Ingvar Kamprad: Be honest and do good shit

Igår var det dags för Uppdrag Gransknings hajpade genomlysning av IKEA och Ingvar Kamprad.

För egen del tycker jag att IKEA gjort allting rätt. Synen på skatter som en kostnad är självklar, skyldigheten att minimera företagets kostnader likaså. Stiftelsestrukturen är mästerlig och visar att man sannerligen inte snålat på den juridiska kompetensen. Och att UD lägger ner några manår på att hjälpa dem är tveklöst en sund investering (men personalen borde ha bättre koll på läget, ambasadören igår var verkligen ett klantarschle). Listan på bra saker kan göras lång, här är IKEAS egen syn på saken.

Det är ställt bortom varje tvivel att sammantaget är Ikea mästerliga i grenen “do good shit”, men också att de misslyckats fullständigt med “be honest”. Det är synd.

Problemet är inte att man varit smart, problemet är att man spelat under täcket med det. Att det man kommunicerat och visat upp så fullständigt kontrasterar mot tomma skenkontor i Luxemburg och tvärtysta advokater i Lichtenstein.

Å andra sidan lär inte det här påverka varken IKEA eller Ingvar det minsta. Men. Det hade ändå varit välgörande om han gör en sista sak helt rätt: upp med alla papper på bordet. Varenda stiftelsestadga, varenda redovisning, varenda organisationsöversikt. Och avsätter ett par månader till att svara på frågor, bla i syfte att framtida företagsbyggare ska lära sig. Det blir som ännu ett litet livsverk, ännu en bra sak att minnas honom för.

Precis som Ingvar Kamprad visade oss hur man bygger en helt enastående imponerande företag kan ha få visa oss hur man kan hantera fullständig transparens. Han borde ha allt att vinna och inget att förlora. Vår kärlek till IKEA lär inte gå över. Även om det skulle visa sig finnas fler lik i garderoben.

”I love IKEA” (CC BY-NC-SA Zach_ManchesterUK)

I en parentes: det inte så smart att fråga om reportern är ”helt sjuk i huvudet”, men det är sådant en gammal man kan få komma undan med. Som parantes kan jag också hålla med om att mycket redan är känt. Både från IKEA själva (Inter IKEA är ju tex inte alls något okänt, vi hade dem till och med som uppdragsgivare när jag jobbade på Macmeckarna på 90-talet) och från Johan Stenbos bok. Men Lichtenstein var nytt, liksom det andra jag kommenterar ovan. Det blev droppen som urholkade min sten, verkligheten landade till slut för långt från den story man är så glad för att berätta.

19 thoughts on “Ingvar Kamprad: Be honest and do good shit”

 1. Nej at “Inter Ikea” skulle vara “dolt” är ju skrattretande. Finns väl med på varenda organisationsstukturschema jag sett?
  Tycker #granskning massivt försöker sensiationalisera detta.

  Långt, trist och utdraget program fullt med billig stämningsmusik som lät som nåt från iMovie’s stnadardbibliotek, som kom fram till nåt trivialt man redan visste på slutet.

  Upplagt som nåt lamt discovery channel paranormal tjoss :)

  Meh.

  /Z

  Reply
 2. Såg inte programmet men av de jag läst & hört så begriper jag inte vad som är tänkt att göra mig upprörd. Jag väntar fortfarande.

  Ingvar Kamprad har på ett mästerligt sätt säkrat IKEAs fortlevnad bortom sin egen livstid. Jag ser inga lik i garderoben. Karln förtjänar oändligt mycket mera uppskattning för sin livsgärning

  Reply
 3. @jocke #granskning IKEA-jobbet ett exempel på #publicservice sämsta sida – placera sig på moraliskt elfenbenstorn med dramaturgiska knep. Vinkeln var förutbestämd – avslöja sveriges största skattesmitare. Sätt honom vid skampålen !
  De flesta fakta kända sedan tidigare. Mycket mer intressant hade varit att djupare studera företagsfilosofi, vad och hur IKEAs interna skola lär ut. För att inte tala om alla underleverantörskontrakt, hur man följer upp/inte följer upp dem. Vilken moral skapar det agerandet ?

  Reply
 4. Då kommer man ju till knäckfrågan… Det IKEA gjort mästerligt är ju att ha en ledare som hela målgruppen för företaget kan identifiera sig med. På det stora hela som i princip hela medelklassen, dvs lite självförnekande (jag är ingen bra beslutsfattare), jobbigt att läsa avtal (jag har läs och skrivsvårigheter) och att man ibland känner sig lite smådum (jag har lågt IQtal).

  Att han dessutom är försiktig med företagets pengar, kommer på överraskningsvisiter tidigt på morgonen och hävdar att han kör Volvo hela tiden är bara ett smart imagebyggande.

  Är det någon som på allvar tror att en person som byggt upp ett imperium som IKEA skulle vara begränsad av dessa egenskaper? Knappast.

  “Be honest, do good shit” är en jättebra devis. Hade IKEA byggts av en företagsledare idag hade det kanske blivit så. Men för de flesta företag så betyder “do good shit” att man gör good shit for the company.

  Kamprad har tidigare visat tydligt att han tror på transparens för att hantera kriser, se till exempel på hur nazist ryktena hanterades.

  Reply
  • Jo. Men: ”ljug inte om sådant som ser illa ut när sanningen kommer fram – just för att du ljugit om det”. Den läxan skulle jag vilja att han trädde fram och berättade att historien lärt honom. Det vore bra för kommande företagsledare att höra.

   Reply
 5. Håller med Joakims inlägg och kritik. Det verkar dessutom som om Kamprad och IKEA bara berättar det som är absolut nödvändigt. Reportage-teamet hade ju jobbat med programmet i över ett halvår och det var inte förrän de förstod vad programmet skulle innehålla som man medgav att det fanns en hemlig stiftelse i Lichtenstein som inga dittills känt till.

  Reply
 6. Jag tycker det är lite tröttsamt att det inte går att göra ett reportage om IKEA utan att så många hela tiden ska hänvisa till jantelag, avundsjuka etc. Offentliga personer ska tåla granskning och kunna bemöta det på ett korrekt sätt. IKEA har haft chansen att svara på frågor länge men har valt att inte göra det. Jag undrar varför? Vi vill väl inte ge utvalda personer immunitet bara för att de gjort vissa saker fantastiskt bra?

  Reply
  • Håller med dig. Tycker överhuvudtaget att fanatismen kring personer i maktposition är ganska obehaglig, oavsett om det handlar om IK, Jobs, Obama, Branson etc. Det är en hyllning till en företelse inom kapitalismen som skapar stora värden för ägarna.

   Genier finns inte, däremot lyckosamma egenskaper och omständigheter.

   Reply
 7. “För egen del tycker jag att IKEA gjort allting rätt.” Det är alltså inte den juridiska aspekten som anses utan attityden. Det är flera saker som jag har svårt att se det självklara i.

  SKATTEN. Utdrag ur en chattkonversation med IKEA tidigare idag:

  12:55 Hur går resonmenget kring skatter = kostnader egentligen?
  12:57 Vi betalar skatt enligt de regler och lagar som finns på alla våra marknader, Men såklart aldrig mer än vad vi måste.
  12:58 Vore det ett drömscenario för IKEA att betala 0 kr i skatt?
  13:00 Eftersom IKEA är en del av samhället så är det inte relevant för oss att inte alls betala skatt
  13:01 Någon sorts relevans finns det väl i den frågeställningen eftersom du ovan skrev att ni aldrig betalar mer än vad man måste?
  13:02 Men det är ju en hypotetisk fråga. Det finns ju skatter, och av en god anledning.

  Kommenterar är väl överflödiga, men man kan ändå fundera över det moraliska och de bakomliggande incitamenten för ett så välmående företag att skatteplanera.

  RELATIONEN SVERIGE – IKEA.
  12:38 Jag undrar hur skiftet gick till att IKEA tog på sig de svenska färgerna som grafisk kostym? Vad låg bakom det?
  12:43 Det är en fråga om att vi vill identifiera oss som svenska. Vårt sortiment är svenskt och vår företagskultur. Det skapar en identitet som man kan känna igen sig i. IKEA är en bra marknadsföring av Sverige.
  13:29 Vad skulle hända om en majoritet av Sveriges befolkning inte skulle hålla med, om de föredrog att en annan bild av Sverige spreds, om jag inte känner mig som en av IKEA:s reklamskyltar?
  13:30 Det är återigen en hypotetisk fråga. Men jag upplever att många svenskar delar bilden av IKEA som en representant för Sverige.

  Jag minns när IKEA runt om i världen målades om till blågult (från grårött), det kändes inte helt OK. JAg är OK med att svenska landslaget bär blågult och att svenska flaggan är blågul, men vem och när gav dem mandatet att göra sig representanter av Sverige? IKEA vill kanske vara svenskt men Sverige är inte IKEA. Och tacka fan för det.

  Reply

Leave a Reply