Wired om iPad – framtiden är här!

Mycket har sagts och skrivits om iPad. Jag har själv i flera sammanhang (bland annat här) framhållit att “paddan” kommer att förändra vår bild av vad en dator är och kan. Min post skrevs i januari 2010 så jag kan i all blygsamhet glädja mig åt att ligga före Wireds tänkare. Icke desto mindre rekommenderar jag varmt alla anhängare av (och motståndare till iPad :-)) att läsa tidningens artikel “How the Tablet Will Change the World” (Wired, april 2010). I artikeln uttalar sig dryga dussinet verkliga och andra tänkare kring iPaden och vad den innebär.

Steven Levy framhåller, i ramartikeln, att iPad inte bara är en “lean-back device” gjord för att läsa böcker och se på filmer med utan en “lean-forward device” där man kan skriva, köra kalkylblad och redigera dokument. iPad är med andra ord inte en förvuxen iPhone eller en avancerad läsplatta utan en maskin som ersätter den bärbara datorn. Men iPad är mer än så: den ändrar vår bild av vad en dator är, hur en dator ser ut och hur vi interagerar med den information och de program som finns “inuti” datorn. Inga fler tangentbord, inga flera mappar; alla data är tillgängliga och möjliga att bearbeta med en rörelse av handen. Detta står i bjärt kontrast till de flesta andra datorer som används idag och som i princip är samma sorts maskin som fanns på 1970-talet. På samma sätt skapades de flesta program vi använder i dag före Internet … iPad strävar efter att vara en dator med program som verkligen tillhör Internetåldern.

Levy lyfter även fram att Apples sammanhållna miljö gör det möjligt att garantera uppdateringar och erbjuda inbyggda mikrobetalningar. En nackdel är att kunder och programmerare känner sig inlåsta. Han pekar på Googles Chrome OS som en annan viktig framtidstrend; en öppen arkitektur som är oberoende av plattform. Microsoft, å sin sida, möter framtiden genom att släppa en ny version av Windows … Allt enligt Steven Levy.

Jag håller helt med Levy; alla som tror att iPad är en Kindle eller en viewer för film och bilder har missat själva poängen med kombinationen ett multimedialt “fönster” (iPad) plus tillgång till all världens data och all världens beräkningskraft (molnet) plus global tillgänglighet (Internet).

iPad som ett fönster mot världen och allt som finns i världen är en metafor som Kevin Kelly, “technology pioneer”, instämmer i. Kelly lyfter fram att en iPad inte är flyttbar i samma betydelse som en laptop (dvs. man flyttar den från ett ställe till ett annat; försök att stå upp och jobba med din bärbara så förstår du vad vi menar med flyttbar) utan att den är sant mobil. En iPad vet var den är, var du är, den känner av att du rör dig, att du lutar på den. Den är i sann mening rörlig och dra nytta av det! Dessutom är iPad ett fönster, som ett fönster i ett hus som man kan se in i och ut igenom, inte som ett skyltfönster som man bara tittar in i. Du kan se in i “paddan” men den kan också se vad du gör och anpassa innehållet därefter.

Neil Young, CEO på ngmoco, betonar att fler och fler spel och underhållningsprogram flyttar till webben. Ungdomar flyttar sitt spelande från specialbyggda konsoler till laptops. Här passar iPaden och dess likar som hand i handske; användbar som en laptop, kraftfull som en spelkonsol och med tillgång till oändliga mängder program och musik kommer iPaden att slå ut såväl bärbara datorer som spelkonsoler.

Steven Johnson, “science writer”, skriver om det textens primat som varit en så viktig del av de första decennierna i informationssamhället. Här har vi nått något av vägs ände. Under de kommande åren kommer hanteringen av text inte att förändras märkbart, all nödvändig teknik för att arbeta med text finns redan i dag; om det är något som håller oss tillbaka är det rättighetsproblematiken. Vad som däremot kommer att hända är att vi blir sant multimediala.

Nicholas Negroponte, grundare av One Laptop per Child, ger en målande bild av hur extremt enkla, slagtåliga och stabila datorer ger många barn tidigare oande möjligheter till en god utbildning även i fattiga och/eller avlägsna delar av världen. iPad och dess likar gör det möjligt att bygga ännu enklare, billigare och stabilare dator som kan förändra världen genom kunskap.

James Fallows, The Atlantic, gör ett av de mest intressanta inläggen i artikeln. Han visar med exempel från flygsektorn hur iPad gör det möjligt att föra in stora mängder data, som löpande uppdateras, i komplexa arbetsmiljöer. I dessa miljöer finns höga krav på enkelhet, tillgänglighet och användbarhet. iPad möter alla dessa krav och förenklar arbetet för piloter och tekniker.

Jag kan, ur egen erfarenhet, vidimera Fallows ståndpunkt. Just nu pågår mycket spännande försök på ett av Sveriges största sjukhus där man använder iPads och iPhones för att ta fram, tillgängliggöra och bearbeta information kring allvarligt sjuka patienter. Här handlar det inte om lek eller nöje utan om att göra IT till ett enkelt och användbart verktyg i läkarnas dagliga arbete. Tänk själv tanken: du är kirurg och ska just genomföra en större operation. Inne i operationssalen upptäcker du att du vill kolla upp en sak. Vilket gränssnitt vill du helst arbeta med: en laptop eller en iPad?

Stort tack till @gunderhaegg som riktade min uppmärksamt på denna artikel!

/Johan Groth

PS Utöver ovan recenserade personer ger även Chris Andersson, Bob Stein, Martha Stewart, Jack Dangermond, Georg Lois, Gina Bianchini, en återuppstånden Marshall McLuhan samt en falsk Steve Jobs sina bidrag till debatten om hur iPad ändrar världen.

PPS Mina tankar och funderingar kring webben, böcker och filmer hittar du på www.gogab.se

8 thoughts on “Wired om iPad – framtiden är här!”

 1. Gillar ditt resonemang här understött av referenser till andra tänkande människor (som jag gillar bättre en det pretansiösa epitetet tänkare). Konstaterar att vi nu börjar närma oss det som jag efterlyst mycket länge – bort med skrivbordsmetaforen som våra grafiska gränsnitt bygger på, bort med ordnandet av data som om vi fortfarande använde kartotek, pärmar, mappar osv. Och nu är det möjligt!

  Reply
 2. Eh, varför inte? Jag har en hel del läsare som följer mig av andra skäl än debatten kring nya media. Det är en service till dem att hänvisa hit när jag skrivit något på Mindpark. :-)

  Reply
 3. Tack för bra synpunkter! Du sammanfattar på två rader vad jag försökte få fram på en lååång post. Du var snabb på att läsa posten också :-)

  Reply
 4. Jag tror helloandy menar gogab.se länken under PPS ovan, den pekar till jardenberg.se vilket den nog inte borde…

  Reply
 5. Upps, då förstår jag vad du menar. Men jag fattar inte hur det blev så. Tack för påpekandet. Och tack Ann som (som vanligt) reder ut saker och ting när jag inte fattar ;-)

  Reply

Leave a Reply