Årets julklapp: en ny chans!

Jag har tidigare puffat för Kiva, en tjänst för så kallade microlån. Det handlar om att man lånar ut ett litet belopp, vanligtvis $25, till en företagare som du själv väljer. När tillräckligt många har valt att satsa får de ut sitt relativt förmånliga lån, och investerar pengarna i sin verksamhet. Efter ett tag förväntas de börja betala tillbaka. Förhoppningen är att deras business ska få sig en skjuts, att du ska få tillbaka dina pengar och att du sedan ska investera dem i ett nytt projekt.

För egen del har jag lämnat 17 egna lån, skaffat 19 nya långgivare till Kiva, gett bort ytterligare 18 presentkort och därmed medverkat till totalt ca 140 lån. Det ger mig en enormt warm and fuzzy feeling att veta att jag på ett konkret sätt kunnat medverka till att förändra situationen för någon.

Uppdatering 2010-12-19: nya siffror: 50 egna lån, 90 presentkort, 35 framgångsrika inbjudningar och totalt över 2500 lån. Jisses så bra det känns!

aasBilden visar en av mina låntagare: Aas, affärsinnehavare från Leuwisadeng, Bogor, Indonesia.

Aas is 25 years old and is married. She has a small shop which sells snacks, and a few household items. She usually earns $7 per day, with a small profit. Her husband is a motorcycle taxi driver and can earn $2 per day. Aas needs a IDR 1,000,000 loan to buy more goods and complete her shop. She’s a member of MBK and is willing to repay this loan within a period of 12 months.

Lånet är nu återbetalat, och i rapporter har jag kunnat läsa att det gått väldigt bra för henne. Jag har fått tillbaka $25 och de pengarna arbetar nu för den här gruppen kvinnor från Guatemala.

Jag har tidigare delat ut över 30 presentkort enligt den här modellen. Alla är nu borta, och den ”kampanjen” är över för den här gången.

  • Jag skänker bort 30 lån á $25 (från min privata plånbok så klart) till de som vill prova men som kanske är osäkra på konceptet.
  • Som motprestation vill jag att du läser på om Kiva. När du är övertygad mailar du över din mailadress och namn till mig på [email protected] och jag skickar över ett gift certificate.
  • Gillar du det sedan vill jag att du skriver en bloggpost och länkar till kiva.org (du behöver inte länka hit, det är alltså ingen länkjakt jag är ute på).

När man lägger in sina lån kan man ansluta dem till olika team också. Det finns massor, men du kan också starta ett eget. Känner du samhörighet med Bubblan så finns det ett tex ”bubblan-team” under uppbyggnad (tack till @morris för initiativet)

Jon skriver och påminner om det självklara. Ge bort Kiva-lån som företagsjulklapp till både anställda och kunder. Gör som inuse!

Jag vill också påminna de som fick presentkort förra gången att inte glömma att skriva och länka till Kiva. Här är lite andra länkar, sedan tidigare.

Uppdatering inför julen 2010. Christian Edwertz (@CEdwertz) är en hedersknyffel. Tidigare på VF nu på ny mark fortsätter han trycka på och göra bra saker. Här har byrån gjort en liten film om Kiva, utöver då att de tydligen skänkt iväg en massa lån också. Årets julklapp. Varje år. Heja alla som hjälper till.

Uppdatering inför julen 2009. DN uppmärksammar Kiva stort. Härligt. ”800 kronor hjälpte dem till en egen butik”, ”Bli gåvosmart” och ”Gåvorna ger hjälp till självhjälp

13 thoughts on “Årets julklapp: en ny chans!”

  1. Åh, vad roligt jag är också Kiva-fan och att ge bort presentkort i julklapp har jag inte ens tänkt på. Jag bloggar och länkar!

    Reply
  2. Det jag gillar är att om man bara ger bort en donation på 250 pix till Röda Korset är mottagaren inte delaktig. Det är i själva verket givaren som kan känna sig dubbelt god genom att både donera och ge en present. Och där står motttagaren som egentligen ville ha en chokladask och ska liksom hylla givaren som är storsint fast det ju egenligen är mottagaren som … Äh, du fattar.

    Reply

Leave a Reply