Jag dissar inte Stora Bloggpriset

Aftonbladet och Bloggportalen kickar igång Stora Bloggpriset. Kul, med tanke på att kompisen Bonniers delar ut Stora Journalistpriset.

Opassande-emma tackar nej på grund av tidsbrist och det kan jag enkelt förstå och respektera, men andra var mindre lättbegripliga. Schaber Nestor, tex, tar en avig ståndpunkt och är väldigt negativ. Medievärlden kollar med lite bloggprofiler som inte är så översvallande precis. Allra roligast är Politikerbloggen som verkar fått för sig att de uppfann konceptet att dela ut priser och tramsar med den surmagade formuleringen: ”De kopierar Politikerbloggen”. Jo, tjena.

Själv har jag tackat ja till att medverka i panelen. Ett pris som delas ut av Aftonbladet kommer givetvis att få massor med uppmärksamhet. Det är gott för bloggosfären. Kan jag vara med och se till att det blir en bra blogg som vinner så vore det ju korkat att avstå.

Dessutom tycker jag att sammansättningen av panelen är intressant. Det är stordrift, på ett smart sätt. Man utgår från Bloggportalens 100 mest lästa och länkade bloggar (därmed inte sagt att de är störst i sverige…) och adderar tio specialinbjudna bloggare. Det är på den kvoten Mindpark/jag kommit in. Dessutom får vi som är inbjudna bjuda in ytterligare en bloggare var. Panelen blir alltså ganska stor.

Panelens uppdrag är att komma fram till fem nominerade i varje klass. Därefter har alla möjlighet att rösta. Varför tacka nej till ett sådant upplägg? Vill du tvärtom tacka ja, så hör av dig. Jag ska ju ta med mig ytterligare en bloggare till panelen. Du kanske har en fantastisk blogg som inte kommit upp ovanför radarskuggan? Lägg ett mess isf, så får vi se vart det bär. Låt Stora Bloggpriset börja göra nytta redan här.

Inte helt otippat så har bloggportalen-bloggarna gått fullständigt över styr av det här priset. På knuff bubblar det också, så klart. I vecka 51 släpps den fullständiga panelen.

10 thoughts on “Jag dissar inte Stora Bloggpriset”

 1. Det är att dra det lite långt att kalla vår skrytnotis för “surmagad”. Varför är du så upprörd över att vi konstaterar att vi var först med pris till medborgarjournalister?

  För det var vi. Nyhetspriset var det första priset för insatser i medborgarjournalistiken i norra Europa.

  Du kan kalla det trams om du vill. Men jag har svårt att förstå din surmagade tramskommentar (det där var en inte riktigt lika långsökt användning av ordet).

  Vi är för övrigt glada över att också Aftonbladet nu väljer att premiera insatser i bloggvärlden. Många sliter utan att någonsin belönas för sitt hårda arbete. Vi ser inte heller Aftonbladets bloggutmärkelse som något hot. Nyhetspriset är inte begränsat till bloggar — utan premierar medborgarjournalistik i alla former.

  Daniel Alsén
  Ansvarig utgivare, Politikerbloggen

  Reply
 2. Hej Daniel, long time!

  Jo, jag tycker det är en notis som förtjänar att benämnas som surmagad. Rubriken är tramsig för hur mycket ni än tycker att ni har uppfunnit den svårtkläckta idén att dela ut pris till medborgarjournalistik så har det ju runnit ett och annat pris från annat håll under broarna sedan dess. Tänk om det är Bloggen Bent som aftonbladet kopierat?

  Sedan känns det lökigt att plocka upp och skriva om en händelse men ägna mer än halva artikeltexten åt att framhöva sig själv.

  Men det är ingen stor sak. Jag tycker ni gör ett fantastiskt arbete, både med Nyhetspriset och med bloggen i stort. Precis om att jag tycker att Aftonbladet i sina bästa stunder gör ett ganska gott arbete. Det hindrar inte att de får en rejäl släng av min slev när jag tycker de är fel ute…

  Reply
 3. Min snabba kommentar var enbart om kvalitén på urvalet av “de 100 mest betydelsefulla”.

  Själva tävlingen tycker jag att Alex Schulman har analyserat bäst,
  http://www.1000apor.se/blog/stora-bloggpriset-e

  “Det är inte ett pris där de bästa bloggarna vinner. Det är ett pris där de största bloggarna vinner, särskilt de som flest gånger orkar uppmana sina läsare att rösta på dem.”

  Reply
 4. Jo, det var ett tag sedan. Men då kallade du mig inte surmagad ;)

  Man får ju som tur är tycka olika.

  Att vi vill framhålla Nyhetspriset, som vi är stolta över, i en lätt skrytig text med lite hårddragen rubrik, har jag svårt att förstå hur man kan bli upprörd över.

  Det finns nog ingen i dag aktiv dagstidning som inte använder sådana grepp. Men det är när det är just Politikerbloggen som slår sig för bröstet som det är tramsigt och surmagat?

  Vi har inte på något sätt förringat Aftonbladets pris. Tvärtom tycker vi att det är ett lysande initiativ.
  Vi tänker dock fortsätta att vara stolta över att vi var först med pris till medborgarjournalister.

  Reply

Leave a Reply