Brevet från Google

[basic info in english] [första inlägget] [the images at flickr]
Här nedan är det dokument som Google hastade iväg till Vägverket – sannolikt redan i helgen (all pappersdokumentation här). Facinerande tråkig ton, till och med mätt med juridiska mått har jag fått höra. Vi har nu på oss till den 21/8 att inkomma med yttrande till Vägverket, men det kommer att gå mycket snabbare än så. Pratade precis med en av de jurister som pro bono gräver i saken och det ser riktigt bra ut.


Har också skickat ett nytt mail till Maria Göth på Google med lite kreativa förslag, men inte fått något svar. Jaja.

Web-ola på hd.se har grävt vidare, baserat på lite skyltar jag tipsade om. SNOOPY, ELVIS, NK, AIK och många fler är ju hyfsat välbekanta varumärke. Men mest fascinerande är uttalandet från Vägverket i en tidigare artikel där man säger ”Det troliga är att Disney har gett sitt tillstånd”. Yeah right ;)

Andra bloggar om: , , , , , ,

9 thoughts on “Brevet från Google”

 1. För mig är det uppenbart att Vägverket har gjort en miss. Sånt händer även myndigheter och statliga förvaltningar. Det får vi leva med.

  Däremot har ingen, såvitt jag har sett, uppmärksammat det faktum att Jocke har fått ut nummerplåtar till en bil som han själv INTE äger. Om Vägverket har missat den detaljen, då är Google-skyltarna inte bara ett klantigt misstag utan en präktig skandal.
  Bilen ägs av en kvinna med samma efternamn som Jocke. Därför är det rimligen endast kvinnan som kan beställa personliga skyltar. Så kan också ha skett, men det förtäljer inte historien i nuläget.

  Hela historien är mycket underhållande (Tack, Jocke!). Ska bli intressant att se vilket lagrum/praxis eller bestämmelser som Vägverket hänvisar till när de försöker dra tillbaka skylten. Jag är tämligen säker på att Vägverket hur som helst kommer att se över sina regler efter detta.
  Att, som i nuläget, lägga hela ansvaret på den som söker att inkomma med ett intyg från den som äger varumärket känns förvånansvärt naivt. Vägverket ska självklart stämma av alla skyltar mot Patent- och registreringsverkets register för varumärkesskydd. Jag utesluter inte att en sådan skyddsmekanism finns redan i dag. I så fall kan hela historien handla om att Google glömt att skydda sitt varumärke på svensk mark.

  Reply
 2. För mig är det uppenbart att Vägverket har gjort en miss. Sånt händer även myndigheter och statliga förvaltningar. Det får vi leva med. Däremot har ingen, såvitt jag har sett, uppmärksammat det faktum att Jocke har fått ut nummerplåtar till en bil som han själv INTE äger. Om Vägverket har missat den detaljen, då är Google-skyltarna inte bara ett klantigt misstag utan en präktig skandal. Bilen ägs av en kvinna med samma efternamn som Jocke. Därför är det rimligen endast kvinnan som kan beställa personliga skyltar. Så kan också ha skett, men det förtäljer inte historien i nuläget.Hela historien är mycket underhållande (Tack, Jocke!). Ska bli intressant att se vilket lagrum/praxis eller bestämmelser som Vägverket hänvisar till när de försöker dra tillbaka skylten. Jag är tämligen säker på att Vägverket hur som helst kommer att se över sina regler efter detta. Att, som i nuläget, lägga hela ansvaret på den som söker att inkomma med ett intyg från den som äger varumärket känns förvånansvärt naivt. Vägverket ska självklart stämma av alla skyltar mot Patent- och registreringsverkets register för varumärkesskydd. Jag utesluter inte att en sådan skyddsmekanism finns redan i dag. I så fall kan hela historien handla om att Google glömt att skydda sitt varumärke på svensk mark.

  Reply
 3. Hehe, nejdå – inget misstag. Det är min mor som agerar målvakt ;) Eller så här, Peter Löthberg gav sin mor 40Gbit/s till hemmet, jag gav min mamma ett par skyltar. Och jodå, jag har fått frågan tidigare – men det är en ickefråga.

  När det gäller varumärkesskyddet är det lätt att kolla i PRV:s varumärkesregister att Google har registrerat sig i ett flertal klasser. Men vilken klass är det som gäller för registreringsskyltar? Det är bara ett exempel av många på problemområden som kommer att belysas tydligare framöver.

  Reply
 4. Hehe, nejdå – inget misstag. Det är min mor som agerar målvakt ;) Eller så här, Peter Löthberg gav sin mor 40Gbit/s till hemmet, jag gav min mamma ett par skyltar. Och jodå, jag har fått frågan tidigare – men det är en ickefråga.När det gäller varumärkesskyddet är det lätt att kolla i PRV:s varumärkesregister att Google har registrerat sig i ett flertal klasser. Men vilken klass är det som gäller för registreringsskyltar? Det är bara ett exempel av många på problemområden som kommer att belysas tydligare framöver.

  Reply
 5. Man kan göra mycket i andras namn här i landet. Till exempel är det fullt möjligt att få bygglov på någon annans mark, till och med där vederbörandes hus står. Jag vet, för jag har gjort det…
  /Henrik

  Reply
 6. Man kan göra mycket i andras namn här i landet. Till exempel är det fullt möjligt att få bygglov på någon annans mark, till och med där vederbörandes hus står. Jag vet, för jag har gjort det…/Henrik

  Reply

Leave a Reply