jardenberg kommenterar – 2010-03-06

 1. Öppen information från myndigheter | Jonas Lejon
 2. – Visst har jag glömt att pusha för Jonas nya, sjukt spännande, projekt – http://govdata.se/ Det beror nog på att jag är så uppskuttad. Och han har, i mail, sagt att det är ett api på gång också, så att vi kan hjälpas åt att mangla fram mirakel ur det här ymninghetshornet!

  Tack Jonas! Ditt överlägset viktigaste hack so far!

 3. Welcome, Expressen! « Twingly Blog
 4. – Grattis Twingly. Nu saknas det bara en skåra till i den svenska kolven ;) Buss på!

  Mer här: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1907122/expressen-kopplar-pa-twingly)

 5. YouTube – Billy Jean
 6. – Gräslig produktion, men något säger mig att många kids kommer att köra det där tejptricket på Youtube framöver…

 7. Steve Jobs emails Swede that the iPad won’t tether to the iPhone | 9 to 5 Mac
 8. – ”Steve Jobs this week answered a question from all the way over in Sweden” Och svaret var ”No”. Man kan notera att Stevo verkar adopterat ”keep it brief” som policy… Man kan också notera att han verkar hålla fast vid 3.1.2 i sin iPhone. Kanske för att det fortfarande är meckigt att jailbreaka 3.1.3?

 9. Bonnier Hack Day: Sticker love
 10. – Det skämtsamma bidraget från @tgarder är grymt. Heja! Men för övrigt tycker jag så klart att @kribba är en väldigt värdig vinnare. (Btw, Bonnier visar ändå lite av sina gamla rötter, när @pauspling konstaterar att bara en kunde bli vinnare ”due to the Bonnier graphic design policy”. Antar att man minsann inte får skriva Bonnier hur man vill…)

 11. How to Reclaim Your Attention | Zen Habits
 12. – Spring inte iväg och bli religiös nu, men plocka upp några guldkorn här. Jag gillar “be brief”, gör kortfattad och koncis till förval. Jag lägger för mycket tid på att skriva för mångt i sammanhang där kort egentligen är bättre.

 13. Ubisoft's New DRM Cracked In One Day
 14. – Pratade med Planeto-Martin om det här igår, och han har verkligen en TON med insyn här. Det kanske jag kan berätta mer om en annan dag. Anyway, han säger att det inte är knäckt, utan att det bara ser ut som det. Visst går det att spela, men det är ett helt annat spel. Typ, det kommer inga motståndare. Uppenbarligen är signalerna om att det inte är “rätt” spel, alldleles för svagt utformade – om nu Martin har rätt (vilket jag verkligen ha skäl att tro). Det borde riskera att slå tillbaka ganska rejält.

  Jag tycker som bekant hemskt illa om DRM, däremot har jag inget problem med att man konstruerar ett spel så att det löpande behöver individuella “instruktioner” från en server online. Det är ju bara smart. Det är att arbeta med tekniken, istället för mot den – som man gör med traditionell DRM

 15. Regeringen tar fram riktlinjer för sociala medier
 16. – Det finns inte mycket här i världen som gör mig tröttare än kommentarsfältet på dagens media. Det är verkligen universums gnälligaste. Tomtar och troll, helt och nästan enbart.

 17. Anna Troberg » Integritet! Kultur! Kunskap!
 18. – Anna Troberg drar igång en rörelse runt Piratpartiets slogan. Det kommer att bli mycket bra läsning under den här rubriken framöver.

 19. Tre invändningar mot nya sajten
 20. – Håller inte alls med om att det är fel att köra samma upplägg som andra. Besökarna behöver inte lägga krut på att lära sig navigera. Inte heller har jag något problem med att det är fattigt på utstickande design. Det är inte smashing magazine vi snackar om…

 21. Vilse på webben – rädda länkarna
 22. – Rädda länkarna. Japp. Men börja med domänerna (kort: https://jardenberg.se/b/vi-behover-k-markning-av-domaner/ lite längre: http://www.internetdagarna.se/track/domannamn/vi-behover-k-markning-av-domaner)

 23. Error’d: Verified By Fail
 24. – Och så mitt lilla bidrag från igår http://www.flickr.com/photos/jocke66/4406097614/
  (notera: binero svarade på en sekund, och när jag provade efter en minut gick det som en dans)

 25. Daring Fireball: Attention Is the Real Resource
 26. – ”A reader asking for a full-content RSS feed is a reader who wants to pay more attention to what you publish. There have to be ways to thrive financially from that.” So right!

 27. salefale-dot-com is bad
 28. – När en registrar släpper igenom en domänregistrering till  ??? in the state of Taliban”, då är det inte underligt att det finns en del mindre bra saker på nätet. Det borde vara käftsmäll på sånt här…

 29. Blogga dig en karriär – Twitter bloggar Facebook | Veckans Affärer
 30. – Att skriva en artikel om att blogga sig till en karriär och inte ha med Fredrik ”Bisonblog” Wass är ju nästan tjänstefel ;) Å andra sidan, det kan vara dags för oss andra att ta stafettpinnen. Anyway, kul att VA sätter lite spotlight på vårt idoga arbete.

 31. Jävla idioter jag hatar er alla och skiter fullständigt i Yaba! | Pers Värld
 32. – Det här är, utan tvekan, den mest charmerande loser-post jag någonsin läst. Per är ett geni. Håller han på så här till nästa år så lär han säkert, till sitt stora förtret, vinna YABA. Och vad ska han då skriva, undrar jag. Tack Per!

 33. Wave Bots – The Complete Guide to Google Wave: How to Use Google Wave
 34. – Igår tipsade jag om notifieringar från Wave, via mail. @speakman2k tipsar i en kommentar om en lite klurigare men mycket coolare lösning. XMPP Lite är en bot som du krokar på valfri våg, och som skickar meddelade till dig i realtid, tex till din google talk. Tokbra.

 35. WordPress grundare Matt Mullenweg med på svenska WPNight
 36. – Härligt, även om Matt gjort mig grymt besviken de två sista gångerna jag lyssnat på honom så skänker det ju buzz till eventet. Heja WP-Girls!

 37. Free ebooks correlated with increased print-book sales
 38. – Jag har inte hunnit gå igenom alla variationer av de här siffrorna än, men håller slutsatsen så är det ljuvligt. Det behövs hard evidence, förbi enstaka framgångar, för att vi ska få med branschen på de här tongångarna. Återkommer.

9 thoughts on “jardenberg kommenterar – 2010-03-06”

 1. Haha, självklart är det 3.1.2 för att Steve kör jailbreakat, klockren gissning! Det vore årets scoop om man kunde kolla hans iPhone för att se vilka appar han har installerat också.

  Reply
 2. Haha. Inte ens denna gång slapp vi undan din obönhörliga kritik helt och hållet. :) För att förtydliga: @kribba vann just på att han designade en snygg logga som ligger långt ifrån Bonniers officiella logga. Men det kanske framgick? /Paulina Modlitba Söderlund, Bonnier R&D (@pauspling)

  Reply
 3. Ja, det framgick absolut. Och det var inget allvarligt menat i den här kritiken, bara glimt i ögat. Jag minns när vi försökte ha lite snö på HD:s symbol, sjöfartsgudinnan, under ett par veckor en jul. Det var en inte helt okomplicerad fråga, skulle det visa sig…

  Reply
 4. Lite skumt av mig att kommentera @jonasl:s govdata.se här, men i alla fall. Jag förstår inte vad det är som är så bra med den? Den har “öppen information från myndigheter”. Problemet med denna typ av öppna information är att man normalt får betala för att få ut data från myndigheterna; själva data är gratis. @jonasl:s tjänst gör ju precis samma sak. Den presenterar vilken information som finns, men du måste betala för att se all data, och få den på det format som du vill – 2500kr per uttag?. Vill du ha ut all data från @jonasl så blir det säkert någon miljon, eller så. Jag ser inte det fantastiska i att betala till @jonasl jämfört med att betala någon annan konsult (som inte presenterar delar av data på en webbsida) eller direkt till myndigheten för att skicka data till mig.

  Jag tycker att Bloggy var ett sååå mycket “viktigare” hack av @jonasl =)

  Reply
 5. 1. Varför är det skumt för dig att kommentera här? Jag ser absolut inget hinder iaf.

  2. Jonas har gjort en kompliering av datat som jag inte sett någon annan göra på hemmaplan. Visa var annars du kan gå och och se vilka myndigheter som handlat av Know IT Karlstad AB på det här sättet http://govdata.se/know-it-karlstad-ab/ eller en snygg sammanställning av hur kostnaderna för Konsumentverket fördelat sig 2009 http://govdata.se/konsumentverket/2009/

  Visst är det offentliga data, men sammanställningen och tillgängligheten gör skillnad. Som skillnaden mellan en passiv och en aktiv offentlighetsprincip.

  Får du upp ett spår som är intressant så kan du antingen pröjsa Jonas för hela listan, eller vända dig till myndigheten och få den gratis. Ditt val.

  Jag ser inte det här som ett slutmål, sannolikt inte ens vad som gäller Jonas affärsmodell, utan som ett viktigt steg på vägen mot Makten och öppenhetens mål och syfte.

  Reply
 6. Jag har hört Matt prata fyra gånger. De första två var briljanta och spänstiga. Den senaste två var på halvfart, närmast identiska och i princip som högläsning från en av hans bloggposter. Men det är synd för han är egentligen skitbra på scenen. Det kanske handlar om att han gör för många gig. Och kanske, kanske, beror det lite på det han säger själv i en text:
  ” I’ve lived and breathed WordPress for almost 7 years now, so I can talk about it for hours without thinking twice.”.

  Reply
 7. Försökte kommentera från min iPhone men det meddelandet försvann i Cyberrymden: Att ett API kommer är så klart en självklarhet. Finansiering kan eventuellt lösas med annonsering kan jag tänka mig om det är ett problem i dagsläget. Inget är skrivet i sten utan former och omfattning ändras kontinuerligt, kontakta mig så löser vi det.

  Reply

Leave a Reply