TV4 slår på trumman igen, och idag erbjuds man att testa sitt beroende. Så här ser testet ut

Testa dig själv! Är du bokberoende?

  1. Du står på en busshållsplats med en skylt som talar om att nästa buss kommer om tre minuter. Passar du i det läget på att ta fram din bok för att fördriva de tre minuterna?
  2. Händer det att du lägger din bok på matbordet när du sitter och äter?
  3. Händer det att det första du gör när du vaknar och det sista du gör innan du somnar är att läsa några sidor i boken?
  4. Har det hänt att du tagit med dig din bok in på toaletten?
  5. Tar du i allmänhet fram din bok om du står i en kö som uppskattningsvis tar mer än två minuter?
  6. Har du boken i tankarna under mötet?
  7. Har du boken framme när du leker med barnen?

Om du har svarat ja på fyra frågor eller med har du goda skäl att reflektera över ditt bokläsande och hur du låter det styra din vardag.

I ett tidigare liv kunde jag tveklöst svara Ja på ALLA de frågorna. Men det var ingen som pratade om bokberoende för det?

Allt bruk kan övergå i missbruk. Kan vi inte fokusera på det istället för att göra det enkelt, klickvänligt och bakåtsträvande. Det här testet i fyran är löjeväckande.

Debatten har länge varit skruvad, men det blir hela tiden värre. Snart dags för lite eftertanke och besinning. Alla skillnader på boken och mobilen talar ju, faktiskt till mobilens fördel.

… och den där moralpanikgrejen med barnen. Psykologen i #nymo härom morgonen sa det bra: “det är väl inte självklart eller ens sunt att barnen ska ha vår fulla och odelade uppmärksamhet hela tiden?” Sedan konstaterade hon att när det gäller skador på barn ligger vi bäst till i hela världen – så på något sätt lyckas vi tydligen ha koll ändå…

Och så lite kompletterande länkar och kommentarer

  • Det här är så klart bara ännu ett bevis för hur mitt i prick den här texten av Douglas Adams är.
  • Claes skriver: ”Under de tråkigaste styrelsemötena med mitt gamla företag läste jag serietidningen Ernie. Ofta instucken i något aptråkigt häfte med utprintade excel-kalkyler. Så jag svarar “ja” även på fråga 6.”
  • Axbom, i samma tråd: ”… håller med om att att ryggmärgsreaktionen blir starkare om någon sitter med en telefon, för man “förutsätter” att de gör något ovettigt, när de egentligen kanske kollar öppettider på museet som de ska åka till om 30 minuter eller svarar på ett mejl som de annars skulle ha varit tvungna att hantera på kontoret och inte träffat sitt barn alls. Allt är ju på telefonen, potentialen för att det effektiviserar även tiden med barnen är ju faktiskt enorm.”

Bildcred: ”who thinks i have a book problem” cc licensed ( BY SA ) flickr photo shared by Eunice