En vecka av granskning

Första veckan av fjorton är klar. Sju av hundra bloggposter är skrivna. Och jag har blivit lite klokare, men mest ännu nyfiknare. Dessutom känns det precis som bilden försöker illustrera, som ett sött men strävsamt arbete.

Först, några tekniktips, om du liksom jag kör wordpress och vill blogga en serie inlägg som hänger ihop. Två plug-ins som jag provat i veckan gör det lite enklare.

  • Det ena gäller pluggen ”Post snippets” som ger mig möjlighet att enkelt återupprepa en text i många bloggposter. Med en snabb shortcode får jag in samma boilerplate i botten på varje text (inkl ett löpnummer). Det är bra, inte minst när Joachim Strömbergson hittar ett stavfel i texten ;)
  • Det andra är en shortcode som funkar direkt på wordpress.com men som kräver pluggen ”Display posts shortcode” när man kör egen installation. Även här handlar det om en snabb och enkel shortcode som låter mig göra lite magi – i det här fallet att skapa en automatiskt genererad innehållsförteckning av en etikett, en kategori, eller nästan vad som helst. Jag använder den i botten på min första post i serien.

Sammantaget gör de här två insticksfilerna att jag får ett väldigt smidigt arbetsflöde. I synnerhet som varje ny post börjar med att jag klonar den senaste så kategorier, grundläggande taggar, shortcode för boilerplate, bildcred och hela strukturen är på plats från början. Sedan är det bara att sätta igång med innehållet. Och på tal om innehållet…

Här är alla publicerade inlägg från första veckan:

  1. Släpp det – du kan ändå inte vinna söndag, 1 mars 2015. Först posten, som försökte – på ett transparent och förklarande sätt – berätta vad jag tänkte göra och varför. Den är också den artikel som jag länkar alla de övriga till. Här finns innehållsförteckningen och sammanhanget på samma plats. 
  2. Erik Hörnfeldt: Ha nolltolerans mot faktafel måndag, 2 mars 2015. Dags för intervju med en riktigt nestor på området ”att bli granskad”. Har man jobbat som informationschef hos mobiloperatören 3 är man testad i strid. Erik betonade att man inte alls ska släppa det. Lyssna på klokskapen, kommentera. Fråga.
  3. Kritiskt eller granskande – två olika perspektiv tisdag, 3 mars 2015. Utifrån läsning av vad lokaltidningen Södra sidan säger om sig själv resonerade jag runt journalistikens uppdrag – och om granskning alltid handlar om att vara kritisk. Tänk om man hittar rätt istället för fel, vad händer då?
  4. Spela in. Allt. onsdag, 4 mars 2015. En teknikgenomgång. Alldeles för många är alldeles för handfallna inför tekniken. Den är inte svår idag, och den kan göra avsevärd skillnad. Till exempel genom att du också spelar in intervjun. Fick lite mothugg av (normalt sett;) kloke Anders Mildner. Läs och tipsa tillbaka. 
  5. Vem kan man lita på? torsdag, 5 mars 2015. Ibland är det som om allting hänger ihop. Den här dagen var det så mycket konstigheter i medievärlden som utspelade sig på samma gång, att jag inte kunde motstå en sammanställning. Tycker fortfarande att ”Bekymrande självsyn hos medierna” låter värt att diskutera vidare. 
  6. Kom in i matchen fredag, 6 mars 2015. Här börjar jag titta på ett av de subtema som kommer att ta en del plats framöver; expertrollen och hur man ser på sin egen möjlighet att skriva klokt om det man ska skriva om. Här citerar jag Troed Trodesson som citerar Zlatan. Och sedan kommer Mattias Jansson med en bra inspel. 
  7. När blir en granskning värd namnet? lördag, 7 mars 2015. Första veckan avrundades med att jag funderade på om det regelverk som gäller för medieetiken verkligen gäller när det sker under etiketten ”vi granskar”. jag har fått otroligt mycket feedback bakom kulisserna på den här posten och jag har också ställt en del kompletterande frågor i olika riktningar. Det kommer mer på det här temat, men det vore otroligt värdefullt om fler ville tycka mer. Det här är något av pudels kärna. 

Överlag har det varit en härlig första vecka. Jag känner att jag hunnit komma av mig lite, har blivit en ovan bloggare. Ovanpå det lider jag så klart av att jag inte är proffs på att skriva, som många av de journalister som jag kommer att skriva om. Men, igen, det här är min resa. Det blir vad det blir. Jag lär mig massor, och det låter på er som jag inte är ensam. Semper idem.

Foto: creative commons licensed (BY) flickr photo by JD Hancock


[box] ... och det här inlägget är #008 av #blogg100 – ett långt samtal om granskarna och om att bli granskad. Om du tycker det slutar lite abrupt, så beror det bara på att det kommer mera ;) [/box]

2 thoughts on “En vecka av granskning”

Leave a Reply