Martin Jönsson går vidare mot nya äventyr. Sveriges vassaste medieanalytiker och en av de mest konstruktiva bloggarna lägger ner. Skälet? En bred analys riskerar tydligen att hamna i konflikt med hans nya uppdrag som redaktionschef på Svenska Dagbladet. Jag hade känt mig lite lugnare om man helt enkelt hävdat klassisk tidsbrist… Anyway, vi hade Martin här på Mindpark i våras och han sa många bra saker, så klart.

Hela samlingen klipp finns på bambuser (en sökning på martin @ parken ger de tre klippen). Jag hoppas och tror att Martin, och det sköna svd-gänget, kommer att göra storverk även framöver. Jag vill verkligen inte att han menar för mycket allvar med: ”Nu har webben utvecklats ett tag, nu pratar vi mer tidningen.” – för webben är ju inte det minsta färdig (och i kommentar här nedan berättar Martin att han givetvis är felciterad. Puhh;).

Martin lämnar ett stort tomrum efter sig i den svenska mediedebatten. Med sin pondus och sin position inom både utbildningsväsendet och på varje klassisk tidningsredaktion var han en perfekt talesman för den nödvändiga förändringen. I sin tack-och-hej-post nämner han flera svenska röster (Same,same but different, Mindpark, Anders MildnerBeta Alfa, Media Culpa, Vassa Eggen, Deep Edition, The Real Mymlan, Emanuel Karlsten, Jardenberg, Andreas EkströmWhat’s Next, Mikael Zackrisson, JMW:s Brit Stakston) som debatterar medier, men ingen av oss når gammelmedia på det viset som Martin gjorde.

firefoxscreensnapz001

Men jag tror inte Martin kan hålla sig undan på riktigt. Han har för mycket klokt att säga och han brinner för ivrigt det vi sysslar med. Det är för kul att debattera medier i stort. Så vi ses säkert igen. Tills dess: tusen tack för allt, rå om din redaktion, och se till att Svenska Dagbladet rockar ännu hårdare 2009. See you!

Många säger vackra ord om Martin: