Vandalism på Spotify

Jag älskar Spotify. Och konceptet med delade spellistor är genialt och underbart. Vem som helst kan alltså starta en spellista och sedan skicka ut en spotify-url till sina vänner. Den som skapar listan har två alternativ: att vara ensam om att kunna redigera innehållet, eller att låta alla redigera innehållet.

Den öppna varianten medger ett gemensamt byggande av musiksamlingar som aldrig förr. Det finns många fantastiska exempel, men jag väljer att inte länka till dem – av skäl som framgår snart.

För ett par veckor sedan insåg jag att det saknades en lista över ”sista låten-låtar”. De som stängde discot på 80-talet. Så jag gick ut med ett upprop på Jaiku och snart hade vi en samling med nästan 50 klassiska låtar. Uppbyggd av många underbara människor och förhoppningsvis till glädje för ännu fler.

Men nu är den tom. Raderad. Någon har alltså gått in på listan och raderat alla låtarna. Det kan vara ett misstag, såklart, men det kan också vara ont blod. Det verkar nästan så, för nu kommer meddelande om fler tomma listor.

En annan variant på missbruk är att listorna klottras ner med ”fel” låtar. Det fick mig att stänga listan med Rix Topp-6 som från början också var tänkt att vara en öppen lista. När det hände hade jag ett snack med Spotify om att det behövdes bättre instrument för att hantera spellistorna, och det fick jag medhåll på. Men det är klart att det måste få tid på sig att verkas in i prioriteringslistorna.

Men det betyder att jag tyvärr måste varna och avråda alla från att sätta upp öppet redigeringsbara spellistor innan det är fixat. Det finns inte mycket som är värre än onödigt arbete, i synnerhet om det handlar om något så vackert som en listan med världens 50 bästa ”sista låten-låtar”. Ledsen!

Uppdatering: nej, jag är inte dum i huvudet. Det är klart att jag kunde räkna ut att det här *kunde* ske. Men jag trodde inte att det *skulle* ske. Jag hoppades att spotify skulle vara en enda stor lovefest och att alla tyckte det var lika kul som jag med gemensamma spellistor. Rix topp-6 incidenten kunde ju tolkas som skämtsam, i ljuset av de låtar som adderades. Men det här, att radera hela listor, är ju bara ren elakhet. Och ja, jag inser också att det kan ske av misstag, vilket givetvis bara gör varningen ännu mer befogad.

21 thoughts on “Vandalism på Spotify”

 1. Även om det är kämpigt att se ellington ersatt med e-type så är det nog vad man får räkna med på en öppen spellista. Jag blev inte ens förvånad när Rix topp-6 spårade ur, folk försöker ju vara roliga…

  Men att bara få listan raderad tyckte jag kändes otippat lågt. Då handlar det ju inte ens om att man tycker e-type är varken bättre eller roligare, då handlar det bara om att förstöra.

  Reply
 2. Jag efterlyser också fler inställningar för rättigheter gällande dom öppna spellistorna i spotify. Detta efter att ha fått hela min 90-talsplaylist ersatt med dansband. Cyberterrorism på hög nivå.

  Reply
 3. Append only kanske kan vara en variant mellan helt öppet och fulla ACL:er, som känns komplicerat och nästan kräver att man blir ett socialt nätverk.

  Reply
 4. Ja, det är ju ett klockrent första steg (som jag tror vi pratade om i mail också). Och att det är fortfarande i så fall är enkelt att byta mellan append only och closed.

  Reply
 5. Versionshantering vore ju nice, a la Wikipedia. Går någon in och gör något fult är det bara att göra en rollback.

  Reply
 6. Absolut! Men det måste funka för Aunt Tillie också. En variant är global undo på spellistor. Det är inte heller utan komplikationer.

  (Verkar vara nåt strul med Disqus eller Facebook Connect. Försökte posta detta, inloggad via Facebook Connect, men jag får bara en popup där det står att jag måste fylla i ett namn. Finns inget fält för att göra det. Var tvungen att logga ut och in igen.)

  Reply
 7. Tack för rapporten. Disqus har ganska nyligen sytt ihop sig med FBC, och det verkar vara lite barnsjukdomar (av deras forumposter att döma).

  Reply
 8. Utesluter power-user-fkn verkligen Aunt Tillie med vänner? Jag vet inte att det är nödvändigtvis så.

  Intressant om din kommentar (ovan) om att “… nästan kräver att man blir ett socialt nätverk.”

  Finns det igen sådan plan alltså? Jag saknar saker som embeddable widgets över senast spelade låtar och att kunna rekommendera till vänner smidigt (URI'n är lite fattig, no offence).

  Sådant gör glada evangelister som mig till ännu bättre produktspridare. :-)

  Reply
 9. Nu är säkert Andreas bättre skickad att svara – men jag ser en poäng i att mycket av det godiset tillhandahålls av andra parter. Genom scroblingen i den senaste versionen tex, så öppnades ju dörren till hela last.fm:s förråd av godsaker

  Reply
 10. Backup, så länge. En möjlig, temporär lösning, är ju att man skapar en annan spellista som inte är öppen som man använder för att ta “backup” på den öppna spellistan. Trubbigt, manuellt, och ingen framtidslösning kanske men ett litet tips till den som ändå vill lägga ner mkt jobb på en lista som sedan sprida den som öppen.

  Reply
 11. Jag tog en backup på listan när jag själv la till den (081229) för jag anade att ett sånt här sabotage kunde ske. Nu ligger den backupen i den gemensamma listan, hoppas att den får vara kvar där :)

  Reply

Leave a Reply