Offline går Online – WiFi och det trådlösa samhället suddar ut digitala och psykiska gränser

Här om dagen skrev jag en post om webbutveckling. I den pratade jag bland annat om hur webb 4.0  framförallt, enligt min mening, kommer att karakteriseras av online/offline produkter, alltså fysiska ting andra än din dator som på ena eller andra sättet kopplar upp dig mot nätet.

4.0 är en trend dedikerad till WiFi och det trådlösa samhället. Online/offline är en trend som jag tycker är väldigt spännande, framförallt eftersom det innebär en symbios mellan två världar som i mångas huvuden är ett motsatspar. Det mänskliga och tekniska håller på att flyta ihop och 4.0 industrin är det första beviset på den symbiosen. Av den anledningen tänkte jag att det skulle vara kul att grotta ner sig lite på området och se hur långt 4.0 och WiFi-hålet sträcker sig idag:) Jag hittade en kul lista på trendwatch, nedan följer ett litet axplock från den.

iPhone: Detta tror jag är produkten vars funktionalitet har startat en kedjereaktion som längs vägen kommer att förändra sättet för hur vi använder nätet. Internet har i och med iPhonen gått från att vara mer eller mindre situationsbetingat till att helt enkelt vara tillgängligt var och när som helst.

– WiFi-bilar: Under 2008 och 2009 har det/kommer det att var aktuellt med med internetuppkoppling  i bilen. Koppla in datorn i bilens cigarettändare och du är online. Företaget som står för tjänsten heter Autonet och både Ford och General Motors är med i svängarna när det kommer till att tända nätet ute på vägarna.

Visual Tags: Detta är alltså små streckkodsliknande bilder som går att läsa av genom din mobilkamera. Geom mobilen länkar taggarna dig vidare till ett specifikt webbinnehåll. Som bekant har Aftonbladet satsat på denna tekniken i sin papperstidning.

Webkinz: Gosedjur som kommer med en personlig streckkod. Streckkoden länkar ägaren till en Webkinzsida där ägaren hittar en virtuell versionen av sin lurviga vän.

Nabaztag: “Today, ten degrees celsius”, “Tomorrow, sunshine!”, “You know that e-mail you have been waiting for, it´s here!” Jag har blandade känslor gentemot denna lilla krabaten. Den sitter just nu inne på min chefs kontor och tjatar om vädret och något mail som kommit. Rösten är en sprallig skolflickas och det känns nästan som att bli väckt klockan sex på morgonen av en femåring. Absolut inget fel på femåringar, men tills jag har en själv tänker jag sova;) Däremot har kaninj-veln gjort intryck på mig någonstans och när den väl är tyst så saknar jag den. Man saknar inte kon förrän den är ur båset, antar jag:)

Nabaztagen är alltså en ett annat exempel på en webbaserad leksak. Det är en liten plastkanin som man kopplar till en WiFi-router. Därefter väljer man vilka tjänster kaninen ska kunna utföra, exempel är läsa upp vädret eller en blogg/hemsida, dessutom kan man länka honom/henne till ditt e-mailkonto för att läsa upp mail eller berätta när du fått ett nytt.

– WiFi Digicams: Kameror som på ena eller andra sättet möjliggör internetanslutning och filöverföring. Sony, och Nikon, är bland andra exempel på företag som anslutit sig till denna trenden för att alltså inte tala om JVC:s videokamera som lägger upp dina filmer direkt på YouTube genom en knapptryckning.

Var kommer då denna trenden infrån? Varför detta behov av att ständigt vara uppkopplade på ena eller andra sättet? Vilket behov utgör 4.0 marknaden av? Människan söker helhet i sin strävan efter välmående. Inom psykologin kallas detta för integrationsprincipen. Den säger helt enkelt att fragmentation skapar förvirring och sprickor inom människans psyke och föreställningsområden, därför är individens strävan efter helthet och harmoni vägen till självförverkligande. Tänker man på det ser man ju gruppbildningar överallt och visst är det även dit trenderna har vandrat på nätet i och med generella och nischade sociala nätverk.

I och med att dagens webbutveckling har en sån otrolig närvaro med all möjlighet till dialog, kommunkation och individbaserad information, är nätet inte längre bara en mediekanal, det är en andra existens, ett parallelt universum som hela tiden blir allt mer påtagligt och gällande för våra vardagliga liv. Idag lever människan på två plan och 4.0-verktygen är ett sätt att förena de två, ett första steg mot helhet och harmoni.

Uppdatering: kommentarer är tyvärr avstängda på just det här inlägget. Av någon anledning biter inte spamskyddet här vilket gör att det kommer ett par hundra mycket märkliga kommentarer varje dygn.

194 thoughts on “Offline går Online – WiFi och det trådlösa samhället suddar ut digitala och psykiska gränser”

Comments are closed.