Jag har sålt en domän (eller – ibland blir det inte som man tänkt sig)

Under mars 2007 rasade invite-hysterin som värst på internet. Alla mailinglistor, alla nätverk svämmade över i en jakt på inbjudningar till den ena betan efter den andra. Jag hade en idé om hur man skulle kunna göra det där på ett bättre sätt. Men det behövdes ett bra domännamn. Min portfölj med domäner innehåller en hel del hyggliga namn, men inget av dem kändes rätt för den här tjänsten.

Från ett hotellrum i Stockholm startade jag jakten och ganska snart fick jag upp ögonen för inviteme.com. Domänen var upptagen men jag tog en kontakt och lyckades ganska snart förhandla fram ett hyggligt pris. Lite drygt $2000 är mycket pengar, men jag var säker på att jag skulle kunna plocka hem det snabbt på den tjänst jag hade i bakfickan. Annars var det ju bara att sälja den igen, helt enkelt.

Jag satte upp en enkel version av tjänsten, men hittade inte tiden att bygga helt klart. Förberedlserna för Mindpark kom i vägen, och under tiden startades bland annat Invite Share. Det kändes inte kul att vara tvåa på bollen, och jag lade projektet i vänten. Över tiden har det kommit en del anbud på domänen, men inga som har varit tillräckligt seriösa.

Tills nu. Via en snabb, men hård, förhandling enades jag och köparen i måndags. Pengarna landade på Escrow igår. Nu är överföringen av domänen på gång, och därefter släpper de $40.000 på mitt konto.

Det är naturligtvis en galen marginal på den investeringen, men med rätt tajming är det inte ologiskt. Sensmoralen är att det ofta lönar sig att ha is i magen, och att inte ge upp hela hoppet bara för att din första idé inte faller väl ut. Det hade givetvis varit mycket roligare om jag hade hunnit odla den första tanken, men jag kan utan överdrift leva med att det blev så här också. Behöver jag nämna att jag fått inspiration att försöka sälja av några till, det verkar som det är läge nu…

Uppdatering: Jag glömde berätta om verktygen. Förhandlingen skedde via GoDaddy Auctions, och transaktionen hanteras av Escrow.com. Båda parterna har skött sig föredömligt, och är rimligt prisvärda. Och så lite länkar då:

Uppdatering 2009-06-18: Jämfört med tidigare affärer har den här gått med raketfart rakt igenom. Redan idag kom pengarna in på kontot och affären är sluförd. Escrow drog $40 för sin hantering och en hygglig dollarkurs gav mig ett rejält tillskott på kontot. Citerar mig själv från twitter:
Yay! 311292:- in på kontot. Affären avslutad. /Mr Transparens

Till sist, många har förundrats över min öppenhet i det här fallet. En del tycker till och med att jag är dum i huvudet och menar att jag borde försöka komma undan skatt (that’s not me) och uppmärksamhet i en sådan deal. Jag ser det inte så. Jag skriker inte om alla affärer jag gör, men den här tyckte jag var intressant både i volym och upplägg. Då vill jag passa på att utforska effekterna av transparens även på ett privat/affärsområde som det här. Än så länge vill jag påstå att nettoeffekten ligger på ett starkt plus. Men exakt vad det innebär lär jag få anledning att återkomma till…

Uppdatering: Resumé gör en kul vinkel: ”Det är i Zlatan-klass

27 thoughts on “Jag har sålt en domän (eller – ibland blir det inte som man tänkt sig)”

  1. Önskade att jag hade en 'hyfsad' domän som någon vill köpa. Men de är inte lätt att hitta. :-D

    Grattis!

    Reply
  2. Coolt. Men en fråga bara till er som kan domänhandel. Var domänen värd mycket för att du genererade trafik eller enbart för namnet av domänen?

    Reply

Leave a Reply