Jag älskar Spotify. Och konceptet med delade spellistor är genialt och underbart. Vem som helst kan alltså starta en spellista och sedan skicka ut en spotify-url till sina vänner. Den som skapar listan har två alternativ: att vara ensam om att kunna redigera innehållet, eller att låta alla redigera innehållet.

Den öppna varianten medger ett gemensamt byggande av musiksamlingar som aldrig förr. Det finns många fantastiska exempel, men jag väljer att inte länka till dem – av skäl som framgår snart.

För ett par veckor sedan insåg jag att det saknades en lista över ”sista låten-låtar”. De som stängde discot på 80-talet. Så jag gick ut med ett upprop på Jaiku och snart hade vi en samling med nästan 50 klassiska låtar. Uppbyggd av många underbara människor och förhoppningsvis till glädje för ännu fler.

Men nu är den tom. Raderad. Någon har alltså gått in på listan och raderat alla låtarna. Det kan vara ett misstag, såklart, men det kan också vara ont blod. Det verkar nästan så, för nu kommer meddelande om fler tomma listor.

En annan variant på missbruk är att listorna klottras ner med ”fel” låtar. Det fick mig att stänga listan med Rix Topp-6 som från början också var tänkt att vara en öppen lista. När det hände hade jag ett snack med Spotify om att det behövdes bättre instrument för att hantera spellistorna, och det fick jag medhåll på. Men det är klart att det måste få tid på sig att verkas in i prioriteringslistorna.

Men det betyder att jag tyvärr måste varna och avråda alla från att sätta upp öppet redigeringsbara spellistor innan det är fixat. Det finns inte mycket som är värre än onödigt arbete, i synnerhet om det handlar om något så vackert som en listan med världens 50 bästa ”sista låten-låtar”. Ledsen!

Uppdatering: nej, jag är inte dum i huvudet. Det är klart att jag kunde räkna ut att det här *kunde* ske. Men jag trodde inte att det *skulle* ske. Jag hoppades att spotify skulle vara en enda stor lovefest och att alla tyckte det var lika kul som jag med gemensamma spellistor. Rix topp-6 incidenten kunde ju tolkas som skämtsam, i ljuset av de låtar som adderades. Men det här, att radera hela listor, är ju bara ren elakhet. Och ja, jag inser också att det kan ske av misstag, vilket givetvis bara gör varningen ännu mer befogad.