För några dagar sedan så skrev @emanuelkarlsten om hur ledsen han var över att ”Klassamhället har kommit till Facebook”. Givet bara rubriken kan jag hålla med honom, vi är ju alla lite idealister. Bakgrunden var upprördhet över att ett företag använder Klout för att avgöra vilket pris man ska få. Ju högre Klout desto finare pris. För egen del såg jag det varken som nytt, otippat, oundvikligt eller speciellt konstigt. Tvärtom kan jag se ett gäng nyttiga applikationer av tänket. Nu på morgonen läser jag:

Given the thousands of reach-outs that come to Carvin’s feed every day, he needs a way of sifting through them to find the good intelligence. The solution could be the creation of an algorithm that would essentially cross-reference the people who reach out to Carvin on Twitter with the social graph of his existing sources.

via From @-reply triage to journalistic meme-tracking: How NPR may scale Andy Carvin’s Twitter curation » Nieman Journalism Lab » Pushing to the Future of Journalism.

I den texten berör man bland annat möjligheten att bygga upp ett eget, anpassat, klout-liknande system för att snabbare kunna gräva i informationsfloden. Igen kan vi spontan tycka det låter illa, men faktum är väl att de ”värdemätare” som diskuteras byggs upp av helt rimliga parametrar. Är du aktiv och konsekvent trovärdig så får du högre ranking, är du tillfällig eller rent av ett känt troll så får du lägre.

Jag kan se en risk med det i fallet som NPR beskriver, eftersom det riskerar att sålla ut alldeles för många bra grejor som ju ofta kommer från engångs-källor. Men jag skulle älska något liknande i tex tidningarnas kommentarstrådar.

Lek med tanken att Dagens Media hade gett oss möjlighet att sortera kommentarerna baserat på Klout, trstrank eller något liknande. Jag tror till och med Emanuel kan hålla med om att det skulle tillföra värde.

Dessutom – det finns redan. Slashdot och Hacker News är tjänster vars hela framgång bygger på den här sortens lösningar. Och på Reddit kallas det karma och kan ge dig en gold alien torso i posten. De är fortfarande ganska yxiga som system, men de är rörelser i precis den här riktningen.

Jag tror inte vi ska se ett spöke i ett internet som premierar de som arbetar hårt och får andras uppskattning. Jag tror istället vi ska försöka se till att göra de systemen så bra som möjligt, så att de kan bli så nyttiga som möjligt. Det handlar inte om att skapa ett generellt nålsöga och filtrera, det handlar som så ofta annars om kuratering. Let the good stuff shine.

Och ja, det här är en diskussion som på många punkter möter den om filterbubblan. Just därför bör du också läsa och tycka till om hur jag söker punktera den bubblan.