Just nu gör Aftonbladet en webbenkät med frågan ”Tänker du vaccinera dig mot svininfluensan?”. 75 346 personer har röstat när detta publiceras, 38,2% av dem ska vaccinera sig, 34,0% ska det inte. I förra veckan sa myndigheterna att om inte 90% av befolkningen vaccinerar sig, kommer vaccinationsprogrammet inte att fungera.

DN har idag en artikel som stärker nej-sägarna, den handlar om lille Vincent som föds bara fyra dagar efter mammas svininfluensa – kärnfrisk. Kontentan av artikeln är att man blir ju inte så sjuk, alltså behöver man inte vaccinera sig. Inte ens en kvinna som var höggravid när hon fick influensan tycker det.

De myndigheter som arbetar med frågan gör allt för att få oss att vaccinera oss – de kriskommunicerar allt vad de orkar. De tycks gå mot ett rätt stort misslyckande. Hur kunde deras kommunikation gå så fel? Varför vägrar vi fatta? Har de fel? Eller kan de inte kommunicera? 

Jag tror det handlar om att vi inte är överens om vari krisen som myndigheterna pratar om faktiskt består av.  

Hur svårt kan det vara att kommunicera att detta inte handlar om individer utan om stora grupper. Att Kalle, Lisa, Madde, Slobodan och Marina blir lite småsjuka och är hemma några dagar gör ju inte dem någonting och behöver knappast behandlas som en kris ens på individnivå, än mindre på samhällsnivå. Att ett 50-tal svenskar kan dö av svininfluensan är, även om det låter cyniskt, inte heller så alarmerande att det är en kris.

Däremot är det ju inte så svårt att förstå att om halva Sveriges befolkning slås ut samtidigt, kommer samhället att funka rätt dåligt. Så dåligt att det kan bli en kris. Det har kommunicerats. Varför tar vi då inte till oss det? Vi är ju inte korkade, tvärtom.

Det hela är rätt enkelt. Myndighetsinformationen har i det här fallet gått på alla de minor som de numera brukar vara rätt bra på att undvika. Den som googlar på svininfluensa får detta som första myndighetsträff. Vi hamnar på ”Din ingång till myndigheternas krisinformation”. Jojo. Farligt detta. Prosit.

Själva texten går knappast ens att förhålla sig till, den handlar om mina skyldigheter och myndigheternas skyldigheter. Alltihop inleds med att beskäftigt meddela att texten handlar om Bekräftad information om influensa A(H1N1), tidigare kallad svininfluensa. Jojo igen. Tråkigt detta. Hosthost.

Jag skulle kunna raljera en bra stund om både innehåll och form men det vore slöseri med allas tid. Vad är det som gått fel?

1) Man kan inte ropa efter vargen på det sätt som gjorts och görs. Av det enkla skälet att människor i dag mycket enkelt kan skaffa sig egen information och därmed ett annat perspektiv. Trovärdigheten hos den som uppfattas som om den överdriver ett hot raseras snabbt och tar lång tid att bygga upp igen.

2) Man kan inte heller kommunicera på myndighetsvis med folk år 2009. Perspektivet är uppifrån och ner, vi vet bäst. Varför är det så svårt att skriva vanlig normal svenska och berätta om saker i en slags genomtänkt ordning?

3) Tydlighet saknas. När jag läser och lyssnar är jag inte säker på vad myndigheterna egentligen vill. Det jag uppfattar som huvudbudskapet är ”vaccinera dig”. I dagens individualistiska samhälle tror jag att många reagerar ungefär som jag ”det ska väl du skita i”.

Det handlar om enkla misstag. Som riskerar att få långtgående konsekvenser.

Budskapet ”samhället klarar inte att halva befolkningen blir sjuk samtidigt” finns naturligtvis med. Men kommer i skymundan. Och eftersom vi inte tror på larmrapporterna när det gäller oss själva som individer avfärdar vi även det. Vill myndigheterna få fler till vaccinationssprutan gäller det att förändra sitt sätt att kommunicera snabbt. Inte genom att skrämma oss, det kommer inte att fungera. Utan genom att lugnt och sansat berätta vad det faktiskt handlar om.

Undrar om inte alltihop startade med att informationen kring svininfluensan klassades som krisinformation och därmed blev svårare att hantera för alla inblandade. De som skulle göra den blev nervösa, fallhöjden är hög. Man får inte göra fel. Bäst då att berätta allt på ett vederhäftigt sätt – låt oss ta vetenskapliga skrifter som förebild. Vi som skulle ta emot den fattade dock inte att det handlade om krisinformation, vi kunde ju inte se någon kris. Varpå vi avfärdade alltihop som överdrivet.

Om jag ska vaccinera mig? Ja. Inte för min egen skull, jag brukar hoppa över influensavaccineringen. Utan för att jag vill undvika att bli smittspridare om jag kan.