Flipboard är en fantastisk produkt för iPad. Spana in filmen som jag har bäddat in i slutet på den här posten om du inte redan är hooked. Jag tycker det är underbart att använda den som det är tänkt, för att läsa det som mina vänner lyfter ut i den sociala sfären (eller mitt RSS-flöde). Men ibland blir det lite spretigt, ibland vill jag bara uppdatera mig på svenska nyheter. Eftersom de appar som mediehusen själva tagit fram lämnar massor att önska läser jag på webben istället.

Med ”Dagens Flip” tänker jag försöka kombinera det bästa av båda världarna. Jag vill kunna få en samlad överblick av hela nyhetsläget i min iPad, och jag vill få det snyggt presenterat. Med fingret väljer jag snabbt det jag är intresserad av (!;) och vill läsa mer om. Så här kan det se ut.

Dagens Flip (DF) Nyheter på svenska, anpassade för Flipboard

Exempel på ett uppslag med samlade nyheter

För att kunna läsa Dagens Flip (DF) gör du helt enkelt så här [video]

 • Installera Flipboard i din iPad, den kostar ingenting.
 • Klicka på en tom ”tile”, alltså en ruta med texten ”Add a section”.
 • Skriv @dagensflip i sökrutan som öppnas, och klicka på resultatet.
 • Vänta ett par sekunder medan den uppdateras och sedan är det bara att börja läsa.
 • Det här steget är inget måste, men jag rekommenderar starkt att du anger ditt Facebook- och Twitterkonto. Samma sak om du har ett konto på Google Reader. Flipboard ger dig ett fantastiskt gränssnitt till den informationen. Du får då också väldigt smidiga ”dela-funktioner”. Kom ihåg att sharing is caring!

Det är allt som behövs för att du när som helst ska kunna bläddra genom det som jag anser är det viktigaste i svenska medier under dygnet (inte realtid, inte just nu iaf). Vill du få överblick är det bara att hålla fingret på röda boxen i nederkant.

Dagens Flip (DF) innehållsförteckning

En slags enkel innehållsförteckning

Det finns så mycket mer du kan göra med Flipboard. Det bästa sättet att ta reda på det är att klicka runt. Givetvis fungerar Dagens Flip lika bra i stående som i liggande format. Använd gärna delningsfunktionerna flitigt, det är ett sätt för mig att se vad som gillas och inte. Kommentera och tyck till. Det här är inte ens en alphaversion, men jag gillar det redan. Listan på vad jag vill göra är lång, och potentialen är oändlig.

Det är alltså väldigt mycket work in progress och jag gör det för tillfället ensam och helt manuellt. Så här går det till just nu

 • Jag scannar de stora nyhetssajterna ett par gånger om dagen. Gör en alldeles egen nyhetsvärdering, och tänker försöka hålla mig till sådant som är nyheter på riktigt.
 • Använder knuff och politometern för att se så jag inte missar några stora snackisar. Tittar in på Google News, mest för att hitta bra grejor utanför mainstream media.
 • När jag hittar en artikel jag vill ha med så klickar jag på Bit.ly chrome extension som ger mig en kort och spårbar url och postar till twitter-kontot @dagensflip. (Jag försöker komma ihåg att redigera rubriken en smula, ffa Expressen innehåller en jäkla massa ointressant info där.)
 • Du kan alltså även följa flödet på bit.ly/dagensflip om du föredrar det formatet.
 • Du kan också två gånger om dagen kika in på paper.li/dagensflip för en annan presentation av innehållet.
 • Mer kommer garanterat att dyka upp, jag lyssnar ivrigt.

Framöver är det inte svårt att se ett flera utvecklingsvägar. Dels att man fortsätter jobba med manuellt urval, ett gäng curatorer som hjälps åt kanske? Men också att man låter automatiken gripa in. Det vore inte svårt att hacka ihop några script som scannar källorna (inkl knuff etc) och automatiskt bygger flödet. En ganska simpel robot faktiskt. Kanske tillsammans med frisim, eller någon annan som redan har fingrarna i syltburken. Men det ska fortfarande handlar om ett subset, det är sannerligen inte intressant eller önskvärt att publicera allt.

Så, nu vill jag höra vad ni tycker. Flip eller flopp?

Just det, bonusfilmen. Låt dig inspireras av Flipboard

Uppdatering: Läckert, det har redan dykt upp en Göteborgsversion. @jsundlo har kickat igång @dagensflipgbg med bara lokalt material. Spana in. Och norsk version är på gång via @DagensFlipNO. Och jag har gjort en video.

Testar också med en automatisk version. @DagensFlipAuto uppdateras automatiskt via Google Reader och dlvr.it. Ännu mer work in progress, men har du hyfsat hög toleransnivå så häng gärna med på det testet också ;)

Tillfälligt uppehåll...


Uppdatering 2: Jag har lagt projektet på is ett tag. Det var ett fantastiskt experiment och det fungerade långt över förväntan. Men det behövs lite mer kraft runt omkring för att göra det permanent och det är resurser jag inte har just nu. Dessutom behövs det utveckling. Det saknas inte idéer eller smartskallar – det saknas bara tid. Stay tuned. (ps, @DagensFlipAuto rullar fortfarande)