Sådär, kolla ca 15 minuter in i det här klippet från SVT i morse. 750.000 är en bra siffra och nu är den synonym med antalet samtidiga pedofiler på nätet. Siffror sätter sig. Trots att vi var många som reagerade direkt när de felaktiga uppgifterna spreds och trots att Oscar Swartz senare totalt dissekerat siffrorna och visat hur lite som ligger bakom dem.

Men eftersom det aldrig publicerades några rättelser så levde siffrorna vidare och nu har alltså svenska medier, kollektivt och sannolikt fullt medvetna om sitt förbiseende, fört Drottningen bakom ljuset. Så lätt är det att skapa en sanning.

Uppdatering: Allt mer fascinerad av tidningen Dagen ser jag att de är de enda av ”gammelmedia” som reagerar. Hatten av för Håkan Arenius. De gjorde en uppföljning på 750.000 redan när det begav sig och det var bra redan där, men att sedan inte släppa taget är bara så stabilt!

I ljuset av det här blir det naturligtvis relevant att ställa en fråga till alla de kvalitets-redaktörer och läsarombudsmän som finns där ute: ”varför rättade ni inte?