1. Do you need a permit?
 2. – Seth är kortbloggandets mästare. I dessa dagar av oändliga möten med ängsliga organisationer, företag och människorna i dem så känns det här så befriande.
  Först: ”Where, precisely, do you go in order to get permission to make a dent in the universe?”
  Sedan en kort text där han i tre stycken förklarar hur fel det är att bara sträva efter att vara en god kugge i ett existerande maskineri.
  Till sist, en avslutning man minns:
  ”You have my permission. Not that you needed it.”

  Jag vill också kunna blogga så. En vacker dag så…

  Men för nu, ännu en dag med en kropp som inte alls vill vara med. Men jag trycker i mig vännen Majas spanska underkur så att jag tar mig genom förmiddagen med Helsingborgs stad, för det är viktigt. Och sedan gör jag om tricket för en eftermiddag med Planeto. För det är så roligt.

  Må din dag vara lika inspirerande som min. Rock on!

 3. The White House Blog Joins Blog Action Day – Blog Action Day 2010: Water
 4. – Jag signade upp redan första dagen (http://blogactionday.change.org/blogs/search?search_term=jardenberg) såklart, det är ju på min födelsedag ;) Och nu får jag sällskap av både vita huset och goc.uk – fint folk på festen.

  Det här är en bra sak, och det är härligt med de där stora rörelserna över nätet. Häng på (att blog action day inte längre är ett litet privat initiativ gör faktiskt inget. change.org är bra)

 5. The Daily What
 6. – Hittad via @deeped och är helt fascinerad. Det här sätter en ny standard för hur byggnadsprojekt ska dokumenteras. Hör ni det, mina kära vänner på H+
  (taggar: hplus, helsingborg hplus, helsingborg h+ Så får vi se om det plingar till i er omvärldsbevakning;)

 7. Facebook Faces Possible Ban In Turkey
 8. – Först Youtube och nu är man ute efter Facebook? Är det inte dags att vi EU-länder en gång för alla gör upp med Turkiet? Ända sedan mina gamla Amnesty-dagar har jag haft problem med dem, och att de tar sitt föraktfulla förhållningssätt till mänskliga rättigheter med sig ut på nätet gör mig inte precis mer vällovligt inställd.

 9. Deepedition » Ber om överseende med ett avsked
 10. – Niclas. Vi måste snacka. Det här är bara … konstigt.

 11. The wind cries transmission
 12. – Det här är ingen liten investering. Och google har minst tre skäl att göra det här. Man tror på affären, man vill göra gott så att det hörs och syns (kalla det green washing, det är ok;) och man vill säkerställa el till både datacenters och konsumenter. Under en blackout kan ju ingen söka på google == inga annonsvisningar ;)

  Lite skämt och lite allvar. Om man nu är bekymrad över elförsörjningen, man nämner the grid flera gånger, gör man inget på området ”smart grid”?

  (Tur jag googlade innan jag postade. Klart man gör: http://blogoscoped.com/archive/2008-11-17-n20.html – och jag har ju till och med skrivit om det förr. Puhhh)

 13. Polisen på Facebook – Nyheter P4 Norrbotten | Sveriges Radio
 14. – Många tipsar om den här nu, senast @emanuelkarlsten och @mymlan, så du kanske redan läst den. Men den är både så bra och så fel att den behöver länkas igen. Den är bra för den visar så tydligt på vikten av att göra. Spaden i marken. Gör. Den är också bra för den tar udden av mycket av problematiserandet. Kan polisen göra det här så vore det väl själve fan om inte en kommunmedarbetare på gatukontoret kan börja göra saker.

  Men den är inte bra för att den igen förstärker bilden av facebook som något för de yngre. Då tar vi det igen: snittåldern på facebook sägs vara 38 år. Kidsen finns där, yes. Och de kan vara svåra att nå på andra sätt, yes. Men glöm inte resten av gänget.

 15. FT.com / Technology – Google to map inflation using web data
 16. – Konsumentprisindex får konkurrens. Och det är ju självklart, med så mycket data till hands att man kan förutse influensautbrott och till och med förutspå framtiden (se recorded future) så är det klart att man kan skapa högintressanta index. Move over CPI, här kommer GPI. Storyn om hur det kom till är sedelärande.

  BTW, har ni sett den sympatiskt formulerade sista raden på alla ft-artiklar? ”Please don’t cut articles from FT.com and redistribute by email or post to the web.” Vilken skillnad ett ”please” kan göra…

 17. Gap Inc. – Media – Press Releases
 18. – “We’ve learned a lot in this process. And we are clear that we did not go about this in the right way. We recognize that we missed the opportunity to engage with the online community. This wasn’t the right project at the right time for crowd sourcing. ”

  Men vänta nu, missade man verkligen ett tillfälle att engagera publiken. Var det inte precis det man gjorde? Jag kommer nog aldrig kunna skaka av mig känslan att det här var extremt listigt, och vilket värde GAP ha ackumulerat här. Alldeles oavsett, här har vi nu ett skolboksexempel. Lycka är att få se sånt här hända.

  Sverigesradio.se – lyssnar ni?

 19. 'Scrapers' Dig Deep for Data on the Web – WSJ.com
 20. – Här har vi något som jag varit inne på flera gånger, hur allt mer aggressiva verktyg för omvärldsbevakning kommer att drabbas av en motreaktion. Det här är inte den första, men jag tror det är premiär i relativt stora medier. Jag har misstänkt att man skyr frågan för att man själv använder verktygen – men nu är tydligen katten ur tunnan iaf.

  Läs.

 21. Windows Phone 7: A Fresh Start for the Smartphone: The phone delivers a new user experience by integrating the things users really want to do, creating a balance between getting work done and having fun.
 22. – Förutom att jag tycker att det är något lustigt över det här: ” Start Screen (Blue)” så har jag egentligen inte så mycket att tycka om windows Phone 7. Jag tror inte det kommer att gunga min båt. Jag tror det är too little, too late. Jag tror de kommer att ha massiv problem i början. Men jag tror också att det finns en arme av lojala drones IT-chefer där ute som kommer att shoppa det är i fullastade containers. Long story short – vi får se helt enkelt.

 23. Interview: Trent Reznor discusses The Social Network soundtrack / In Depth // Drowned In Sound
 24. – Han är cool, han har koll och han är inte rädd för att säga vad han tycker…
  ”As far as the concept goes, I don’t think it’s actually executed that well. The layouts kind of foolish and the processing is terrible, as a tool. When I see the media heralding Zuckerburg, putting him up on a pedestal of genius and mentioned in the same breathe as Steve Jobs, I’m highly degree with that. He was in the right place, at the right time, with a functional tool. I think if something came along doing what Facebook does and was just a lot better at it, then, well, most people use Facebook because everyone’s on Facebook but then you see how quickly Friendster and MySpace crashed. But as a tool, it’s ok.”

 25. WordCamp Stockholm 2010 » Biljetterna till WordCamp Stockholm släpps imorgon, 20:00!
 26. – idag klocka 20:00 släpps biljetterna. Häng på.

 27. Interview with Spacevidcast.com's Benjamin Higginbotham
 28. – Bra tips från @andreasthell. Massor med godis här om hur man kan köra sin alldeles egna ”tv-show”. Det här är finfin thincasting, och så fint nördigt dessutom. Kolla slutresultatet här: http://www.spacevidcast.com/

 29. API måndag – opendata, opengovs appgalleri och kiva.org
 30. – Strålande initiativ från Andreas. Länka upp det här så att alla kan dra nytta och bidra tillbaka.