Kort om: En riktigt bra 404 – page not found, alltså

En 404 är den sida som besökaren får se om han klickar på en trasig länk. Du har säkert stött på det massor med gånger. Ibland är de roliga, ibland är de informativa – men oftast är de alldeles värdelösa.

Många har frågat hur jag gjort min nya lite smartare felsida. (Posten är uppdaterad, upplänkad och lätt redigerad.)

Testa tex med adressen jardenberg.se/shared – som alltså inte finns.

Vad som gör den smart?

 • Den skickar rätt felkod, så även maskiner får klart för sig att det är en sida som inte finns
 • Den förklarar för läsaren att sidan inte finns, men den gör det på ett trevligt och förhoppningsvis begripligt sätt.
 • Den levererar ett antal begripliga råd om vad man kan göra för att lösa problemet.
 • Den hänvisar till en söksida, som också försöker vara smart. Eftersom jag bloggar på mer än ett ställe kanske man rört ihop det – då är det bra att kunna söka brett. Alltså hänvisar jag till en samlad sök för både den här sajten och jardenberg.se.
 • För att besökaren alltid ska ha något att klicka på använder jag pluggen Popular post för att lista de fem populäraste posterna från den senaste månaden.
 • Den är tydlig med vad man ska göra om man ändå inte är nöjd, och den räds inte att skriva ut mailadressen. Hey, problem med spam löser man med bra filter, inte genom att göra det svårt för den som vill kontakta dig.
 • Men smartast av allt är nog att den använder en Google-funktion för att försöka klura ut vad du egentligen var ute efter. Testa tex att klicka på jardenberg.se/livestream eller jardenberg.se/statestik. Ursmart. Kallas för ”Enhance 404 widget” och tar bara tre klick att fixa. (Däremot kan det ta ett tag innan du ser någon effekt av den. Ha lite tålamod, låt den ligga några veckor.)

Den bygger på WordPress (kräver egen installation, alltså inte wordpress.com), temat Thesis – och dess fil för anpassade funktioner (‘custom_functions.php‘), en plugin och en kodsnippet från google. Här är koden jag snickrade ihop och klistrade in i min allt matigare funktionsfil…

/* better 404 */
function my_404_title()
{
echo "Hoppsan, den sidan verkar inte finnas (404)";
}

remove_action('thesis_hook_404_title', 'thesis_404_title');
add_action('thesis_hook_404_title', 'my_404_title');	

function custom_404_page() { ?>

Men det finns ingen anledning till panik, det löser sig

 • For real, det löser sig...
 • Backa tillbaka till där du kom ifrån och prova igen.
 • Gå till startsidan och hitta något annat spännande.
 • Kolla in söksidan på jardenberg.se/sok/ - där kan du söka på både den här sajten och jardenberg.se samtidigt.
 • Eller så letade du kanske efter någon av de mest populära posterna (senaste 30 dagarna) här på sajten? %post_title% (%post_views% views)" ); ?>
 • Om inget annat funkar, maila till [email protected] och fråga var i H-E sidan tagit vägen.
Uppdatering: Jag sitter numera inte med Thesis utan med Notes Blog, så jag redigerade min 404.php istället. Så här ser den ut

For real, det löser sig...
 • Backa tillbaka till där du kom ifrån och prova igen, eller gå till startsidan och hitta något annat spännande.
 • Kolla in söksidan på jardenberg.se/sok/ - där kan du söka på både den här sajten och jardenberg.se samtidigt. Eller snabbsök uppe i högra hörnet
 • Eller så letade du kanske efter någon av de mest populära posterna (senaste 30 dagarna) här på sajten?
   %post_time%: %post_title%" );?>
Om inget annat funkar, maila till joakim@jardenberg,com och fråga var i H-E sidan tagit vägen.

Även om du inte har exakt samma setup som jag så är tipsen säkert nyttiga, bara att anpassa lite... Ni kanske kan hjälpa varandra i kommentarerna - eller så googlar du, tex ger sökningen wordpress 404 ett bra resultat. (Om du vill se något kul så testa polopoly 404. Nyttigt?)

Mer läsning?

20 thoughts on “Kort om: En riktigt bra 404 – page not found, alltså”

 1. Jättebra – min enda kommentar är att Google-sökfälten inte ser ut som sökfält. Jag fattade inte första gången att det gick att söka direkt där, det såg ut som en tabell.

  Reply
 2. Googles 404 widget var ju trevlig men den svenska översättningen är bedrövlig.
  “Sök efter jardenberg.se:” ska ju vara “Sök på jardenberg.se:” eller kanske “Sök inom jardenberg.se:”

  Reply
 3. Jupp, om den inte är för tung är det ju en bra idé. I mitt fall är den däremot för tunn, så det inte är lönt alls.

  Men det slår mig precis att jag borde ha ett taggmoln, eller ännu hellre ett ordmoln (eftersom jag är så kass på att tagga vettigt). Must investigate.

  Reply
 4. Heltäckande, absolut. Frågan är dock om det alltid är en bra idé eller om det finns en risk för informationsöverflöd. Får jag en 404:a så finns det med största sannolikhet ett specifikt innehåll som jag söker. Om man köper det resonemanget så är det mest relevanta innehållet på 404:an: “Närmaste matchning: jardenberg. se/lifestream/”.

  Jag skulle nog lyfta bort punkterna ovanför (efter att först ha kollat igenom Analytics:en såklart) och enbart promota “Närmaste matchning” som dock snarare borde heta “Menade du” eller något i den stilen. Där kanske det också vore intressant att lyfta fram lite fler, säg top 5, Google sökresultat vilket borde vara en smal sak

  Reply
 5. Meningen “Backa tillbaka till där du kom ifrån och prova igen.” begriper jag mig inte på. Hosten jardenberg.se ligger ju inte nere eftersom man kan se 404-sidan. Om man då backar tillbaka och klicka på samma (förmodligen felaktiga) länk så kommer man ju bara komma till samma plats igen.

  Reply
 6. Du har en poäng, borde uttrycka det lite annorlunda. Meningen är att man ska backa tillbaka till källan och se om det finns någon hint om hur man ska kunna hitta rätt. Tex lämpliga sökord eller något annat som hjälper dig som besökare att landa mer rätt. Det kan vara en länktext som du kan använda för att googla eller något. Får fundera lite på det.

  Reply

Leave a Reply