Medieormen och stummisen

När vi gjorde God Morgon Almedalen i somras myntade @deeped och @agaton programpunkten ”snackisar och stummisar”. Vi hade hejdlöst roligt på våra redaktionsmöte när vi skulle försöka välja. Snackisarna var alltid lätta, stummisarna – alltså de snackisar som föll platt till marken, ofta till intensivt arbetande pr-konsulters stora förtvivlan – var ursvåra. Urvalet var helt enkelt oändligt;)

Snabbspola till intervju för Medieormen första eftermiddagen på #SSWC 2011, under en regnsmattrig tältduk där traktorer brölar och personalen runt oss välter bord och stolar, där jag är snurrig både av starkt penicillin och känslostorm av att åter vara på Tjärö… Och på det kommer alltså en fråga om snackisar på ön. Jag blir tyst. Dels för att jag fastnar i tanken på stummisar, så talande (!) men också för att jag blir ställd av att jag inte tänkt på det. Alls. Trots allt uppsnack inför helgen, jag hade inte funderat på vad som blir årets stora grej.

(Hmm, lite problem med embed från Soundcloud, där jag lagt klippet, och det här temat. Det löser vi)

Men det är lite så det är och ska vara med vårt kära webbcamp. Vi är inte där för att bygga något konkret (det gör vi på våra hackdays), vi är inte där för att köra någon tydlig agenda (det gör vi alla andra dagar på året). Vi är inte där för att bevisa något (det gör vi hos våra kunder och arbetsgivare). Vi är där för att vara tillsammans med gamla, nya och blivande vänner. Vi bygger grunden på SSWC och resten en annan dag.

Jag minns fortfarande hur @tomaswennstrom presenterade det första gången han väckte tanken. ”Vi webbnördar som kör egen låda får ju aldrig åka på någon kickoff”… Med intentionen att tio vänner skulle åka iväg till en brygga, sitta med en pilsner i handen, doppa tårna i vattnet och småsnacka om våren som gått och hösten som kommer – inte fan finns det något prestationskrav där.

Men att stencoola Ronnie Ritterland och Ellen Andersson från SR/Medieormen ställer frågor om konkret nytta och snackisar är ändå hur bra som helst. Det är precis sådana frågor som behöver ställas för att vi ska reflektera över vad det är vi egentligen har, där ute på Tjärö en helg om året. Vad vi har att vara rädda om, att slå vakt om, vad som kan gå förlorat. Tack för att ni fick mig till en talande tystnad, den ska jag tänka på ofta.

Förresten, missa inte mitt mästartips från 2010. Välj en bra plats och sitt sedan där hela dagen. Låt sessionerna komma till dig och lita på att inget är ointressant och inget är oviktigt. Serendipity när det är som bäst.

4 thoughts on “Medieormen och stummisen”

 1. Och NU lyssnade jag på klippet! Haha, 13 sekunder! Rekord i radio, oavsett om den är broad- eller thincastad! Men ditt svar: Jag hoppas verkligen inte det var snackisen. 

  Reply
  • Nej, jag tycker nog inte att vi hade någon EN snackis. Däremot förs det väl en hel del samtal runt identitetskrisen, om jag ska kalla den det. Noterade i en annan tråd att någon, precis som @patrikhson:disqus i en annan intervju, kallade det för Sweden Social Media Webcamp – och det säger ju en del. Kanske. Det är inte på #journalistroll-nivå, men det är lite åt det hållet.

   Ska man utse något till SSWCs stora snackis så är det väl SSWC själv. Vi älskar att älska campet. Och så har det varit alla åren. Precis som det var alla åren jag åkte till Roskilde ;)

   Reply

Leave a Reply