[uppdatering: Med anledning av Blog Action Day 2008 på temat “Poverty” har det börjat dyka upp nya länkar hit. Så jag passar på att berätta att det fortfarande finns gift certificates kvar som jag skänker bort. Läs vidare för instruktioner.

Noterar också att DN uppmärksammar Kiva stort. Härligt. ”800 kronor hjälpte dem till en egen butik”, ”Bli gåvosmart” och ”Gåvorna ger hjälp till självhjälp”]

Du har har kanske hört talas om mikrolån redan. I sin enklaste form handlar det om att man genom små och snabba krediter kan stimulera näringsverksamhet, framför allt i utvecklingsländer. Konceptet fick mycket uppmärksamhet 2006 när Grameen Bank och Muhammad Yanus delade Nobels fredspris. Motiveringen löd: ”För sitt arbete för att skapa ekonomisk och social utveckling underifrån. Varaktig fred kan inte skapas utan att stora folkgrupper finner vägar att bryta sig ut ur fattigdom. Mikrokredit är en sådan väg.”

Jag har fastnat för Kiva och deras sätt att hantera både mig som långivare och själva processen. Det känns verkligen bra att ”göra affärer” med dem, och efter drygt ett år som långivare ser jag att det faktiskt funkar också. Kolla bilden nedan över kartan som visar mina pengars väg, eller kolla på min ”lenders page” för att läsa om entreprenörerna jag satsat på.

Nu tycker jag att fler ska testa. Vi är redan många, och det har skrivits mycket om tjänsten. Men jag är säker på att många inte känner till dem än. Så här gör vi:

  • Jag skänker bort 20 lån á $25 (från min privata plånbok så klart) till de som vill prova men som kanske är osäkra på konceptet.
  • Som motprestation vill jag att du läser på om Kiva. När du är övertygad mailar du över din mailadress och namn till mig på [email protected] och jag skickar över ett gift certificate.
  • Gillar du det sedan vill jag att du skriver en bloggpost och länkar till kiva.org (du behöver inte länka hit, det är alltså ingen länkjakt jag är ute på).

Den här bloggposten är ett undantag på så sätt att den inte är direkt är relaterad till Mindparks verksamhet. Men vi gillar att göra bra saker. Och Kiva har i alla fall en snygg mashup på sin sajt.

Fler som skrivit bra om kiva, i urval: