Sandra puffar… 20080609

* Svensk Damtidning gjorde förra året en större redesign av sajten och är väl de som på nätet gör mest kring vårt svenska kungahus. Nu ger sig SVT in i matchen med sin nya kungahussajt, och det är inte en dag för tidigt! Tänk vilket arkivmaterial som de har tillgång till och kan lägga ut på sajten. Allt från “Året med kungafamiljen”-programmen till alla mindre intervjuer, Victorias födelsedagsfirande på Öland, material från statsbesök o.s.v. Sajten har ett fint “sidhuvud” men det fattas vissa saker som helt drar ner dess betyg. Bloggen har ingen RSS (aj..), släktträdet är snyggt men det fattas information och många av personporträtten gapar tomma. Hotta upp bloggen, organisera om arkivmaterialet på ett sätt som gör det lättare för den som kommer in på sajten att orientera sig, fyll på i släktträdet och gör det möjligt för läsarna/användarna att engagera sig. Gör det enkelt; lägg in en poll, skapa en diskussion, be läsarna skicka in sina egna bilder med kungligheterna och berätta om hur det var när de fick möta dem, gör det möjligt för människor att kommentera filmerna på ett lättare sätt… Det finns en hel del man kan göra med sajten. I takt med att ett kronprinsessbröllop närmar sig förväntar jag mig att allt fler svenska dagstidningar skapar kungahussajter där de kan mata på med material kring förlovningar, giftermål, bebisar och allt annat som förväntas hända under närmsta åren. De som kommer att lyckas med sajterna är de som tidigt organiserar materialet på bästa sätt och gör det lätt för läsaren att interagera. Svensk Damtidning är bra men sajten är alltför plottrig än så länge.

* Pm Nilssons och Leo Lagercrantzs sajt “Newsmill” börjar få en mer konkret form. De vill inte ta in material utan länka till andra sajter och tänker låta användarna betatesta sajten ordentligt innan de lanserar på riktigt. Låter sunt än så länge.

* Två favoriter den gångna veckan är Vassa Eggen-Olles sågning av Allers inställning till nätet och listan på 20 sätt att döda en tidning som Martin Jönsson fick ta del av på WAN. *Suck* åt det första, och “skaka-på- huvudet-igenkännande” åt det andra.

* För övrigt anser jag att du borde läsa Rubbtbloggen… Där visar jag i dag en dump på den omarbetade bildvisningen. Lägg gärna en kommentar om vad du tycker!

Leave a Reply