Ska pengar avgöra standarder i framtiden?

Mycket av den utveckling vi ser ske beror på att verkligt smarta människor arbetar fram standarder i en vedertagen ordning, som oftast slutar med en omröstning. En som förstår de processerna bättre än de flesta är Patrik Fältström, internationellt erkänd internetsnubbe och flerfaldigt belönad för sin klokskap. När Patrik tycker något luktar fisk är det i regel läge att lyssna.

I en serie postningar har paf uttryckt oro över ett standardiseringsförslag runt OOXML och pekat på misstankar att Microsoft försöker trycka igenom sitt förslag som en ISO standard för öppna dokumentformat. Läs mer här i Patriks blog: “Microsoft managed to buy the vote of Sweden in ISO?“. Kuppen känns uppenbar och här är listan på företagen som dök upp, betalade 17′ och röstade – i en fråga där de flesta inte varit synliga tidigare…

Exor AB
Formpipe software AB
H-Vision AB
HP
Cybernetics
Google (röstar mig veterligen NEJ – med kritisk kommentar)
Ibi2kitAB
Readrift AB
Emric AB
Strand Interconnect AB
Nordicstation AB
Sourcetech AB
Cornerstone Sweden AB
Solid Park AB
Fishbode systems AB
FSSystem AB
KnowIT Sverige
Modul 1
IDE Nätverkskonsulter
Connecta AB
Camako Data HB
Sogeti AB
Tieto Enator Corp.

Citerar en deltagare på mötet:

Från ett NEJ till standarden blev det minst 28 företag FÖR standarden och 6-7 företag EMOT förslaget som det ser ut. Såhär köps alltså standarder.

Vi måste värna om de här processerna. Även om just öppna dokumentformat kanske inte är din hjärtefråga så måste vi hjälpas åt att agera när hederliga processer kapas. Jobbar du med något av företagen ovan kanske du ska ställa lite frågor…

Update:
IDG har plockat upp det nu, och det ser ut som artikeln kommer att slå kommenteringsrekord. Den enda som inte kommenterar är Microsoft…
IDG har också, liksom många andra kompletterat listan över företagen. Man anger också vilken relation de har till Microsoft.

Det finns en raderad kommentar här nedan. Det var någon som postat adresser och hemnummer till Microsoft-personal. Det är alltså inte alls OK att starta någon personförföljelse.

Andra bloggar om: , , , , ,

20 thoughts on “Ska pengar avgöra standarder i framtiden?”

 1. Man noterar…
  En del konsulter ska man alltså undvika. Det bör inte vara alltför svårt.
  /Henrik

  Reply
 2. Man noterar…En del konsulter ska man alltså undvika. Det bör inte vara alltför svårt./Henrik

  Reply
 3. Hmm, detta är ju inte hela sanningen. Från början har detta varit ett politiskt krig med Microsoft å ena sidan och IBM/SUN & Co (Anti-Microsoft) å andra sidan. Vad kunde man vänta sig? Visst har Microsoft använt sig av sitt starka förhållande till Partners (något som IBM saknar) men vem har sponsrat Anti-OXML-sajter, viglat upp akademiker, spritt anti-texter till OXML (som sedan ograverat klippts och klistrats,med stavfel och allt, till remissvar från olika parter).

  Tyvärr, nrä man blandar in så starka krafter som Microsoft och IM/SUN/ORACLE/GOOGLE och fler anti-Mcrosoft krafter så blir det en kamp om vem som har den starkaste marknadstäckningen.

  Det är ju samma förhållande som när länkprotokollet HDLC skulle standardiseras till ISO i mitetn på 70-talet och hela den asynkrona datakomvärlden med Digital i spetsen spydde galla.

  Reply
 4. Hmm, detta är ju inte hela sanningen. Från början har detta varit ett politiskt krig med Microsoft å ena sidan och IBM/SUN & Co (Anti-Microsoft) å andra sidan. Vad kunde man vänta sig? Visst har Microsoft använt sig av sitt starka förhållande till Partners (något som IBM saknar) men vem har sponsrat Anti-OXML-sajter, viglat upp akademiker, spritt anti-texter till OXML (som sedan ograverat klippts och klistrats,med stavfel och allt, till remissvar från olika parter).Tyvärr, nrä man blandar in så starka krafter som Microsoft och IM/SUN/ORACLE/GOOGLE och fler anti-Mcrosoft krafter så blir det en kamp om vem som har den starkaste marknadstäckningen. Det är ju samma förhållande som när länkprotokollet HDLC skulle standardiseras till ISO i mitetn på 70-talet och hela den asynkrona datakomvärlden med Digital i spetsen spydde galla.

  Reply
 5. Problemet är att när man har en tvist, om det nu är det, huruvida OOXML ska bli en standard eller inte så ska standardiseringsorganet (SIS i detta fallet) inte “lösa tvisten” genom att rösta enligt den som betalar mest pengar.

  Tror SIS senaste kampanj säger att “Det är inte pengar som styr, det är standarder” — men om man nu avgör diskussioner inom SIS med hjälp av pengar, då är det pengar som styr.

  Reply
 6. Problemet är att när man har en tvist, om det nu är det, huruvida OOXML ska bli en standard eller inte så ska standardiseringsorganet (SIS i detta fallet) inte “lösa tvisten” genom att rösta enligt den som betalar mest pengar.Tror SIS senaste kampanj säger att “Det är inte pengar som styr, det är standarder” — men om man nu avgör diskussioner inom SIS med hjälp av pengar, då är det pengar som styr.

  Reply
 7. Det bästa alternativet är att rösta med fötterna.

  Vi står just i begrepp att upphandla ett större datorkluster för ca 10 miljoner kronor, och en av de möjliga leverantörerna var HP.

  Jag har precis skrivit ett mail till min kontakt och vänligt frågat varför de i sista minuten gick med och röstade utan att ha tagit del i utvecklingen.

  Om jag inte får ett mycket bra svar stryker vi helt enkelt HP från listan av möjliga leverantörer.

  Reply
 8. Det bästa alternativet är att rösta med fötterna.Vi står just i begrepp att upphandla ett större datorkluster för ca 10 miljoner kronor, och en av de möjliga leverantörerna var HP.Jag har precis skrivit ett mail till min kontakt och vänligt frågat varför de i sista minuten gick med och röstade utan att ha tagit del i utvecklingen.Om jag inte får ett mycket bra svar stryker vi helt enkelt HP från listan av möjliga leverantörer.

  Reply
 9. Stryka HP från listan.Gör du det då de fortfarande är lång bättre än du förstår för stunden.

  Myran

  Reply
 10. Stryka HP från listan.Gör du det då de fortfarande är lång bättre än du förstår för stunden.Myran

  Reply

Leave a Reply