Nej, jag är ingen spammare

Den senaste tiden har jag fått höra hur mina kommentarer på andras bloggar fastnar i spamkontrollen. Jag har kollat med bland annat (normalt sett utmärkta) akismet och skälet verkar vara att någon eller några tomtar omkring på nätet och flaggar mina kommentarer som spam. Trackbacks drabbas också och det är nästan ännu jobbigare, för det är svårare för mig att kontrollera manuellt.

Jag är inte ensam om problemet, jag tror tex @deeped också drabbats. Jag ser nästan varje dag helt legitima kommentarer som fastnat i mina egna spamfilter. Och det gäller inte bara kommentarer på bloggar, ett tag var jag blockad på twitter för att någon gjort detsamma där. Det kan nog finnas skäl att kolla mailen extra noga också. Det här suger. Jag tycker det är hemskt tråkigt, inte minst för att många kanske tror att jag ignorerar dem när de hänvisar till mig i sina texter.

Akismet och Disqus filar på olika lösningar men jag skulle vilja be dig om två saker:

 1. Rent generellt, håll koll i dina spamkorgar. Min känsla är att vi är *många* som drabbats av det här.
 2. När du hittar något som inte borde fastnat i spamkorgen, se till att inte bara göra en ”aprove” (motsvarande) utan klicka på ”Not Spam” eller vad det kan tänkas heta i just ditt system.
Akismet-wrong-spam
Ur Akismet FAQ

Egentligen vill man ju inte ge uppmärksamhet till sådant här, i dessa tider av dirty campaigning, men jag tror på de goda krafterna och massans klokskap. Om vi hjälps åt att klicka upp äkta kommentarer och interagera mer med varandras texter, tweets etc så kommer inte spamklickarna ha en chans.

13 thoughts on “Nej, jag är ingen spammare”

 1. Jag har också upplevt att Akismet stoppar vissa personer helt utan anledning.

  Men vad betyder det? Att man inte ska kommentera på bloggar man inte känner till eller om diskussionerna är för eldiga och man kan riskera att markeras som spam?

  Reply
  • Som Jocke påpekar så verkar det vara vissa av oss som drabbas. De jag ser i mina bloggar är fr a Jocke. Och det verkar som om “Deeped” blivit flaggat eftersom när jag testar på min sons blogg (som jag till på köpet är admin för med samma adress) så hamnar jag i spamkorgen oavsett vilken idiotadress jag använder

   Reply
 2. Jag tror inte det är ”ägarna” som spamflaggar dig, utan det är andra användare. Idag är det ju ganska lätt med verktyg som backtype etc att följa dina kommentarsspår och okynnesmärka dina kommentarer som spam.

  Reply
 3. Jag tror att det sitter i att du ofta länkar till väldigt många i dina bloggposter. Det är en vanlig metod bland spammare att mata in en massa länkar i bloggposter (kallas just trackbackspam).

  Reply
 4. Så fort jag läste det här inlägget så gick jag in i min egen spamkorg och såg en hel drös med kommentarer som inte borde stämplas som spam. Så tack för tipset!

  Reply
 5. Bland annat din egen trackback till mitt inlägg, som fint blev markerad som “Not spam” nu. Men fan vad människor ska hålla på att sabba. Helt värdelöst.

  Reply
  • Ja, det finns verkligen gott om idioter där. Tack för att du unspammade mig. Kampanjen verkar ha gett resultat – jag hamnar inte alls i spamkorgarna lika ofta längre. Bedömt. Får se hur länge glädjen varar.

   Reply

Leave a Reply