TheTivoli på Facebook – Nattklubben som aldrig stänger

Idag ska vi titta på ett bra och konkret exempel på hur man som företagare kan använda social marknadsföring i förmedlingen av sitt varumärke, framförallt via Facebook. Nattklubben TheTivoli i Helsingborg lever och andas på Facebook 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan. De är inte ett företag utan en person med en egen personlighet och röst. Vad har deras engagemang på Facebook då gett dem och hur använder de det sociala nätverket?

Nattklubben TheTivoli på Facebook.

1). För det första har Tivoli skapat en riktig användarprofil istället för bara en grupp. På det stora hela gör detta att de kan interagera med sina kunder och besökare på ett mycket personligare och individuellt sätt. För det första har de inte medlemmar på Facebook utan 731 vänner. Det tog inte lång tid heller. Profilen har bara legat uppe i c.a 2 månader och har som sagt redan över 700 kontakter. Jag har personligen funnits på Facebook i över 2 år och har 400 vänner. Som nattklubb rymmer tivoli c.a 800 pers, detta betyder alltså att de i teorin kan fylla hela stället med ett utskick på sin profil. Men de når inte bara bara 731 gäster, de når 731 vänner som är lojala, engagerade och intresserade av Tivoli som varumärke och företag. För att uttrycka det lite stelare och företagsmässigt når de 731 A-kunder.

2). Som på vilken profil som helst når statusmeddelandet ut till alla Tivolis vänner. Det är dessutom personligt och hjälper till att ge intrycket av Tivoli som en person snarare än företag. Men där finns ju även en extra fördel så klart. Nattklubben ser när personer de inte är vänner med kommenterar på deras kontakters statusar. Kanske ett sätt att ragga nya vänner/kunder :)

3). “Varför har ni inte bokat Thåström de senaste åren?” skriver Viktor. En personlig profil ger dig möjligheten att interagera direkt med individuella personligheter men också ta emot frågor och önskningar. Vill Viktor ha dit Thåström är det kanske fler som vill det? Facebook ger alla möjligheter att göra en liten marknadsundersökning för att lokalisera möjligheter och intresse. Stort intresse är lika med ökade chanser till utsålda konserter eller temakvällar. Detta är ett sätt som ROE (return of engagement) kan fungera som mätverktyg på vägen mot ROI (return of investment).

4) Viktor skriver igen: “Jag fick en signerad Ossler platta av en kollega till dig. Bästa på hela helgen whooooooooo!”. Lägg märke till att Viktor pratar med Tivoli som en person och inte företag. Han skriver inte att han fick plattan av Tivoli eller ens er utan av EN kollega till DIG. Detta är ord som uttrycker närhet. Han relaterar till Tivoli som en människa och inte företag. En lojal och engagerad kund är skapad. Det sägs dessutom att det är fem gånger så dyrt att skapa en ny kund än att behålla en gammal. Sociala medier är ett ypperligt verktyg för att hitta nya kunder, men framför allt för att behålla gamla.

5). Tivoli publicerar bilder på Facebook på sina flyers och planscher som hänger runtomkring på stan. På detta sättet kan de sociala nätverken, i detta fallet Facebook, förstärka ett företags traditionella marknadsföring. En publicering på nätet skapar en högre igenkänningsfaktor på stan och helt plötsligt bearbetar företaget kunden från två håll vilket ökar chanserna att hon/han kommer till en tillställning. I förlängningen skapar detta även en ökad medvetenhet för varumärket Tivoli som helhet. Man pratar ofta om antingen eller när det kommer till digital och traditionell marknadsföring vilket är synd. Jag skulle vilja säga att det handlar om en symbios där det ena stärker det andra.

6). Tivoli frågar sina vänner vilka deras bästa förfestlåtar är? Kontakterna skickar in sina förslag och hjälper till att skapa spellistan på nattklubbens förfesttema mellan 22-23:00. Detta är ytterligare ett kreativt sätt att förstärka den fysiska upplevelsen genom och interaktion och ett digitalt forum. Som sagt det handlar om både och, inte antingen eller. Social marknadsföring ska vara en del av marknadsmixen inte ersätta den.

Här hoppas jag att jag kommit med ett någorlunda konkret exempel på vilka styrkor sociala nätverk kan erbjuda om man använder dem rätt. Men jag lever inte under några illusioner. Det är lättare och svårare för företag att hitta sin plats på de sociala nätverken. För en nattklubb är detta en given kanal, men det samma gäller inte alla. Dessutom föder detta lite olika frågor:

1) Tivoli var redan ett injobbat varumärke när deras profil skapades på Facebook. I vilken ände ska man börja? Är det bättre att börja skapa varumärket fysiskt och sedan stärka det med digital kanaler, ska man göra tvärt om eller kanske jobba med båda samtidigt?

2) Är det mer relevant för små eller stora företag att använda sig av sociala medier? 700 vänner på Facebook är ingen omöjlighet, samtidigt är det 700 personer som skulle fylla hela lokalen. Kanske är det så att det är lättare för ett mindre företag att ta till vara på de fördelar ett socialt nätverk kan erbjuda i form av engagemang? Små företag är snabbare i svängarna, kanske passar den företagsformen de sociala nätverkens snabba takt bättre?

I vilket fall som helst vill jag avsluta med den absoluta nyckelfaktorn för att detta ska fungera. Det är engagemang. Det är viktigt att företaget hela tiden är med och bjuder in till dialog. Frågor, svar och diskussion är faktorer som är A och O i processen och bestämmer om ett företags sociala marknadsföring ska bära eller brista.

20 thoughts on “TheTivoli på Facebook – Nattklubben som aldrig stänger”

 1. Det här är säkert ingen nyhet, men Facebook har precis ändrat/lanserat Public Profiles eller Pages. Dessa liknar mer vanliga profiler men kan administreras av flera användare (vilket kan vara guld värt för att dela på arbetet med att upprätthålla konversationen). UNICEF har precis skapat en istället för att ha en grupp eller vanlig profil. Tycker det blir en bra avvägning mellan att vara lite mer officiell men samtidigt få den personliga kommunikationen.

  Reply
 2. Det här är säkert ingen nyhet, men Facebook har precis ändrat/lanserat Public Profiles eller Pages. Dessa liknar mer vanliga profiler men kan administreras av flera användare (vilket kan vara guld värt för att dela på arbetet med att upprätthålla konversationen). UNICEF har precis skapat en istället för att ha en grupp eller vanlig profil. Tycker det blir en bra avvägning mellan att vara lite mer officiell men samtidigt få den personliga kommunikationen.

  Reply
 3. @Alexis: Det är sant som du säger. Facebook har börjat bygga sina företagssidor för att de ska få samma funtkionalitet som en profil. Detta innebär i korthet mer interaktion mellan företag och enskilda individer (vänner). Nästa steg i internetutvecklingen är (JAG) det vill säg att det kommer att bli mer relevant för den enskilda användaren. 2.0 har handlat om kommunikation och nätverk, alltså vi, 3.0 är jag och enskild relevans. Även Facebook tar alltså det steget nu med sina nya företagsprofiler. Tack för ditt inlägg :)

  @Johan: Tack så mycket för det :) Kul att man kan vara lite konkret ibland till skillnad från allt flumeri.

  Reply
 4. @Alexis: Det är sant som du säger. Facebook har börjat bygga sina företagssidor för att de ska få samma funtkionalitet som en profil. Detta innebär i korthet mer interaktion mellan företag och enskilda individer (vänner). Nästa steg i internetutvecklingen är (JAG) det vill säg att det kommer att bli mer relevant för den enskilda användaren. 2.0 har handlat om kommunikation och nätverk, alltså vi, 3.0 är jag och enskild relevans. Även Facebook tar alltså det steget nu med sina nya företagsprofiler. Tack för ditt inlägg :)

  @Johan: Tack så mycket för det :) Kul att man kan vara lite konkret ibland till skillnad från allt flumeri.

  Reply
 5. Intressant inlägg och bra genomgång! Hur vet vi att killen som skrivit till Tivoli, Viktor inte känner de som driver fejjan-profilen?

  Reply
 6. Intressant inlägg och bra genomgång! Hur vet vi att killen som skrivit till Tivoli, Viktor inte känner de som driver fejjan-profilen?

  Reply
 7. För att jag känner han/hon som driver Tivolis fejjanprofil ;) Nu har ju redan Tivoli en minst sagt väl fungerande profil med över 700 medlemmar och det är mycket aktivitet på sidan från många olika håll. Men jag förstår vad du menar. Där finns väl inget riktigt bra svar på det förutom att en social marknadsföring kommer att gå under om den inte inom en tid börjar spridas viralt och utanför den absoluta vänskapskretsen. Att lägga energi på något inom sociala medier som inte sprids organiskt och som det alltså inte finns intresse för är bara slöseri med tid och energi. Upp med en profil, utvärdera, hör vårt företag hemma här? Om inte, prova ngt annat. Att driva trafik och engagemang genom bloggar är väl det som är mest applicerbart för de flesta företag generellt.

  Reply
 8. För att jag känner han/hon som driver Tivolis fejjanprofil ;) Nu har ju redan Tivoli en minst sagt väl fungerande profil med över 700 medlemmar och det är mycket aktivitet på sidan från många olika håll. Men jag förstår vad du menar. Där finns väl inget riktigt bra svar på det förutom att en social marknadsföring kommer att gå under om den inte inom en tid börjar spridas viralt och utanför den absoluta vänskapskretsen. Att lägga energi på något inom sociala medier som inte sprids organiskt och som det alltså inte finns intresse för är bara slöseri med tid och energi. Upp med en profil, utvärdera, hör vårt företag hemma här? Om inte, prova ngt annat. Att driva trafik och engagemang genom bloggar är väl det som är mest applicerbart för de flesta företag generellt.

  Reply
 9. Lilla torg krogen koi är faktiskt ett ännu bättre exempel på hur man nyttjar facebook. De byggde hela sitt medlemsnät genom facebook och bjöd in alla deras interaktiva vänner på en valborgsfest som genererade medlemskort…

  Idag använer det sin status för att välkomna inför kvällen, speciella evenemang samt öppettider…

  så kan man oxå jobba!;)

  Reply
 10. Lilla torg krogen koi är faktiskt ett ännu bättre exempel på hur man nyttjar facebook. De byggde hela sitt medlemsnät genom facebook och bjöd in alla deras interaktiva vänner på en valborgsfest som genererade medlemskort…

  Idag använer det sin status för att välkomna inför kvällen, speciella evenemang samt öppettider…

  så kan man oxå jobba!;)

  Reply
 11. @Emm: Det påminner väldigt mycket om hur nattklubben Tivoli i HBG jobbar med facebook. Tack för tipset! Ska bli intressant att följa deras utveckling :)

  Reply
 12. @Emm: Det påminner väldigt mycket om hur nattklubben Tivoli i HBG jobbar med facebook. Tack för tipset! Ska bli intressant att följa deras utveckling :)

  Reply

Leave a Reply