Pangea Day – ett globalt event har premiär

Den som känner mig vet att jag är ganska kallsinnig till rent symboliska sätt att visa solidaritet. Jag föredrar att aktivera mig på mer påtagliga sätt. För det mesta. Men det här tänker jag inte missa.

Imorgon, lördagen den 10 maj kl 20.00, kommer miljoner människor samlas för att se film i fyra timmar. Förhoppningen, som som startade med en modest önskan från Jehane NoujaimTED i februari 2006, är att vi ska beröras. Det är inget politiskt manifest, det finns ingen självklar agenda. Man försöker sammanfatta det så här:

Pangea Day taps the power of film to strengthen tolerance and compassion while uniting millions of people to build a better future.

In a world where people are often divided by borders, difference, and conflict, it’s easy to lose sight of what we all have in common. Pangea Day seeks to overcome that — to help people see themselves in others — through the power of film.

Rent fysiskt kommer de fyra timmarna att produceras utifrån sex städer runt klotet, men det går också att delta vid något av de tusentals lokala event som sätts upp över hela världen. Det finns 15 platser listade i Sverige, men jag tror också att det finns många som inte är med på listan. Tyvärr kommer jag själv inte att vara i stan den här kvällen, annars hade vi öppnat upp Parken för gemensamt tittande – men det kanske finns fler som vill öppna sina portar för ett gemensamt tittande? Tipsa här isf.

Självklart kan man delta även om man inte kan vara fysiskt på plats. Det låter som det kommer att bli ett spännande och interaktivt möte via digitala kanaler också. Tyvärr har inte något svenskt ångtv-bolag plockat upp det, men det finns gott om andra möjligheter. Så om inte annat, vi kanske ses i etern imorgon?

Fotnot. Det är första gången det här arrangeras, så ingen vet egentligen vad det ska bli av det. Men det är ändå anmärkningsvärt att inte svensk press plockat upp det. Läser man inte vad polarna i till exempel Newsweek eller Times Online skriver? Inte ens bloggosfären har fattat, ytterst få pangea-omnämnade på knuff. Märkligt.

Uppdatering av Sandra: hd.se har hängt på och skrivit några rader om Pangea Day! Bra jobbat Christin!

3 thoughts on “Pangea Day – ett globalt event har premiär”

  1. Vi på Mookie älskar också Pangea day och bjuder således in till Publikt Pangea-event i Stockholm på Lästmakargatan i IQubes lokaler. Alla är välkomna! Gå in på vår sida på Mookie.com för mer information om oss och gå till pangeaday.org för att anmäla er till eventet. Väl mött // Kalle på Mookie

    Reply
  2. Vi på Mookie älskar också Pangea day och bjuder således in till Publikt Pangea-event i Stockholm på Lästmakargatan i IQubes lokaler. Alla är välkomna! Gå in på vår sida på Mookie.com för mer information om oss och gå till pangeaday.org för att anmäla er till eventet. Väl mött // Kalle på Mookie

    Reply

Leave a Reply