Om att jobba mobilt – 1999

Letade efter en gammal text och ramlade över lite nostalgi från 1999-10-05, texten skrevs av Joacim Mattisson och skulle in i MacPressen. Frid över dess minne.

– Jag anser att det finns två nivåer vad gäller det mobila kontoret, säger Joakim Jardenberg på datorkonsultföretaget Infinit Information i Malmö.

– Det fungerande kontoret, som kräver PowerBook, och nödkontoret som man verkligen kan ha i fickan.

Nödkontoret för Joakim, det är PalmPilot och mobiltelefon. Då är man alltid nåbar med e-post och SMS. Det går till och med att koppla upp sig till en server för att göra småjusteringar, men det är en bra bit kvar till att hantera hela nätverk, eller webbservrar från PalmPiloten.

Jardenberg surfar gärna och ofta trådlöst med mobiltelefon och PowerBooken, det fungerar oväntat bra. Han har till och med fjärrstyrt andra datorer via Timbuktu 5 över mobil förbindelse. Ställer man om dator till svartvitt och ställer ner allting annat så mycket som möjligt, fungerar det, menar han.

Vad gäller den viktiga mobillänken har han valt att använda Nokias telefoner.

– Jag har ett grundmurat förtroende för dem. De ligger ett halvår före alla andra tillverkare med sina produkter, menar han.

I sin jakt på de perfekta programmen för sin PalmPilot har Joakim testat de flesta nyttoprogrammen på marknaden. Ungefär 4 000 kronor har inköpta program kostat, men då använder han ändå inte allt han köpt.

– Det händer att gratisprogrammen är bättre än de kommersiella. Som kommunikationsprogrammet D127. Från början hade jag HandPhone, det dyraste program jag köpt till Piloten, men det var helt värdelöst i jämförelse med D127.

Andra program i Jardenbergs Pilot är AportisDoc för att läsa textfiler. Handböcker, Word-filer med mera finns alltid till hands.

– Jag har några refenslistor med Unix-kommandon, HTML-taggar med mera som är bra att ha om man någon gång står framför en terminal.

AvantGo, som tankar ner hela webbstationer till PalmPiloten. Laddningsprogrammet finns inte till Mac, men via mobilen kan man hämta hem
sina sidor ändå, enligt Jardenberg. Själv har han Aftonbladet, Expressen, TV4, Wired, Macintouch med flera webbstationer kopplade till sin Palm.

???? Altavista. Jodå, även sökmotorn har en PalmPilot-koppling. Om man kommer på något man vill söka efter, så skriver man in frågan i Palmen. Nästa gång man synkroniserar med en dator så får man tillbaka svaret på frågan. Det går att ställa in hur tabeller, bilder med mera ska behandlas i
Piloten.

MapQuest är en intressant koppling till webben. Man kan skriva in en gatuadress, så får man tillbaka en vägbeskrivning med karta och allt. Den
finns ännu så länge bara för det stora landet i väster, men ska dyka upp i europeisk version under hösten.

– En oerhört nyttig produkt är BuzzWord Builder. Den skapar som namnet antyder buzzwords, meningar som kan användas i möten och promemorier.

Ett exempel? Så gärna, vad sägs om “Object of logistics excremental systems development”?

Under punkten roliga program hamnar även FanMate, en liten digital fläkt med fyra hastigheter som man kan svalka sig med under varma arbetspass.

En något mer användbar produkt är Cesium, en väckarklocka med tre olika larm, snooze-funktion och olidligt högt ljud (högre än PalmPilotens
inbyggda larm).

Storfavorit är DateBk3 som kopplar samman att-göra-listorna, kalendern och adressregistret. “En oerhört intelligent programvara som underlättar
enorm”, menar Jardenberg.

D127 är ett kommunikationsprogram som gör att man kan skicka SMS-meddelanden och bearbeta telefonlistan i själva mobiltelefonen. Programmet är gratis och mycket bättre än kommersiella HandPhone.

Med IRLink slipper man att manuellt skifta mellan vagga och IR-länk hela tiden. Programmet känner av om PalmPiloten sitter i vaggan eller ej.

Multimail Professional är en e-postklient för handdatorn för att läsa e-post. Jardenberg läser dock helst sin e-post i PowerBooken, men Multimail
finns med för att han alltid ska kunna komma åt posten.

PunchClock är en liten stämpelklocka lämplig för projekthantering. Man kan stämpla in och ut från projekt. Tidssammanställning får man sedan ut
månadsvis eller veckovis.

Några mer tekniska lösningar, som dock har sina praktiska fördelar är FlashPro som frigör lite extra plats för program genom att plocka ledigt
minne från PalmPilotens flashminne, samt HackMaster som gör det möjligt att installera extrafunktioner.

– Som MagicText Hack exempelvis för att markera text med dubbel, trippel eller quatroklickningar samt dra och släppa text. Eller FinderHacks om ger bättre sökfunktioner.

– Det finns ett fåtal saker i kopplingen PalmPilot och Mac som inte fungerar så bra som man vill. Att ingen hoppat på att göra en Mac-version av AvantGo stör mig oerhört exempelvis, säger Jardenberg. Programtillverkaren har släppt källkoden till programmet fri och det upp till vem som helst att porta den till Mac.

2 thoughts on “Om att jobba mobilt – 1999”

Leave a Reply