jardenberg kommenterar – 15 Apr, 2011 #jjk

  1. The Top 10 Best Dropbox Services, Addons and Hacks – TNW Apps
    – Dropbox-tips. De här vill du läsa.
     
  2. Scientists teleport Schrodinger's cat – ABC News (Australian Broadcasting Corporation)
    – Mycket diskussioner, men alldeles oavsett vilken fot man ska vila på här – it makes my brain hurt en smula. På ett bra sätt.
     
  3. Blogging for HuffPo Is Like Writing Open-Source Software: Tech News and Analysis «
    – Bra take på det där med värdebyggande. Att det ska vara så främmande för så många att det finns olika valutor här i världen.
     
  4. Tripbirds – the team!
    – Stuket, formspråket får mig redan att se frame mot den här tjänsten. Signa upp för en invite.
     
  5. Upcoming changes to Spotify Free/Open – Spotify
    – Från en tidningsintervju som jag tror blev rejält nerkortad ;)

    Q: Vad tycker du om att Spotify begränsar sitt utbud?

    A: Jag tycker det är synd, det går på tvären mot det jag upplever som Spotifys själ. Men det är inte det första steget de tar i den riktningen, även om det är det mest drastiska. Det känns som man tyvärr är ute på ett sluttande plan.

    Q: Hur påverkar det här medieanvändandet?

    A: Jag tror det öppnar för fler alternativa tjänster. Spotify är inte längre lika överlägsna i utbud eller genomförande och jag tror de kommer att tappa.

    Men jag tror också att det kommer att leda till, iaf på kort sikt, att Spotify får en rejäl ökning i betalande prenumeranter. Det kommer säkert att bli en del av veckopengen för många unga till exempel.

    Q: Varför begränsar Spotify sitt utbud?

    A: Det vet bara Spotify, men jag gissar att det beror på hur dealen med bolagen ser ut. Förmodligen har det funnits tidsbegränsade klausuler på hur länge den gamla rev share-modellen varit förhandlad – nu kanske det kostar Spotify per spelad minut, tex. Eller så har bolagen helt enkelt bestämt sig för att skruva åt tumskruvarna för att man tycker konverteringen till betalande är för dålig. Det kommer i så fall att vara första spiken i kistan för Spotify. De får inte låta de gamla bolagen styra affärsmodellen och kundrelationen…

    Och så klart: man kan också spekulera i att det har att göra med andra krav på den amerikanska marknaden. Den lanseringen är ju kraftigt försenad, och det här kanske är den eftergift man har tvingats göra.

    Q: Varför tillkännager Daniel Ek en sådan här nyhet via sin blogg?

    A: Varför inte? Det är väl ett alldeles utmärkt sätt att göra det på?
     

  6. The Tragic Death of the Flip – NYTimes.com
    – Så otroligt tragiskt. Önskar jag kunde säga att det var oansvarigt, eller ens dumt. Men jag kan inte sätta mig in i Ciscos business rationale och ännu mindre sätta mig till doms över deras beslut. Men fan vad det skaver i skon. Enda trösten är väl att de bästa av de 500 som nu blir arbetslösa kommer att ta the Flip någon annanstans. <3
     
  7. Twitter: Consider This Your Intervention.
    – Bra sammanställning av det som jag petat lite i när det gäller Twitter. Jag är direkt orolig att man har fattat icke-beslutet att ”det är bra som det är”. Energin synes inte flöda precis, eller hur?
     
  8. Lottens lathund: skolans ras och lyft
    – Ja, vad är det hon sjunger egentligen?
     
  9. Does anyone in Silicon Valley care about Windows anymore?
    – I det lite mindre perspektivet ser jag samma sak. Allt fler influencers och ”kommunikationsarbetare” kör mac. Och alla som kan välja själva. I takt med att tiden går borde det komma att få genklang även i de trögare lagerna.

    Sedan är det en helt annan femma att win fortfarande är grymt stort i absoluta tal, det är kurvorna och vad som händer i den vänstra delen av Bell-kurvan jag pratar om här.
     

  10. Little girl submits to the Dark Side
    – Vad är det nu alla säger, försök inte ge regi åt barn och djur. Den här lilla tjejen är ju störtskön. Men man undrar om hon sett alla sex filmerna ;)
     
  11. SJF:s styrelse tycker nätartikel ska ha straffavgift | Emanuels randanmärkningar
    – Facket anser sig ha suverän rätt att sätta priserna. Och det enda som kommer att hända är att journalister inte kommer att kunna vara med i facket. Hur kan man ens tro något annat?
     
  12. Skolsituation Älvsjö
    – Engagerade föräldrar (och en del lärare också om man tittar runt lite) har kickat igång en google site för att hantera sitt arbete. Fantastiskt bra, och tänk så underbart att vi har sådana här verktyg i vår verktygslåda idag. Lovely.

    Hittat via http://skolgranskning.aftonbladet.se/blogg/foraldraupproren-sprider-sig/
     

10 thoughts on “jardenberg kommenterar – 15 Apr, 2011 #jjk”

  1. Alltså, du har fått en del om bakfoten! SJF sätter inte priserna. Frilansrekommendationen har tagits fram för att många frilansar frågar vad de ska ta betalt. Det är en av de vanligaste frågorna som Journalistförbundet får.

    Då räknades rekommendationen fram för att ge någonslags riktning och som det heter, rekommendation. Många är de frilansar som säljer sig billigare, men det bedrivs verkligen ingen jakt på dessa eller man riskerar inte att bli utesluten för det. Lovar.

    Man lovar inte att följa den när man går med i förbundet, det enda man lovar som medlem är att följa de yrkesetiska reglerna och där står inget om prissättning.

    Reply
    • Därom verkar det finnas lite delade meningar. Från en av medlemmarna har jag fått lära mig följande:

      ”Journalistförbundet är en utbudskartell som ska se till att allt journalistiskt arbete betalas till det värde vi anser rimligt, utan undantag. Gratis publiceringar är då inte OK, varken nu eller om hundra år. Allt enligt det fackliga löftet “vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta till ett lägre pris eller till sämre villkor än det vi nu lovar varandra.”

      Där skriver en kollega till dig att priset sätts av ett VI och ställer man inte upp på det så sviker man det ”fackliga löftet”.

      Är det fel så är det en, eller flera, av era medlemmar som har missuppfattat, och det är nog värre än att jag gjort det ,)

      Reply
    • Har också läst det där svaret i Journalistbubblan, alltså det om löftet att inte sälja sig billigare än vad vi kommer överens om. Vad kommer det ifrån? Är det något du känner igen?

      Reply
      • De menar nog de grundläggande löftena som man antog när man bildade fackföreningarna i slutet av 1800-talet. Att inte sälja sig under. Kollektivavtalet bygger ju på det. Kollektivavtalet ska vara ett golv. En minimiersättning och företaget som tecknat kollektivavtalet ska inte kunna betala sämre än vad kollektivavtalet säger, däremot mer. En slags garanti för den anställde.

        Frilansrekommendationen funkar ju annorlunda, det är en rekommendation, inget avtal som någon skrivit på och förbundit sig att följa.

        Reply
  2. Det är ju lite två diskussioner, det han syftar på är kollektivavtalet. Frilansrekommendationen är inget avtal i den bemärkelsen.

    Reply
    • Så säger du, och det är säkert rätt. Sådan var min bild också, det var därför jag gång på gång frågande om han verkligen menade vad han skrev. Det gjorde han, och han verkade inte ensam om hållningen.

      Han, och många fler, hävdar till det ”fackliga löftet” – uppenbart oavsett vad avtalet/rekommendationen säger. Det är ett större problem för er än för mig, för att uttrycka det milt.

      Reply

Leave a Reply