Inte olagligt att webbsända

En intensiv dag i Almedalen. Exklusiv intervju hos Meltwater Buzz med Carl Bildt om hans twittrande och klargörande från Patrik Fältström om vad som gäller för webbsändningar på nätet (nej, ekot har inte rätt)

Uppdatering: Nu rullar det på. Ekot har följt upp och myndigheten hävdar att det visst stämmer – våra sändningar strider mot lagen. JK är också med i matchen och hänvisar till ett tidigare beslut om en webbradiosändning. Och SR har fått in några fina pratminus

Kerstin Morast är chef för tillståndsavdelningen på Myndigheten för radio och tv. Hon tror att många inte känner till reglerna, även om de existerat länge.´
– Det finns regler och de har ett syfte. Jag tycker man ska följa dem.

Bryter man mot lagen om man inte anmäler till er?
– Ja, om det verkligen handlar om direktsändningar på webben.

Vems ansvar är det att känna till vad man har för skyldigheter?
– Jag tycker det är den som sänder.

So sue me!

16 thoughts on “Inte olagligt att webbsända”

 1. Det skulle ju vara intressant att se vad Myndigheten för Radio och TV har att säga. Trots allt är det ju dit anmälan (enligt dem) ska göras och jag antar att de har någon form av sanktionsmöjligheter. Vi är väldigt bra i det här landet på att komma på saker som sysselsätter byråkrater.

  Reply
 2. Intressant det här. Jag var först helt övertygad om att det är som Fältström säger, men lagen är verkligen inte glasklar. JK “dömde” (de gjorde bedömningen att det var skäl att gå vidare och skickade ärendet till tingsrätten) nyligen en sajt som sände liveradio just för att de inte anmält ansv utgivare. 
  http://jk.se/Beslut/Tryck-OchYttrandefrihetsarenden/5866-10-31.aspx

  Och direktivet som Fältström hänvisar till är också ganska diffust: 
  http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexplus!prod!DocNumber&lg=sv&type_doc=Directive&an_doc=2007&nu_doc=65
  (paragraf 16, 18)  även om jag tycker Fältströms tolkning är rimlig. Men glasklart är det inte.

  Reply
 3. Myndigheten för Radio & TV förtydligar sig: 

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4590238“Vi ringde också upp Helena Söderman, avdelningschef för tillsynsavdelningen på Myndigheten för Radio och TV som säger så här: 
  – Bedriver man sändningsverksamhet ska det anmälas till Myndigheten för Radio och TV. Det krävs att man anmäler ansvarig utgivare och sändningsbeteckning. Det vi pratar om är direktsändningar eller tablålagda sändningar som riktar sig till allmänheten.– Vi stödjer oss på Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och lagen med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens områden (1991:1559).”

  Reply
 4. 1. Då bryter ju alla Bambuser-användare som sänder video i Sverige mot lagen.

  2. Är det verkligen skillnad på att direktsända till allmänheten och att spela in och sända lite senare? Finns det någon lagstadgad tid man måste vänta?

  3. Det lär ju finnas flera kommuner och myndigheter som har brutit mot lagen. Till exempel Riksantikvarieämbetet.

  Reply
 5. Kan man undvika det helt genom att inte göra det direktsänt? Det kan inte tekniskt vara så svårt att lägga in en tidsfördöjning på x antal sekunder. En intressant fråga blir ju då hur stort x måste vara för att det inte ska räknas som direktsänt. Eller betyder det att klippet måste var slutfilmat innan det går att titta på det?

  Reply
 6. Jag tycker dessutom att det är extra intressant att myndigheten gör skillnad på utgivningsbevis/ansvarig utgivare för en webbplats, som klassas som en databasanmälan (Detta innehar jag idag).

  Men om jag förstår myndighetens utlåtande, så anser de ha rätt att reglera mitt innehåll (vilket uppfattat som att det strider mot grundlagen) – dvs trots mitt utgivningsbevis på webbplatsen så vill myndigheten reglera vilket innehåll jag har på webbsidan. (mao ej livesändningar om jag inte på förhand explicit anmält detta).

  Jag vill påstå att detta glappar rejält och frågan är när den är tillämpar. Problemet är att om det inte på förhand blir anmält, så finns inga viftande myndigheters pekfingrar att se det och i det fall någon skulle sura och anmäla det till JK eller motsvarande, så är det inte längre livesändning, utan nedladdningsbara filer alt. video-on-demand vilket jag alltså tillåts inkludera i mitt webbsideinnehåll, utan föranmälan.

  Känns som “någon” borde se över en lag som inte ens KAN tillämpas på det sätt den är utformad..
  //Peter

  Reply
 7. http://www.radioochtv.se/Tillstand-och-registrering/TV/Webb-tv/

  Registrering av webb-tvSändningar av webb-tv kräver inte tillstånd men ska registreras hos oss om det är direktsändning eller uppspelningar på tider som sändaren har bestämt. En förutsättning är att sändningarna är riktade till allmänheten.Dessa sändningar kan omfattas av det automatiska grundlagsskyddet i yttrandefrihetsgrundlagen och av reglerna om bl.a. reklam i radio- och 
  tv-lagen på samma sätt som traditionella tv-sändningar gör.Kravet på registrering gäller inte filer som kan laddas ner. Dessa kan istället omfattas av reglerna om databasanmälan (om det är ett massmedieföretag som står bakom sändningarna) och reglerna förbeställ-tv.Blankett för registrering av webbsändningar hittar du till höger på sidan.Beteckning på sändningenI samband med att du registrerar en webbsändning ska du även anmäla en beteckning, det vill säga ett namn, på sändningen. Beteckningen ska ha särskiljningsförmåga så att tittarna kan identifiera den som sänder. Det är Myndigheten för radio och tv som godkänner beteckningen. Blankett för registrering och anmälan av ny beteckning hittar du till höger.UtgivareOm du sänder webb-tv som ska registreras hos oss ska du även utse och anmäla en utgivare. Utgivaren är juridiskt ansvarig om yttrandefrihetsbrott, till exempel hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpning, begås under sändning. Utgivaren ska har rätt att bestämma över innehållet så att inget sänds mot hans eller hennes vilja.Blankett för att anmäla utgivare eller ny utgivare hittar du till höger.Utgivaransvar i direktsändningI direktsända program kan de medverkande ansvara för eventuella yttrandefrihetsbrott istället för utgivaren. Den som utser ansvarig utgivare kan besluta om detta. Beslutet ska meddelas de medverkande före sändningen och antecknas i ett särskilt register hos den som sänder.Anteckningen måste innehålla uppgifter om namn, födelsetid och bostadsadress för alla som omfattas av beslutet. Ett utdrag ur registret ska skickas till oss efter varje ny anteckning.

  Reply
 8. Det här är legal härdsmälta. Reglerna kring “förbeställ-TV” är lika illa de. Det är tydligt att myndigheten har skrivit reglerna helt utifrån en verklighet där broadcastingbolagen lägger ut innehåll på webben och noga ignorerat allt annat. Hur har de tänkt att detta ska hållas efter? Blir detta Kaklagen del 2 där det är helt omöjligt för lagstiftaren att genomföra lagen?

  Reply
 9. Ett alternativ är väl att i så fall automatisera anmälningsförfarandet via mail till myndigheten? Någon borde tröttna efter ett tag.

  Reply
  • Har redan pratat med Bambuser om att sätta en sätta en skrivare på myndigheten. Varje bambuser-sändning printar ut en anmälan. Borde ju räcka med någon millisekunds fördröjning av sändningsstart?

   Reply
   • Det skulle antagligen vara billigast för samhället om myndigheten gjorde ett snyggt API så att alla kunde anmäla sig online och att det lätt kunde integreras i allehanda befintliga tjänster. Eller, näst billigast. Det billigaste borde vara att göra en omskrivning som är vettig.

    Reply
 10. Man bryter inte mot någon lag ifall man inte anmäler en “ansvarig
  utgivare” till Myndigheten för Radio och TV, bara för att Kerstin
  Morast anser det.

  Det är fullt tillräckligt att man har en ansvarig utgivare.

  Det
  är Myndigheten för Radio och TV som självsvådligt vill utvidga ramen
  för sin myndighetsåtagande för att skapa sysselsättning åt sig själva.

  Reply
  •  Utgivaren ska enligt 3 kap. 13 § lagen (1991:1559) med föreskrifter på
   tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens områden
   (föreskriftslagen) anmälas till Myndigheten för radio och tv

   Reply

Leave a Reply