Sluta smussla!

På tyda.se kan man se att synonymerna till smussla är dölja, smyga, hymla, mygla. Alla fyra, faktiskt, stämmer in på det som alldeles för många aspirerande entreprenörer ägnar sig åt. Men så här:

Google var inte den första sökmotorn, Facebook var inte det första sociala nätverket. Apple var inte den första datortillverkaren och sannerligen inte den första att börja bygga mobiltelefoner. ”Först” kan givetvis ha en viss effekt (tex när du ska göra PR), men jag hävdar bestämt att det är den minst viktiga av alla parametrar för att bygga ett framgångsrikt företag. Allt annat är viktigare.

Men, säger du då, ”Apple är ju superhemliga”. De borde motbevisa tesen om att transparens vinner? Nope, Apple är ett unikum. Försök inte göra vad Apple gör om du inte är Steve Jobs. Och deras hemlighetsmakeri har inget att göra med att skydda produkten, det är bara en del av deras marknadsföring och mytbildning. I samma ögonblick som den lanseras så startar kopieringsmaskinerna (ofta tidigare än så, det läcker mycket i asien där tillverkningen sker). Ändå har ingen, tre år senare lyckats göra en telefon som är lika bra som iPhonen – ens i sin första version.

Så, ut med dina idéer i det öppna. Skippa NDA och stealth mode –  ta istället hjälp av så många du kan för att slipa din diamant. Om någon annan implementerar din plan bättre än du själv så var det säkert menat på det viset. Du kommer att hitta din ”thing”.

För ett och ett halvt år sedan skrev jag ”Läs på för bövelen – och sex andra tips till entreprenören”. Fortfarande träffar jag många som sökt upp mig för att diskutera en investering men som inte gjort sin läxa. Jag välkomnar andra åsikter än min egen, men kan jag åtminstone få önska att de är välgrundade?

3 thoughts on “Sluta smussla!”

Leave a Reply