GOOGLE-skyltarna, och numera också DISNEY-skyltarna

[basic info in english] [första inlägget] [the images at flickr]

Det har hänt en del, kan man väl lugnt säga. Mitt i vad som egentligen är semester (med en hel del smygjobb) har det blivit oväntat mycket Google-pyssel. Det kommer mer strukturerad info inom kort, då jag fått brev från vägverket och hunnit scanna in det. Men så här är läget i korthet just nu:

 • Att branschmedier, ffa Dagens Media, skulle gilla storyn misstänkte jag, men trodde aldrig att det skulle bli sådant drag i konventionella medier. Expressen var först ut, och sedan rullade det på. Bästa knäcket gjorde webb-ola på hd.se. Morgonpiggast var Radio Malmöhus (ursäkta ful-länken, men det är inte lätt att länka in på SR alltid). Roligaste rubben svarade e24.se för. Det gäller att inte tappa bort varumärkesfrågan i allt det här.
 • Kontakt är etablerad med Vägverket där ansvarig handläggare på min fråga ”no hard feelings?” låter hälsa att ”på Vägverket är vi inte sura”. Skön stil. Imorgon hoppas jag få deras formella skrivelse om återkallandet som jag ska besvara.
 • Kontakt är också etablerad med svenska Google. Så snart jag såg Maria Göth uttala sig i medierna skickade jag ett mail till henne och tyckte att vi borde prata. Svaret dröjde och idag skickade jag ett SMS. Då ringde hon tillbaka och sa bland annat ”ja, det verkar ju kanske lite fånigt att ignorera dig i evighet”. Maria berättade också att Google egentligen inte var intresserade av skylten – ”vi har cyklar som det står Google på” – men att man inte kunde tänka sig att jag skulle få behålla den. Maria var pigg och trevlig att prata med, men jag fick uppfattningen att de inte funderat över det här alls. De (Maria?) reagerar med ryggmärgen och kör på enligt formulär 1A. Skulle ni inte vara lite annorlunda på det där företaget?

Mest imponerad är jag över hur många som hört av sig med erbjudande att hjälpa mig. Från att inledningsvis ha tänkt mig att låta det vara nog med det här så inser jag nu att det förtjänar att gå ett varv till. Så det kommer att bli ett bra svar till Vägverket. Och det är fortfarande inte riktat mot Google eller vägverket specifikt – det är principen som ska provas. Mer om det juridiska läget kommer också inom kort.

Ett intressant tips som kom in handlar om hur många personliga skyltar det finns på vägarna som verkar verkar tveksamma om man ska följa vägverkets ”regler”. Kolla gärna på Vägverkets tjänst för fordonsfråga och klura på hur troligt det är att gamle Walt lever, bor i Jönköping och har regat DISNEY. Man kan också fundera över vad SJ tycker om att en Stefan Johansson snyltar (inte mitt ordval) på deras varumärke. Han kanske tvingas byta namn. Jag har över 40 skyltar på listan, men tar gärna emot fler. Hör av dig, även om det är dina egna. Stalltipset är att du kommer att få behålla dem.

Tack till Roland Stregfelt för den fina bilden. Visst ser man hur glad jag är för mina skyltar.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


18 thoughts on “GOOGLE-skyltarna, och numera också DISNEY-skyltarna”

 1. Att DISNEY inte reagerat förvånar mig. De har ju stenkoll på varumärkessnyltning på nätet. Folk som “lånat” en bild från Disney kan få ett ilsket mail bland annat.

  Mitt stalltips är att du får behålla dina skyltar för om GOOGLE skulle börja tjafsa är det inte good will direkt för dem.

  Du är ju en gratis reklampelare :).

  Annica

  Reply
 2. Att DISNEY inte reagerat förvånar mig. De har ju stenkoll på varumärkessnyltning på nätet. Folk som “lånat” en bild från Disney kan få ett ilsket mail bland annat.Mitt stalltips är att du får behålla dina skyltar för om GOOGLE skulle börja tjafsa är det inte good will direkt för dem. Du är ju en gratis reklampelare :).Annica

  Reply
 3. Zebran är ett…

  Jocke, Du kör på i samma stil som när Du på Internetworld iförd uniform proklamerade kring mot vitrockarna – så bra!

  Följer med spänning utvecklingen, finns många växlar att dra på utgången

  Joche

  Reply
 4. Zebran är ett…Jocke, Du kör på i samma stil som när Du på Internetworld iförd uniform proklamerade kring mot vitrockarna – så bra!Följer med spänning utvecklingen, finns många växlar att dra på utgångenJoche

  Reply
 5. Underbart bus, “hittade” dig nyligen pga det och lade raskt till dig på Jaiku.

  Inte bara därför, iofs, utan för att jag såg på jardenberg.com att du har så rätt åsikt om vilka webtjänster som slår vilka ;)

  Nu inväntar jag ivrigt fortsättningen på plate-gate!

  Reply
 6. Underbart bus, “hittade” dig nyligen pga det och lade raskt till dig på Jaiku. Inte bara därför, iofs, utan för att jag såg på jardenberg.com att du har så rätt åsikt om vilka webtjänster som slår vilka ;)Nu inväntar jag ivrigt fortsättningen på plate-gate!

  Reply
 7. Det går ju (teoretiskt) att registrera Google som ett varumärke i Sverige, inom ett område där Google Inc inte har verksamhet eller har skyddat sitt namn.

  Kanske träprodukter eller nåt sånt. I så fall borde det räcka att innehavaren av det varumärket ger sitt medgivande.

  Reply
 8. Det går ju (teoretiskt) att registrera Google som ett varumärke i Sverige, inom ett område där Google Inc inte har verksamhet eller har skyddat sitt namn.Kanske träprodukter eller nåt sånt. I så fall borde det räcka att innehavaren av det varumärket ger sitt medgivande.

  Reply
 9. Jocke, är inte plate-gate-affären lite slöseri med pengar? Att köpa skyltar för 6 papp är en sak, men att sedan slåss för dem genom att anlita massa jurister och advokater?

  Du har för mycket pengar ;-)

  Ändå inners inne hoppas jag att du får behålla dem, men hur många är det som vunnit över en myndighet i en juridisk tvist egentligen?

  Reply
 10. Jocke, är inte plate-gate-affären lite slöseri med pengar? Att köpa skyltar för 6 papp är en sak, men att sedan slåss för dem genom att anlita massa jurister och advokater?Du har för mycket pengar ;-)Ändå inners inne hoppas jag att du får behålla dem, men hur många är det som vunnit över en myndighet i en juridisk tvist egentligen?

  Reply
 11. Nejnej, jag har inte “anlitat” några jurister – så galen är inte ens jag. Det är helt enkelt jurister som på egen hand intresserat sig för frågan, just för att den handlar om en intressant princip.

  Så det är inga kostnader för min del, mer än själva skylten.

  Reply
 12. Nejnej, jag har inte “anlitat” några jurister – så galen är inte ens jag. Det är helt enkelt jurister som på egen hand intresserat sig för frågan, just för att den handlar om en intressant princip.Så det är inga kostnader för min del, mer än själva skylten.

  Reply
 13. BTW; får man norpa just denna bilden i inlägget till ett eget blogginlägg? Ser att det tillhör HD.

  Reply
 14. BTW; får man norpa just denna bilden i inlägget till ett eget blogginlägg? Ser att det tillhör HD.

  Reply
 15. Jag har fått OK av Roland att använda den och så länge du bara kör den i bloggen antar jag att det kan vara ok.

  BTW, ska du blogga så missa inte nästa inlägg – det med brevet från Google. Inte riktigt det tonläge jag hade trott de skulle leverera. Trist.

  Reply
 16. Jag har fått OK av Roland att använda den och så länge du bara kör den i bloggen antar jag att det kan vara ok.BTW, ska du blogga så missa inte nästa inlägg – det med brevet från Google. Inte riktigt det tonläge jag hade trott de skulle leverera. Trist.

  Reply

Leave a Reply