Dagens Flip – ett nytt sätt att få koll på svenska nyheter

Flipboard är en fantastisk produkt för iPad. Spana in filmen som jag har bäddat in i slutet på den här posten om du inte redan är hooked. Jag tycker det är underbart att använda den som det är tänkt, för att läsa det som mina vänner lyfter ut i den sociala sfären (eller mitt RSS-flöde). Men ibland blir det lite spretigt, ibland vill jag bara uppdatera mig på svenska nyheter. Eftersom de appar som mediehusen själva tagit fram lämnar massor att önska läser jag på webben istället.

Med ”Dagens Flip” tänker jag försöka kombinera det bästa av båda världarna. Jag vill kunna få en samlad överblick av hela nyhetsläget i min iPad, och jag vill få det snyggt presenterat. Med fingret väljer jag snabbt det jag är intresserad av (!;) och vill läsa mer om. Så här kan det se ut.

Dagens Flip (DF) Nyheter på svenska, anpassade för Flipboard
Exempel på ett uppslag med samlade nyheter

För att kunna läsa Dagens Flip (DF) gör du helt enkelt så här [video]

 • Installera Flipboard i din iPad, den kostar ingenting.
 • Klicka på en tom ”tile”, alltså en ruta med texten ”Add a section”.
 • Skriv @dagensflip i sökrutan som öppnas, och klicka på resultatet.
 • Vänta ett par sekunder medan den uppdateras och sedan är det bara att börja läsa.
 • Det här steget är inget måste, men jag rekommenderar starkt att du anger ditt Facebook- och Twitterkonto. Samma sak om du har ett konto på Google Reader. Flipboard ger dig ett fantastiskt gränssnitt till den informationen. Du får då också väldigt smidiga ”dela-funktioner”. Kom ihåg att sharing is caring!

Det är allt som behövs för att du när som helst ska kunna bläddra genom det som jag anser är det viktigaste i svenska medier under dygnet (inte realtid, inte just nu iaf). Vill du få överblick är det bara att hålla fingret på röda boxen i nederkant.

Dagens Flip (DF) innehållsförteckning
En slags enkel innehållsförteckning

Det finns så mycket mer du kan göra med Flipboard. Det bästa sättet att ta reda på det är att klicka runt. Givetvis fungerar Dagens Flip lika bra i stående som i liggande format. Använd gärna delningsfunktionerna flitigt, det är ett sätt för mig att se vad som gillas och inte. Kommentera och tyck till. Det här är inte ens en alphaversion, men jag gillar det redan. Listan på vad jag vill göra är lång, och potentialen är oändlig.

Det är alltså väldigt mycket work in progress och jag gör det för tillfället ensam och helt manuellt. Så här går det till just nu

 • Jag scannar de stora nyhetssajterna ett par gånger om dagen. Gör en alldeles egen nyhetsvärdering, och tänker försöka hålla mig till sådant som är nyheter på riktigt.
 • Använder knuff och politometern för att se så jag inte missar några stora snackisar. Tittar in på Google News, mest för att hitta bra grejor utanför mainstream media.
 • När jag hittar en artikel jag vill ha med så klickar jag på Bit.ly chrome extension som ger mig en kort och spårbar url och postar till twitter-kontot @dagensflip. (Jag försöker komma ihåg att redigera rubriken en smula, ffa Expressen innehåller en jäkla massa ointressant info där.)
 • Du kan alltså även följa flödet på bit.ly/dagensflip om du föredrar det formatet.
 • Du kan också två gånger om dagen kika in på paper.li/dagensflip för en annan presentation av innehållet.
 • Mer kommer garanterat att dyka upp, jag lyssnar ivrigt.

Framöver är det inte svårt att se ett flera utvecklingsvägar. Dels att man fortsätter jobba med manuellt urval, ett gäng curatorer som hjälps åt kanske? Men också att man låter automatiken gripa in. Det vore inte svårt att hacka ihop några script som scannar källorna (inkl knuff etc) och automatiskt bygger flödet. En ganska simpel robot faktiskt. Kanske tillsammans med frisim, eller någon annan som redan har fingrarna i syltburken. Men det ska fortfarande handlar om ett subset, det är sannerligen inte intressant eller önskvärt att publicera allt.

Så, nu vill jag höra vad ni tycker. Flip eller flopp?

Just det, bonusfilmen. Låt dig inspireras av Flipboard

Uppdatering: Läckert, det har redan dykt upp en Göteborgsversion. @jsundlo har kickat igång @dagensflipgbg med bara lokalt material. Spana in. Och norsk version är på gång via @DagensFlipNO. Och jag har gjort en video.

Testar också med en automatisk version. @DagensFlipAuto uppdateras automatiskt via Google Reader och dlvr.it. Ännu mer work in progress, men har du hyfsat hög toleransnivå så häng gärna med på det testet också ;)

Tillfälligt uppehåll...

Uppdatering 2: Jag har lagt projektet på is ett tag. Det var ett fantastiskt experiment och det fungerade långt över förväntan. Men det behövs lite mer kraft runt omkring för att göra det permanent och det är resurser jag inte har just nu. Dessutom behövs det utveckling. Det saknas inte idéer eller smartskallar – det saknas bara tid. Stay tuned. (ps, @DagensFlipAuto rullar fortfarande)

40 thoughts on “Dagens Flip – ett nytt sätt att få koll på svenska nyheter”

 1. Har själv kört Flipboard sedan i somras och älskar det. Enda problemet är att det bara finns på paddan – som jag inte orkar släpa med mig till och från jobbet varje dag. Skulle vara grymt om det fanns som webapp också, då skulle jag slängt ut Tweetdeck omgående.

  Kan du inte publicera en paper.li av flödet också?

  Reply
 2. Härligt Jocke. Jag kan redan nu se hur Flipboard revolutionerar hela mitt intag av nyheter men också min sociala arena. Facebook-delen av Flipboard är underbar och gör det också lättare för mig att dela inifrån Facebook ut till Twitter. Att ta andras Twitter-listor kring specialämnen är också ett bra sätt att bygga facktidskrifter på några sekunder.

  Med dagensflip blir känslan att man delar urvalet i sin morgontidning (i alla fall en av sina morgontidningar, eftersom jag har skapat cirka 9 stycken just nu) med likasinnade, och det är ju en rätt häftig känsla.

  I och med att man kan dela till GoogleReader så blir det ju intressant att skapa sina bloggtips av typen #jjk bara med hjälp av Flipboard och Share2WP.

  Det ska bli riktigt intressant att se hur mediehusen väljer att rätta sig efter detta. Jag har hellre en morgontidning med flera hundra/tusentals källor än en morgontidning från en och samma redaktion. Det stora dilemmat är ju att många svenska tidningar bantar ner antalet artiklar på den öppna webben till förmån för de usla apparna…

  Reply
  • Ja, jag ser ju inte framför mig att det här ska vara ett livstidsprojekt. Snarare en sten i skon som tvingar mediehusen att börja klura på vad folk vill ha och hur man skulle kunna göra det istället.

   Tills dess kör vi på och bygger det här så nyttigt vi kan. Alla som vill vara med och hjälpa till är välkomna.

   Reply
   • Har du startat får du fortsätta :D Jag ser framför mig att många kommer skapa tidningar av samma typ som @dagensflip. När jag demade @EarlyEdition (innan senaste releasen av Flipboard) för min svåger så såg ju han direkt behovet av att jag satte ihop ett antal nischade tidningar åt honom. Det är just det filtret som vi kommer bli allt viktigare och som du demonstrerar med @dagensflip.

    Allt mer så blir journalisterna för mig dock en onödig mellanhand och jag går hellre direkt till källorna/specialisterna för mina nyheter. Det behöver ju förstås inte bara vara specialisternas egna bloggar utan de flesta företag idag har ju RSS-flöden för sina nyheter, vilket gör att jag kan skapa en tidning i Flipboard med nyheter från alla energi-/kläd-/skogs-/bistånds-/eller övervakningsföretag osv. – just den aspekten av nyhetsförmedling ser jag sällan… det sägs att alla företag kan vara sina egna nyhetsbyråer idag men det är sällan som vi faktiskt som privatpersoner går till företagen som nyhetskälla (om det inte gäller våra kära internetstartups och liknande) – jag inbillar mig att det finns en stor möjlighet där, och att det kommer bidra till en bättre crowdsourcad granskning av företagen också.

    Och så vill ju jag gärna ha min sociala arena mitt i nyhetsflödet så min användning av @dagensflip kommer förmodligen vara i en folder i Flipboard som innehåller andra användare också – det är det vackra med de obegränsade möjligheterna att välja källor =)

    Jag har tidigare använt popurls.com som exempel på framtidens mashup av nyhetskällor. Nu förverkligar Flipboard detta men lägger till mänskliga/sociala/personaliserade faktorer på ett fantastiskt sätt.

    Jag bara spånar helt fritt här märker jag … ;)

    P.S. Och innan någon tar upp det: ja, jag tycker fortfarande att journalister behövs. Debatten om hur den yrkesrollen bör se ut tar jag dock inte här och nu. D.S.

    Reply
    • Absolut medhåll. Den här ”produkten” är väldigt riktad mot de appar som mediehusen utvecklar för iPad. Det handlar inte alls om ett helhetsgrepp – till det har du hela Flipboard/hela internet, precis som du beskriver – utan det handlar om att peka ett finger i sidan till mediehusen.

     Kalla det en poke, om du vill ;)

     Reply
 3. Jag applåderar det här högt och stort!
  Försökte mig på en variant där jag RSSade in flödet från GP in i GoogleReader och sedan till FlipBoard, blev så där snyggt mest för att GP inte skickar med hela texten utan bara rubriken i RSS-flödet.
  Otroligt enerverande.

  Men riktigt bra initiativ.

  Om man nu vill bygga vidare, säg en Dagens Flip Nöje, vad ska man tänka på? Hur vet man att man får med i alla fall delar av texten med in i läsarn? Det sättet du beskriver, får man med texten in då?

  / Johannes

  Reply
 4. Fantastiskt, Jocke. Verkligen. Sen Flipboard petade in Google Reader-stödet är det den app jag använder mest, utan konkurrens. Ska bara klura ut hur man får in mejlen också så är allt på samma ställe.
  För Johannes och mig, och andra stackare som bor i Stampen-land/Mordor är läget extra utmanande, men vi får väl försöka knåpa ihop en egen lokaltidning med hjälp av dina knep. Det finns ju trots allt andra lokala nyhetsleverantörer än GP. Känns som en utmärkt utmaning såhär i mellandagarna.

  Reply
  • Precis. Perfekt mellandagspyssel. Det är också därför jag häller ut det här i råformat, för att fler ska kunna testa, gräva, förfina. Har jag tur och rätt folk har ett par timmar över i helgen så kan vi göra något ännu mycket bättre också. Vi får se.

   Reply
   • Yes! Såg det. Inspirerad av dig så snodde jag konceptet och satte ihop @dagensflipgbg
    Kör trial n error, just nu bara från GP och GT.

    Kommer troligtvis behöva hjälp att fylla innehåll, känner man sig manad är det bara att dra iväg ett DM så delar jag med mig av anv/lösen.

    Reply
    • Johannes, jag sitter och gör samma grej. Fast jag är lite latare och tankar flödena rakt in på Twitterkontot @gbgflip med hjälp av Feedburners Socialize-funktion. Det lär nog inte dyka upp nåt där förrän om några timmar, dock.
     Har med GP, GT, Metro GBG, Västnytt och lokalradiostationerna. Undrar mest var man ska dra gränsen? Som boende i i förskingringen har man alltid retat sig på GP:s ruttna bevakning av regionen.

     Reply
     • Socialize kör ut RSS-flöden med korta snygga goo.gl-länkar på Twitter. Så när man väl lagt upp flödena, går allt med automatik.
      Jag tänkte som såhär: GP är snåla med att lägga ut på sajten (och jag har inte tagit med alla deras flöden, utan bara de lokala) och de andra också, så sammanlagt kanske det ändå inte blir för mycket – även om det är hela flöden.
      Men den stora skillnaden är förmodligen att man med hjälp av Feedburner och Socialize slipper handpåläggningen. Det kan ju vara både bra och dåligt.
      Och sedan jag la upp flödena (för ett antal timmar sen) har det inte kommit en enda uppdatering. Det säger ju en del…

 5. Nice! Gillar. Frågar mig två saker. Vad är din målsättsning med projektet? Hur ser ramarna för nyhetsselekteringen ut (dessa borde göras synliga). Bra med paper.li versionen.

  Reply
  • Min målsättning är enkel: att visa vad som kan göras med väldigt enkla medel. Det kan få tjäna som en sten i skon för vissa, och förhoppningsvis som en inspirationskälla för andra.

   Selekteringen är i nuläget helt upphängd på det som jag tycker är ”riktiga nyheter”. Jag kan inte vara mer specifik än så, helt enkelt för att det inte finns någon uttalad redaktionell policy. Kör på ett tag, lyssnar, ser vart det bär.

   Reply
 6. Flipp. Mina tankar gick at det har hallet nar du raljerade over svenska tidningars appar. Varfor betala per nr nar man kan bygga sa har. Bra jobbat, hjalper garna till om jag kan.

  Reply
 7. Riktigt bra. Har saknat en lokal nyhetsflip. Intressant avseende nyheter är att det är tämligen få nyheter som finns på NYT newspick som man kan läsa om i svensk press. Det känns som om i alla fall jag har fattat att det är vinter nu. :-)

  Reply
 8. Hej jocke. Jag bygger gärna något på/från min frisim.com (eller nyhetr.se) om jag kan hjälpa till på något vis.

  Det är inte trivialt att bedöma vad som är “viktiga och intressanta” nyheter på algoritmisk väg. I alla fall inte för mig. Jag har provat med tre tekniker hittills. 1) Scanna svenska bloggar för att hitta ofta länkade artiklar, vilket också Knuff.se gör; 2) Göra “trackback”-sökningar på Twitter för att se hur ofta artikellänkar förekommer i Twitters hela flöde; och 3) Titta på hur ofta ord förekommer bland de insamlade nyheterna och detektera ord som plötsligt blir mer vanligt förekommande än normalt (sk “wordbursts”).

  Jag ser en möjlighet att kunna nytta din feed, eller från andra ”betrodda surfare”, med manuellt insamlade länkar för att förbättra mina resultat avsevärt. Men det är ju lite ”tvärt om”. Att jag skulle kunna ”återskapa” din dagensflip-feed på algoritmisk väg är inte uppenbart. Men tips på hur det vad man bör prova mottas tacksamt.

  Om det finns någon som vill ha en EC2 image med en komplett version av Frisim.com att experimentera med så går det bra.

  Reply
 9. Har haft flipboard ganska länge på min Ipad men har egentligen aldrig använt den. Tycker att det har funnits andra bättre program men….efter ha testat din DF så har jag börjat använda Flipboard ett par gånger om dagen.
  Hans

  Reply
 10. Pingback: AppReview.nu
 11. jaha, och vad hände sedan?? iPad-ägare sedan i somras, “upptäckte” Flipboard för ca. en månad sedan och därefter för några dagar sedan “Dagens flip”, laddar ner…. och nyheterna är ett år gamla!!!!

  Reply

Leave a Reply