jardenberg kommenterar – 8 Dec, 2010 #jjk

 1. Det var en gång ett medielandskap
 2. – Det blev lite Chrome och mycket Wikileaks idag. Men jag tycker Fredriks slutpunkt är fin. Det är så här. Det kommer att göra ont. Spänn fast säkerhetsbältena.

  Men det betyder inte att man får ge upp. Det är lite som barnuppfostran. Många steg tillbaka och ständigt knip i magen över rätt och fel. Men håll fast vid visionen. Fritt och öppet. En värld där det enda som belönas är att ”be honest and do good shit”. Framåt!

  Nu sthlm och #smios (look it up;). Ännu ett babystep i rätt riktning. Fler gröna prickar. Tjoho!

 3. The Five Best Chrome Webapps That Aren't Just Bookmarks
 4. – Tweetdeck är helt, HELT magisk. Sliderocket är också cool. Men de övriga är väl bara bokmärken?

  Därmed inte sagt att jag inte älskar NYT ansats. I do. Och det är så bra på väg. Tänk om DN lagt krutet på det här istället för DN+ Men det är klart, nu ska man ju inte göra om samma misstag som man gjorde med webben. Right. Lås in skiten bara. Your loss!

 5. Rimmad jul – för språkets skull
 6. – Det här var en härlig twist på en av julens roligaste begivenheter – som jag totalt har failat på de sista tio åren eller så. Skyller på tidsbrist, men förmodligen är jag bara inte energisk nog för att ta den sköna striden med språket. Det får väl bli ändring på det i år.

 7. Farmor Gun i Norrtälje: Yttrandefrihet endast för maktens utvalda?
 8. – Farmor Gun sätter bästa rubriken. En bra samlande text med länkar till mycket mer nyttoläsning. Engagera nu!

 9. Den sociala vd:n – en ledare även i sociala medier. | PBA
 10. – Den enda ”ursäkten” som är godtagbar för att inte ha en social ambition som vd är det som handlar om börspåverkande information etc. Men det betyder inte annat än att man måste hitta ett alldeles eget förhållningssätt till kanalen och uttrycket. Men å andra sidan – vem måste inte det.

 11. j|turn » Things I Didn’t Talk About
 12. – Puffar en gång till för @j_lundqvist. Mer tryck i grytan.

 13. Ett samtal om journalistik och sociala medier
 14. – Nackdelen med intensivt schema och en slags grundstationering i skåne, man missar sådana här bra samtal. Lyckligtvis följer jag redan @Malincrona och @Mickep2 så jag blir inte helt utan ;)

 15. Journalistförbundet fördömer försöken att tysta Wikileaks – Läs mer – Nyhetsarkiv – Journalistförbundet
 16. – Äntligen lite guts. Bättre sent än aldrig. Ska bli spännande att se hur alla de journalister med uppenbart avvikande uppfattning ska förhålla sig till det här. Ska jag gissa: inte alls.

 17. opassande » Blog Archive » Okej, nu är jag riktigt rädd
 18. – Vi MÅSTE värna de demokratiska principerna. Hör ni det. Läs Emma. Läs allt du kan läsa om det här. Fundera varenda dag på vad du kan göra.

  Och se den här ironin http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/12/apropa-wikileaks-ar-det-har-ironi-eller.html

 19. Google Chrome Blog: An update on Chrome, the Web Store and Chrome OS
 20. – Jag håller med @claes – det här är inte hela frälsningen eller undergången, det är inte heller en gäspning. Det kommer att bidra rejält till att rita om delar av kartan.

  Och jag är så klart ledsen över att inte kunna bli en pilot, US only!

 21. Media Diary Blog | The Australian
 22. – Utan att diskutera skuldfrågan i våldtäktsfallet och utan att spekulera över vilken dålig ledare han är för wikileaks – det här kan vara den sista texten från honom på ett tag. Därför är den relevant.

 23. Aftonbladet sätter själva priset på bilder stulna från Facebook – Artikel av Anders Eliasson – Newsmill
 24. – Nyss var det Veronica Palm som ”lånade” av aftonbladet och här är det aftonbladet som tar ganska lätt på upphovsrätten. Leva som man lär?

  Det här visar inte på något annat än hur besvärlig den här tiden är. Och vilket beteende som är det naturliga och som sitter i ryggraden.

 25. Skivbolagsjättar hotar lämna Spotify
 26. – Omöjligt att inte tycka det här verkar kortsiktigt. Det är möjligt att de kan få en mindre del av den potentiella publiken att fortsätta köpa skivor. Men vad ska hända när den publiken dör ut. De lär ju inte få någon återväxt när alla hänger på spotify och inte exponeras för den här fina musiken.

  Jag tycker det här blir extra relevant i ljuset av det jobb som @kattis_j och gänget på http://facebook.com/konserthuset gör. De försöker verkligen utnyttja hela verktygslådan för att bygga en ny publik. Jag är övertygad om att det är modellen.

 27. Tillökning på ettårsdagen | Third Opinion
 28. – @Dr_PO är vass. Och nu blir han tre gånger så vass. Ouch!

 29. Obegripligt att journalister vill tysta Wikileaks | Medievärlden
 30. – Fantastisk text av Axel anden. Logos, ethos, patos. Och dessutom vällänkad. En text som på alla sätt är värdig magnituden i den här frågan.

  Hedensjö på DN har också skrivit bra http://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2010/12/07/goda-diplomatiska-forbindelser-ar-inte-journalistens-jobb-8676 liksom Karin Pettersson på Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article8237234.ab (ett äkta par, i ordets allra finaste bemärkelse)

  Jag ser det här som en tydlig vattendelare genom det svenska medielandskapet. Äntligen något som andas vision och ideologi, och som bränner till på ett sätt som det var länge sedan jag såg.

  Det som oroar är att en del högprofilerade skribenter på andra sidan gräver fast sig så hårt att prestigen aldrig kommer att låta dem komma loss igen. Då har vi en bestående spricka. Det är inte bra.

 31. Franska tidningar startar gemensam digital tidningskiosk
 32. – Att man ens ödar ord, tid och resurser på det här. Bara i frankrike, barn, bara i Frankrike…

1 thought on “jardenberg kommenterar – 8 Dec, 2010 #jjk”

Leave a Reply