1. Apple’s Big Subscription Bet: Brilliant, Brazen, Or Batsh*t Crazy?
 2. – Upprörda röster mot Apple, på sina håll. Man ropar inläsning, jag svarar

  De boxar ju egentligen inte in, utan säger bara att de kräver chansen att också tjäna pengar.

  Det är ju bättre än förväntat på flera sätt. Du får fortfarande försöka konkurrera med Apples prenumerationslösning. Du behöver bara se till att vara bättre än dem så behåller du hela kakan. Och du får försöka locka köparen att lämna kunddata till dig. Det var inte heller självklart i förhandssnacket.

  När det gäller annat än prenumerationer på innehåll, alltså löpande tjänster och styckköp in app, så är det väl fortfarande ganska oklart hur det kommer att hanteras, och vad som kommer att omfattas. Inte ens Kindle-frågan är glasklar.

  Vad jag däremot tycker är glasklart är varför Apple gör så här. De har gjort en homerun med sin distributionskanal, klart att de vill ha ett trettionde på transaktionerna. Because they can.

  Och sätter du dessutom konsumenten i högsätet så blir det ännu mer självklart varför de gjort så här. Det kan alla intyga som försökte prenumerera på DN+. Eller säga upp sin prenumeration…

  På lite sikt ser jag nog faktiskt tre vinnare här.

 3. Nöjesguiden
 4. – Varför har ni inte berättat om den här? Ramlade över den igår via @isobelsverkstad och det är ju helskön läsning. Funderar på om man inte borde ha en dropdown i kommentarfältet där alla får välja vilken typ de är. Vore ett intressant experiment i självinsikt…

 5. Turerna kring kommunchefsbloggandet fortsätter
 6. – Lite att lyssna på. Fredrik och Johanna i podcast och Wistbacka och Jansson i studio 1.