Transparens – Rolf van den Brink frågar

och eftersom kommentarssystemet på Dagens Media fortfarande suger så måste jag publicera min svar här istället.

Här är Rolfs inlägg: ”Joakim Jardenberg – vem betalar uppehället för dina bloggare?

Han avslutar med:

Man vet oftast vem som betalar en journalists lön. Men bloggare? Skulle inte tro det. Men jag frågar väl Joakim Jardenberg i alla fall:
1. Vilka uppdragsgivare betalar ditt uppehälle och vilken blir din nya position?
2. Vilka uppdragsgivare betalar uppehället för varje medlem i ditt “bloggteam”?

Länge leve transparensen. Det kan vi ta i hand på, Joakim. Visst.

Här är mitt svar:

1. Än så länge är jag avlönad av Mindpark, de tidigare ägarna hade givietvis vissa avtalsbundna åtagande. Planerna för bolaget framåt har jag berättat om här: https://jardenberg.se/2009/08/07/skaffa-skrivbord-mer-om-mindpark-tng/ och där framgår också att när det är klart vad jag ska göra i framtiden så kommer jag sluta ta ut lön från Mindpark.

På LinkedIn framgår tydligt vilka övriga stolar jag sitter på, och jag tror att de flesta har koll på att jag även jobbar ideellt med ett antal projekt som jag tycker är viktiga, där tex Makten och öppenheten tar mycket tid just nu. Det känns konstigt att bli anklagad för att inte vara transparent när jag till och med berättade om min stora domänaffär för ett par veckor sedan. Den sortens intäkter är såklart en del av mitt ”uppehälle”.

Om du hänger upp dig på att jag fortfarande förhandlar med ev framtida arbetsgivare och inte vill berätta om det än, så är det som jag säger – ibland äger inte ens jag hela rätten till storyn. Det är en del av transparensen som man måste tugga i sig.

2. Jag har länkat varje medlem i bloggteamet till deras LinkedIn-profil redan från början. Kolla här, https://jardenberg.se/mindpark-bloggteam/, klicka på deras namn.

Nu är det din tur: Var berättar du om vilka dina uppdragsgivare är, i din nya roll som “fri journalist”?

Näst sist, och mest som en kommentar i kanten. ”Uppehälle” låter väldigt märkligt. Vi har lön för jobb vi utför för olika uppdragsgivare, redovisade ovan. Sedan bloggar vi lite, på jardenberg.se och på andra ställen, för att vi vill göra det och i regel utan ersättning. Det är väl inget konstigt?

Till sist, också en kommentar i kanten: Jag ser det inte som ”mitt” bloggteam. Du verkar inte alls vilja förstå det där med att göra saker tillsammans.

13 thoughts on “Transparens – Rolf van den Brink frågar”

 1. Pingback: The Brand-Man
 2. Jocke, tack för att du ger enkla svar på tillsynes svåra frågor. Vissa av RvdB frågor är ändå befogade (även fast han har ett väldigt aggressivt tonläge). Det är inte alltid glasklart hur folk går runt i ett medielandskap som till stor del verkar vara byggt på volentärsarbete, men jag tycker att du pekar ut det ganska bra.

  Reply
 3. Jag håller med om frågorna många gånger kan vara extremt berättigade. Men jag förstår inte riktigt måltavlan och attackmetoden. Vi ÄR ju transparenta. Både jag, och teamet, redovisar – vad jag kan bedöma – våra roller och uppdragsgivare ovanligt tydligt.

  Reply
 4. @jocke fattar du inte? Han är ju bitter för att han inte är #22. Så enkelt är det antagligen.

  Reply
 5. Går det inte till liiiite väl mycket överdrift det här??? Att RvdB är barnslig det är en sak, men du behöver inte leka i hans sandlåda. Ta dig därifrån fortast möjligt!

  Reply
 6. Kanske så enkelt som att DM får konkurrens och att DM, – som är lika beroende av sitt innehåll för att konkurrera, inte alls får det gratis utan snarare sitter fast i en situation där det tvärtom kostar rejält med flis?

  Tycker det här initiativet känns spännande och intressant. Lite “Mashable” över det. Kommer definitivt bli läsvärt och tycker det som känns mest spännande är att se vad nästa fas är, för det är klart ngt jocke redan funderat igenom. En kommersiellt gångbar heldigital DM/Resumé med en “lean and mean” virtuell organisationsmodell för att hålla nere kostnaderna och konkurrera ut gammelmedia inom mediabevakning?

  Riskerna är som jag ser det främst att det blir lite för mkt likriktade åsikter och för mkt ryggdunk skribenterna emellan. Hoppas få fel där.

  Reply

Leave a Reply