Kom in i matchen

För många år sedan var den svenska ekonomijournalistiken utsatt för hård kritik. Det visade sig att nära nog ingen av de som bevakade och kommenterade hade någon som helst ekonomisk bakgrund. Det finns mycket att berätta om den situationen och det som blev resultatet – för idag ser det annorlunda ut. Det blir en egen text. Jag nöjer mig med att konstatera att man alls inte behöver vara expert på allt man kommenterar. Det är mina texter ett levande bevis för. Men om man sitter i en maktposition så bör man omaka sig att antingen se till att bli rejält insatt, eller beväpna sig med en viss ödmjuk nyfikenhet på området. Att ställa frågor inte bara för att få de svar man vill ha, utan för att faktiskt försöka förstå.

Just oförståelse är något som jag ofta ser drabba skolans värld i mediernas bevakning. Troed Troedsson kommenterade en aktuell situation i Malmö så här.

En av Zlatans många episka kommentarer är när han besvarar Peter Jihdes fråga om hur de skall förbättra spelet.
”Vi sätter in dig på mittfältet så du får styra och ställa”.
När jag läser ledare och artiklar där journalister och politiker ventilerar sin uppfattning om vad som behöver göras för att lösa situationen på Värner Rydén skolan i Malmö så önskar jag att någon kunde ge dem exakt det svaret.
Och det intressanta är att det många gånger är samma röster som kräver högre status för lärare som nu utgår ifrån att de som faktiskt jobbar på Värner Rydén inte har ens den minsta gnutta sunt förnuft, än mindre professionell skicklighet.
Jag tror att de har det. Jag är helt övertygad om att just det faktum att 70 proffs på en skola känner att skolan måste stängas tillfälligt visar på att problemet inte går att lösa med de enkla råd och tips som nu haglar från en förtjust åskådarläktare.

Det tyckte jag var tänkvärt. Vad tycker du?

Uppdatering; Mattias Jansson har varit inne på exakt samma tema. Tack för att du tipsade med en kommentar.

Foto: creative commons licensed (BY-SA) flickr photo by Jonas N.


[box] ... och det här inlägget är #006 av #blogg100 – ett långt samtal om granskarna och om att bli granskad. Om du tycker det slutar lite abrupt, så beror det bara på att det kommer mera ;) [/box]

2 thoughts on “Kom in i matchen”

Leave a Reply