I ljuset av det amerikanska presidentvalet är det nu ett jäkla liv om den så kallade filterbubblan igen – och i främsta skottlinjen står Facebook. Zuckerberg slår ifrån sig och jag kan förstå att det uppfattas som lite ihåligt. Det är klart att en användare som helt passivt låter Facebook utgöra hela sin värld kommer att påverkas. Men det är användarens eget ansvar att hantera den här situationen, något som jag pekar på i texten om Filterbubblan som sprack. Läs den gärna.

Och nu. De som är mest upprörda över att Facebook kan ha bidragit till Trumps seger ropar på reglering. I praktiken menar man alltså att en amerikansk statsledning som består av president Donald Trump, med hans partikamrater i majoritet i både Senaten och Representanthuset, och på sikt en sannolikt trumpifierad Högsta domstol skulle ha kontroll över Facebooks algoritmer.

Jag har svårt att tänka mig ett mer skrämmande scenario.

Låt oss istället – vi som vet hur man kikar ut ur filterbubblan – hjälpas åt att utbilda och entusiasmera vår omgivning. Berätta om att nyheterna på Fox News kan matchas mot vad man säger på Al Jazeera. Att man ibland kan testa att söka med DuckDuckGo istället för Google. Att man bör följa upp källorna på Wikipedia och alltid ha en källkritisk och nyfiken attityd.  Det är faktiskt ingen raketkirurgi, det krävs bara en smula engagemang. Så låt oss hjälpas åt.

Och låt oss komma ihåg att den algoritm som vi egentligen behöver begripa har ingenting med Facebook eller Google att göra. Det handlar istället om hur vi människor fungerar. CGP Grey förklarar (se filmen här nedan, det här är VIKTIGA grejor!)

Och så klart relaterat: den mediestödsnämnd som föreslås av medieutredningen kommer kontrolleras av regeringen (”branschen” nominerar, regeringen tillsätter). Hur känns det den dag Sverigedemokraterna sitter i regeringsställning?

Foto: flickr photo by Gage Skidmore shared under a Creative Commons (BY-SA) license