI kör den digitala kundtjänsten Kundo på sin sajt. Den 14 maj skrev Martin J en uppmaning till den statliga myndigheten.

Det är orimligt att en myndighet skall spendera skattemedel på att bygga och underhålla appar för alla olika varianter av telefoner och plattor som finns. Släpp väderinformationen som öppen data så kan andra bygga applikationerna. Norge har redan gjort det (via yr.no).

Det skulle dessutom leda till en mer utvecklad marknad för återanvändning av offentliga data enligt regeringens intentioner.

via Släpp väderdata fritt så att andra kan bygga appar – SMHI | Kundo.se.

Diskussionen har varit aktiv och i allt väsentligt välformulerad och konstruktiv. Men SMHI har bara svarat med intetsägande hänvisningar till existerande policy. Nu verkar det som om smarta utvecklare står i begrepp att ta saken i egna händer.

Låt oss kalla det PSI-direktivet by reverse engineering. Strålande tilltag. Jag gillar smartskallar som likt en modern Robin Hood bestämmer sig för att det är dags för skatteåterbäring. Det kanske slutar med ett ”fake api” i brist på ett riktigt. Och om myndigheten ger sig på dem så lär det inte sluta där…

Spännande hur som helst. Heja!

8 thoughts on “SMHI, släpp väderdata fritt så att andra kan bygga appar | #jjk”

 1. Trevligt. Ungefär så gjorde jag fast i miniformat för att få ut aktuellt vattenstånd utan att behöva använda Sjöfartsverkets idiotiska Viva-karta gjord i Silverlight (se hur ortnamnen gungar lite gulligt!) http://vivakarta.sjofartsverket.se/ 
  Detta presenteras sedan tillsammans med data från lokala väderstationen i en tweet varje timme på @grotvikvader. Lite nördigt för båtfolk. Gräsrots-API. 

  Reply
 2. Helt orelaterat till det här.
  Jocke: Vilken av delningsknapparna ska man använda? Uppe till vänster eller under texten? De har olika mängd i sin spridningsindikator. Betyder detta att de länkar till olika saker? Nope. Åtminstone twitterknapparna länkar till samma men räknaren för den nedre ökar med ett för varje klicka jag gör på den (oberoende av ifall jag sedan skickar meddelandet eller ej), för den övre så gäller inte detta så jag antar att den räknar faktiska kvittringar.

  Vill inte smutsa ned mitt flöde på facebook med massa testningar så jag lämnar åt någon annan att testa varför gilla och share diffar (3 respektive 1).

  Reply
  • Hmm, nu har share och gilla samma, men det ser ändå konstigt ut med totala gilla etc. Jag ska gräva lite i det under sommaren. Det är mycket som behöver komma på plats här ;)

   Tack för att du uppmärksammade.

   Reply

Leave a Reply