Paris hilton, personal branding och yrkesmässig matchmaking.

“Varför är Paris Hilton känd?” Det är en sån där fråga man själv eller man hör någon annan ställa med jämna mellanrum. “Hon gör ju för fan ingenting?” Jag ska tala om varför. Inom traditionell media är det pengar och kontakter som styr produktionsverktygen (Tv, radio, film, tidningar). Det gäller att känna rätt pengar så att säga. Så länge du har råd och makt över produktionsverktygen, har du inga problem med att skapa ditt egna varumärke inom gammelmedia. Blanda det med en personlighet som minst sagt har högt underhållningsvärde så har du ditt varumärke.

Web 2.0 och den sociala mediarevolutionen har gett ny innebörd åt uttrycket personal branding. Användarna har tagit kontroll över produktionsverktygen på nätet vilket har gjort att alla har möjlighet att skapa sitt eget varumärke. Men hur då? Genom att synas och hitta en nisch som gör dig attraktiv för antingen en bred eller smal publik. Dan Schawbel från Mashable har skrivit en otroligt bra artikel om personal branding.

Kortfattat handlar det om att upptäcka dig själv och vad som gör dig attraktiv för andra. Efter det handlar det om att skapa och förmedla ditt varumärke på olika sätt. Det är här nätet kommer in i bilden. Personliga bloggar och kanaler som LinkedIn, Facebook och YouTube är otroligt starka marknadsföringskanaler för ditt personliga varumärke. Jag kan inte nog slå ett slag för bloggandet eftersom det är en kommunikationsform som har all möjlighet att placera dig högt upp i Googles sökresultat. Jag äger själv mitt namn i domänform (nuud.se) och håller i skrivandets stund på att skapa en blogg under det namnet. Till skillnad mot traditionella mediakanaler är nätet i stort sett gratis och alla med lite ork i sig kan förvandla sig till själv till Paris Hilton (minus sexskandalen och mycket annat naturligtvis).

Varför kanske ni frågar er? Varför vill man hålla på med personal branding? För min egen del ligger mycket av nyttan i att göra sig känd på arbetsmarknaden och genom det förhoppningsvis skapa ett större kontaktnätverk. Din digitala profil fövandlas på något vis till en slags personlighets CV som kan hjälpa dig att hitta nya möjligheter i livet. Främst eftersom att din nätprofil lever och andas av sig själv utan att du själv sitter vid spakarna hela tiden. Dessutom är det ju så att dina texter och andra typer av digitala fotspår förhoppningsvis lockar till sig likasinnade. På så sätt kan det digitala CV:et fungera som en yrkesmässig matchmaking. Syns du inte finns du inte. Det kommer att gälla allt mer.

Leave a Reply