Helt kort om det där med snackisar

SJ kastar av en elva-årig flicka i Kumla-kvällen och det blir helt självklart vad alla pratar om hela förmiddagen. Men sedan klingar det av. Och snabbt går det. Det är så det fungerar med snackisar, inget konstigt med det. Men det blir så uppenbart när man ser det som en graf i realtid. Eller hur?

Men två saker kan jag passa på att berätta. En är närmast bagatellartad och är en reflektion över vilka fantastiska verktyg vi har tillgång till idag. Här har jag tex använt Topsys grafiska presentation, men deras huvudtjänst är ett gottebord för den som vill utforska realtidswebben. Ett utbildningspass jag kör ibland kallas för ”Brand Toolbox” och handlar om de hundratals ursmarta och gratis verktyg (givetvis kan man köpa upp sig också) som finns för sådant här CSI-arbete online. Alla fascineras över möjligheterna. Kanske borde återkomma till det i en separat post?

Den andra saken är viktig på riktigt. Det handlar om baksidan av myntet. Det faktum att vi som flugor surrar vidare och samlas på nästa sockerbit/snackis i ett rasande tempo gör att vissa saker tappas bort. Idag är det #mubaraktrial och igen fokus på Egypten, men tystnaden mellan topparna är alldeles för påtaglig. Som min vän Mohamed El Dashan påpekar när jag pratar med honom i Almedalen – han efterlyser ”longer attention span”. Jag kan bara hålla med.

3 thoughts on “Helt kort om det där med snackisar”

  1. Håller med om värdet av “longer attention span”. Nyhetsrapportering i allmänhet av en för stor fokus på den sista mikrohändelsen och för lite på makroanalysen. Undantag finns som exempelvis P1s godmorgon världen och veckotidningar som Economist. 

    Reply
  2. Först en detalj: Jag skulle inte säga att SJ-fuckupet har klingat ut. Under #svpol diskuteras det för fullt (kanske mest p.g.a. PI/SD-invasionen som pågår där och som försöker få det till att det var barnets fel) och även utanför den taggen finns det en hel del snack. Dock pingar folk inte SJ_AB  i samma halt som i morse, så det är klart att det ser ut som att diskussionen helt dött ut om man enbart kollar den parametern.
    Jämförelse mellan att pinga SJ och att nämna den 11-åring som blev avslängd finns på http://twitpic.com/60i2sl

    Men jag håller helt och fullt och fast med dig om att ett längre attention span (vad tusan är den svenska termen?) är önskvärt, eller kanske snarare orken att fortsätta att aktivt bry sig – för de flesta bryr sig nog ändå fortfarande om ex.vis Egypten, bara att de inte pallar att aktivt visa det utan läser utan att besvara.

    Reply

Leave a Reply