Engelskan är härlig. I dessa dagar av ett blomstrande internet är det gott att kunna använda ord som participatory och collaborative. De är så mitt i prick. Fungerande motsvarigheter saknas i svenskan, även om orden faktiskt finns.  Jag slängde ut frustrationen på Twitter och fick inga bra svar. Så jag mailade språkrådet istället:

Participatorisk och kollaborativ är verkligen inga bra ord. Ändå är de så bra. Jobbigt. Problemet är att de i sin engelska betydelse är så klockrena för att beskriva en del av de rörelser som är så tydliga på nätet nu. Men orden är ju hemska. Finns det några riktigt bra synonymer som inte innebär att ett ord måste växlas mot fyra?

Språkrådet är ett 25-tal personer som utgör en fantastiskt (om än ibland ganska komisk) resurs i frågor om språk. Se dem beskriva sin verksamhet i en teckenspråksfilm. Jag visste att de hade koll, men jag kunde inte ana att de var så snabba som de visade sig vara. Anna Antonsson svarade med blixtens hastighet.

Det finns nog tyvärr inga ord som kan ersätta participatorisk och kollaborativ rakt av. Som du själv är inne på kan man ju göra omskrivningar med deltagande eller medbestämmande för participatorisk och samarbets-, gemensam för kollaborativ (enligt den engelska ordboken på ne.se). Vilket som är bäst att använda beror på sammanhanget.

Trist att de inte hade en bra lösning, men schysst med ett blixtrande snabbt svar. Heja!

Ett annat ord som jag fortfarande inte hittat rätt i det som tidigare kallades för läsare, och som sedan blev besökare – i betydelsen någon som besöker våra sajter. Det är för passivt. Användare kan möjligtvis fungera som benämning på en enskild person i ett visst ögonblick men det skalar inte. Och publik är alldeles för anonymt. Helfel.

Igen sitter engelskan inne med ett härligt ord: Crowd. Som i crowdsourcing, som i ”Wisdom of the Crowds”. Jag vill ha ett sådant ord på svenska. Jag vill kunna prata om Sydsvenskans crowd, utan att låta som en idiot. Och nej, ”målgrupp” är verkligen inte rätt svar på frågan ;)

Den som kommer med riktigt, riktigt bra förslag på de här tre orden kan se fram emot en gratis lunch (det finns faktiskt sådana) med god mat, dryck och samtal om språkfrågor.