och eftersom kommentarssystemet på Dagens Media fortfarande suger så måste jag publicera min svar här istället.

Här är Rolfs inlägg: ”Joakim Jardenberg – vem betalar uppehället för dina bloggare?

Han avslutar med:

Man vet oftast vem som betalar en journalists lön. Men bloggare? Skulle inte tro det. Men jag frågar väl Joakim Jardenberg i alla fall:
1. Vilka uppdragsgivare betalar ditt uppehälle och vilken blir din nya position?
2. Vilka uppdragsgivare betalar uppehället för varje medlem i ditt “bloggteam”?

Länge leve transparensen. Det kan vi ta i hand på, Joakim. Visst.

Här är mitt svar:

1. Än så länge är jag avlönad av Mindpark, de tidigare ägarna hade givietvis vissa avtalsbundna åtagande. Planerna för bolaget framåt har jag berättat om här: http://jardenberg.se/2009/08/07/skaffa-skrivbord-mer-om-mindpark-tng/ och där framgår också att när det är klart vad jag ska göra i framtiden så kommer jag sluta ta ut lön från Mindpark.

På LinkedIn framgår tydligt vilka övriga stolar jag sitter på, och jag tror att de flesta har koll på att jag även jobbar ideellt med ett antal projekt som jag tycker är viktiga, där tex Makten och öppenheten tar mycket tid just nu. Det känns konstigt att bli anklagad för att inte vara transparent när jag till och med berättade om min stora domänaffär för ett par veckor sedan. Den sortens intäkter är såklart en del av mitt ”uppehälle”.

Om du hänger upp dig på att jag fortfarande förhandlar med ev framtida arbetsgivare och inte vill berätta om det än, så är det som jag säger – ibland äger inte ens jag hela rätten till storyn. Det är en del av transparensen som man måste tugga i sig.

2. Jag har länkat varje medlem i bloggteamet till deras LinkedIn-profil redan från början. Kolla här, http://jardenberg.se/mindpark-bloggteam/, klicka på deras namn.

Nu är det din tur: Var berättar du om vilka dina uppdragsgivare är, i din nya roll som “fri journalist”?

Näst sist, och mest som en kommentar i kanten. ”Uppehälle” låter väldigt märkligt. Vi har lön för jobb vi utför för olika uppdragsgivare, redovisade ovan. Sedan bloggar vi lite, på jardenberg.se och på andra ställen, för att vi vill göra det och i regel utan ersättning. Det är väl inget konstigt?

Till sist, också en kommentar i kanten: Jag ser det inte som ”mitt” bloggteam. Du verkar inte alls vilja förstå det där med att göra saker tillsammans.