Kort om: Kindle-testet

Anders Mildner testar Kindle. Lugn och fin som alltid. Efter att inledningsvis noterat att det är svårt och oinspirerat att köpa böcker den vägen far recensionen i väg i en riktning som får mig tro att det kommer att sluta med att Anders gillar den. Men en bit in kommer så den egentliga domen.

… Men det finns gott om invändningar. Verkligen. Den största är att Kindlen ser ut och känns som en pc, när man vill ha en Mac. Det finns helt enkelt inget att TYCKA OM med den här plattan. Inga kul finesser, ingen fin design. Den känns lite slö, man saknar en touch screen, knapparna är inte det minsta sköna, styrspaken är sjukt irriterande efter någon timme och det där svartvita vändandet av kulorna när man byter sida det ser ut ungefär som en störig effekt mellan två bilder i en powerpointpresentation är jobbigt på riktigt.

via Kindle-testet.

Och det är precis det jag hävdat också. För jag tror att i motsats till många andra testpiloter så har jag faktiskt gett mig fan på att verkligen läsa böcker på min Kindle. Jag har tagit mig genom fem eller sex böcker, och ungefär lika många på Sony-plattan.

För det är ju så man måste göra. Alla prylar har sin inlärningskurva, sin initiala förälskelse, sin långsiktiga stickyness. Och förutom att jag redan från början tycker att det finns massor med dumheter i Kindle-konceptet så har jag verkligen gett den chansen att växa på mig. Men det gör den inte. Den gör verkligen inte det. Det Anders så klokt noterar ovan är att det finns alldeles för lite att tycka om.

Lite on the side kan jämföras med min upplevelse idag. Jag hittade inte något av de två pappers-ex jag köpt av Pirates Dilemma. Och eftersom jag ska luncha med Matt Mason i morgon var det ju inte så bra. Lyckligtvis det var det inga problem att köpa pdf:en och direkt tanka ner den (jag hade inte behövt betala om jag inte ville, Matt låter mig välja själv). Via Stanza i min dator manglades pdf:en en smula och flög sedan över till Stanza i min iPhone. Jag tror hela processen tog under två minuter (inkl betalningen av $5 via paypal). Vad värre är för Kindle – jag TYCKER OM att läsa böcker med Stanza i min iPhone. Det är inte svårt att förstå att Amazon köpte Stanza så fort de fick chansen…

10 thoughts on “Kort om: Kindle-testet”

 1. Usch. Vi borde bojkotta den här e-bokhystering.

  Bokindustrin har länge saknat möjligheten att kunna lägga DRM på böcker. Man har gjort försök, men inte lyckats bra. Det skulle nog bli uppror om folk inte fick låna ut sin bok till en vän, eller sälja den till en butik för begagnade böcker.

  Bokindustrin försöker nu gå runt detta. Dom gör det i två steg. Först införde dom DRM på e-böcker. Och nu marknadsförs dom.

  Vad detta innebär är att dom tar grundläggande friheter ifrån oss. Vi får inte längre dela information med varandra, mellan enheter eller vidaredistribuera källan.

  Jag gillar tekniken. Inget tvivel om det. Men det är bara en praktisk och materialistisk fördel. Friheten dom tar ifrån överväger utan tvivel fördelarna. Nu finns det e-böcker som distribueras på ett fritt sätt. Men det är inte därför bokindustrin vill att e-böcker ska börja användas mer. Dom vill ta friheten ifrån oss för att tjäna mer pengar!

  Reply
 2. Det finns många tänkvärda poänger ovan. Jag har själv inte testat någon e-boksläsare ännu – däremot läst ett antal böcker på en vanlig datorskärm vilket är än mindre optimalt.
  Ett tungt argument som “Den största (invändningen) är att Kindlen ser ut och känns som en pc, när man vill ha en Mac. ” ska absolut med i beräkningen. Men man ska ju samtidigt komma ihåg att majoriteten av världens datoranvändare INTE valt Mac… Visst, en del tvingade till PC men för många ett medvetet val.
  För att få det slutliga genombrottet måste e-boksläsarna säkerligen bli sexigare. Men det betyder inte att de inte kommer att få ett rejält genombrott ändå. För väldigt många människor kommer mobilen inte att vara det främsta valet om man ska läsa en bok. På resande fot – absolut. Hemma i soffan/sängen/fåtöljen/hängmattan – nej.

  Sedan behöver inte e-bok vara synonymt med DRM. Tvärtom har väl Kindle visat på problemen med DRM på nästa nivå, där du är låst till en enda plattform. Det är ju ungefär samma problem/fördelar som med… iTunes. :-)

  De smarta förlagen kommer att dra lärdom av detta och musikindustrins fiasko med kopieringsskydd. Jag är hoppfull. Själv kommer jag att göra allt för att mina böcker ska finnas tillgängliga utan DRM.

  Reply
 3. Vi behöver konstant, trådlös uppkoppling med fastpris för datatrafik. Antingen en cool läsplatta man VILL ha(eller någon av de nyss annonserade kommande hybriddatorerna), eller som i Japan billiga och enkla sätt att köpa/prenumerera på böcker och serier i mobilen. Readius, med den utdragbara och böjliga skärmen- en sådan variant hade kunnat revolutionera e-boken för mobilläsning.

  Men det krävs också att bokbranschen skiter i detta med DRM. Nöj er med vattenstämpling. och regionlåsning för e-böcker(se Anders Mildner)?! VAD är det för larv?

  Reply
 4. Det blir till att köpa en iPad, det verkar tydligare och tydligare… med tanke på hur mycket jag läser på webben vill jag bara inte ha en kindle t.ex., och bättre alternativ med e-bläck finns väl knappt ännu?

  Reply
 5. För att komplettera min tidigare kommentar, varför är alla så insnöade just på e-böcker? Vi har ju dagstidningar, magasin, bloggar, och massor av web-content, som åtminstone jag personligen läser så mycket mer än böcker. Ärligt talat lägger jag mycket mer tid på man-sidor, patent-texter och wired eller filter då och då än på vanliga romaner – hur bra funkar de här förbannade “e-boksläsarna” för mig då?

  Reply
 6. Bokmarknaden är stor och en alldeles egen ”ekonomi”, det är väl därför det låter så mycket om dem. Magasin har kommit på banan iom iPad, och börjar höras och synas mer.

  Men rent generellt så tror jag att vi på sikt rör oss mot en miljö där allt läsande är möjligt. Webben, har jag hört att det kallas ;)

  Reply
 7. Jag håller med om mycket i testet: jag saknar smidig snabbnavigering, styrspaken är helt feldesignad (fortfarande på 3:e generationens Kindle), det är knöligt att handla böcker ifrån själva Kindlen, prissättningen på e-böcker är vansinnig (inte Kindlens fel) och regionseländet suger.

  Men:

  * E-ink ger en mycket behaglig läsupplevelse, i starkt solljus t.o.m bättre än papper, och betydligt bättre än en bakgrundsbelyst skärm (även om jag har tagit mig igenom hela Kindle-böcker på iPhonen, när det varit enda alternativet).

  * Att ha en centraliserad backup på mina understrykningar och marginalanteckningar är faktiskt användbart. Dessutom är det upplysande och underhållande att se vad andra har strukit under i den bok du läser; du läser de meningarna extra noggrant.

  * Man sparar mycket bokhylleplats och resväskeplats om man är en storkonsument av böcker. En anledning för mig att skaffa en Kindle var helt enkelt de ständigt växande bokhögarna som tornar upp sig på golvet runt de överfulla bokhyllorna.

  * Kindlen är lätt, mycket lätt. Generation 3 väger mindre än en pocket. Jag har försökt läsa en bok i sängen på min iPad, men den är helt enkelt för tung för längre läs-sessioner.

  Kindlen är absolut inte perfekt, tekniken är fortfarande ny, men jag tycker att den är det helt klart bästa sättet att läsa e-böcker på idag. Likaså är e-böcker ännu i sin linda, men jag tvekar inte en sekund på att de kommer att ersätta de flesta pappersböcker i framtiden.

  Reply

Leave a Reply