Valvaka på ett helt nytt sätt

På väg hem från Almedalen och min lista på blogginlägg som ska skrivas är längre än någonsin. Spottar i nävarna och sätter igång med det som kräver mest engagemang från oss alla – valvaka.tv

Du har förhoppningsvis inte missat att vi har sänt gerilla-tv om sociala medier i Almedalen under hela veckan som gått. Grymt kul , fantastisk respons, enastående lärorikt och väldigt, väldigt jobbigt. Men vi är ett rastlöst team och redan på sista kvällen, mellan lördag och söndag, började vi fundera på vad som är en naturlig fortsättning av det vi börjat. 19 september sa någon, och sedan gick det fort.

Innan morgonen grydde var valvaka.tv registrerad och en första sajt fanns på plats. När vi introducerade tanken på söndagens sändning av vår talkshow så började våra gäster på cafe Milagro direkt spåna och delta i processen. Efter någon minut var vi överens om #vvtv som hashtag och det kom många förslag om att köra från flera platser runt om i landen. Från och med nu finns vi på twitter också (@valvaka) och vi är bara i början på ännu en spännande resa.

Vi drivs av att vi tycker politik är viktigt, inte av enskilda partifrågor. Vi drivs av hur det nya medielandskapet ger oss nya möjligheter att bygga demokrati tillsammans. Men skoj och nyttigt är givetvis också centrala element, och båda delarna känner vi att vi får rikligt av… Som fundament vilar även det här projektet på Brit från JMW och mig från Mindpark. Men utan Björn Falkevik, Niclas Strandh och Nikke Lindqvist blir det inte av  – så det är ju tur att hela gänget från almedalen redan signat på

Men viktigast av allt är att vi lyckas göra det här till något nyskapade. Det viktiga är inte att vi strävar efter perfektion, utan att vi strävar efter att flytta gränser, vara kreativa, vara i tiden. På riktigt liksom. Filip och Fredrik visade under Obama-valet att det inte längre finns ETT sätt att göra valvaka på (och det gick ju hyggligt bra;), låt oss nu tillsammans bevisa att det inte heller bara finns två sätt att göra det på. Utan hundratals.

Rent konkret tar vi ett par veckors paus nu, ställtid som vi kunskapsarbetare gärna kallar det. Men klura, diskutera, fundera. Vi är med er på twitter och i bloggen. Låt samtalet flöda. Nu kör vi!

7 thoughts on “Valvaka på ett helt nytt sätt”

  1. Intressant fråga, iaf ur ett traditionellt perspektiv. För vem gjorde vi våra morgonsändningar i Almedalen? Du, eller någon av de som kollade, har säkert en bra idé. Låter frågan hänga en stund och ser vad det kommer för kommentarer.

    Reply
  2. Jag känner att en fråga som saknar bra svar är hur jag skall få de i min närhet att känna sociala medier som så intressant att man börjar läsa på Twitter eller går med i en Facebookgrupp från något så “tråkigt” som ett etablerat parti.

    Är det så att det bara är en lite grupp som ser styrkan i det, och att man inte kommer kunna nå ut till en bredare massa? De som vill kan ju läsa twitterflödet på de större mediernas hemsidor. Jag behöver inget konto på Twitter exempelvis.

    Nyckeln är nog som ni så ofta återkommer till, dialogen. Det kräver främst att de lokala politikerna blir aktiva.

    Var sändningarna till för att få de lokala politkerna aktiva i social medier?

    Reply
  3. Jag ser inte sociala medier som ett komplement till den gamla politiken utan som en ny arena som med tiden helt ersätter den gamla demokratimodellen.

    Föreställ er det på följande sätt:
    -Det gamla gick inte att förändra märkte vi till sist, därför planteras ny motivation och ny vilja i ett annat sammanhang, utanför den gamla modellen.

    Livet finner alltid en ny väg när något stagnerar; precis som Jeff Goldblum svarar när en professor förklarar att något är omöjligt: “life will find a way”.

    Den som tänker logiskt och objektiv på det här, förstår därmed att den etablerade parlamentariska kulturen och dess spelare inte på något sätt kan vara framtiden, utan är dömda till en mycket långsam, men obönhörlig avveckling när vikten tippar över mot de yngres preferenser med tiden.

    Dagens politiska kultur är nästan likadan som på sextiotalet och därför kommunicerar den numer bara till människor från 50 och uppåt. Det är därför det byggs en helt ny kommunikationsplattform bland medborgarna underifrån.

    Ingen jag känner har som självändamål att förändra det gamla. Man struntar helt enkelt i det gamla och bygger nytt vid sidan av, tills det nya tar överhanden.

    Därför kommer det att finnas en frisk demokratisk infrastruktur redo att sättas in när Fälldins, Strängs och Palmes andar till sist vädras ut ur korridorerna för gott.

    Dagens politiker lever på mindre lånad tid än de tror och på helt andra sätt än de tror. Parallellerna med den gamla mediakulturen är många.

    Det faktum att dagens största politiker har anställt folk som Twittrar lite åt dem är alltför tafatt för att göra någon effekt. De får inte komma in i det nya. Den kulturen är förbehållen den som accepterar den, inte dem som försöker kontrollera den.

    Reply
  4. Jag kan se framför mig hur en sådan valvaka kan bli riktigt kul. Vore kul om ni kunde fixa inslag från vallokaler runt om i landet som bryter mot de vanliga torrvarianterna som brukar vara med i den “riktiga” valvakan. Kanske lite svårt att rodda med remote streaming, men ni verkar ju ha kunnigt folk ombord på det.

    Reply
  5. Valvaka, javisst. Men det är inte slut förrän alla
    ministrar har blivit tillsatta och bevisligen har
    betalat sina TV-licenser, som vi lärde oss 2006.

    Finns det en lista över tänkbara ministerkandidater?
    Exempelvis är Pagrotsky socialdemokraternas talesman
    i kulturfrågor, men det kan ju lika gärna bli någon
    från v eller mp som blir kulturminister i en rödgrön
    regering. Kanske finns det sju kandidater till varje
    ministerpost? Vilka är de? Kan vi börja punktbevaka
    dem redan nu?

    Reply

Leave a Reply