jardenberg kommenterar – 6 Sep, 2010 #jjk

  1. Text of Steve Jobs' Commencement address (2005)
  2. – Favorit i repris. Minst en gång om året. (Nej, det händer inte så mycket på söndagarna;)

    Nu kör vi.

  3. Hyperbole and a Half: The Four Levels of Social Entrapment
  4. – Fyra nivåer av social kris, och underbart illustrerade. Men de här gäller bara i köttvärlden, visst ser vi exakt samma mönster i den digitala världen? Ribbing har en stor uppgift framför sig…

  5. Jaha, ska vi ha en företagsblogg nu också?
  6. – I ljuset av att Stephan Ekbergh precis slutade blogga, med visst dunder och brak, är det här ännu intressantare läsning. Den här frågan blir vi inte av med i första taget.

    Jag anser fortfarande att bloggen är ett strålande verktyg, på så många sätt.

  7. Sandra Grosse » Nya äventyr i en ny stad, tack vare Facebook!
  8. – Skåne blev en smula fattigare, men det får det vara värt. Grattis Sandra! Och tack för att du bjuder på historien om hur du hamnade i Uppsala. Det är i sanning en god värld, det där internettet.

  9. 10 paths and they're all hard
  10. – Alla är stora utmaningar, men den som kommer att vara mest frustrerande att få kläm på är nian. Sedan saknar jag en punkt kopplad till sexan, om den sociala grafen. Den är inte så intressant i sin traditionella mening egentligen. Däremot är de sociala knutarna desto intressantare. Vi kommer tex att se fantastiskt material grävas fram ur arkiverande tweets framöver. Addera tunga sentimentanalyser på små och stora twitterstormar och det finns sjukt mycket att lära.

  11. Könskriget fördunklar omdömet.
  12. – Farmor Gun skriver klokt som vanligt. Det här måste vi kunna reflektera över. Eller rättare sagt, den här rösten måste också få lov att ta plats i debatten.

  13. Berglins | Serier | SvD
  14. – Hahaha, ”surdegsfenomet” strippas av Jan Berglin.

  15. Digital Domain – A Strong Password Isn’t the Strongest Security – NYTimes.com
  16. – Mycket klokskap här, och jag hoppas varenda IT-snubbe läser. Till exempel, gör som alla stora sajter, begränsa hur många försök som kan göras inom en tidsperiod så att ”a six-digit PIN can withstand 100 years of sustained attack”… Långt innan dess kan man ju ha vidtagit andra åtgärder. Alltså, istället för att ställa löjliga krav på användaren, använd lite smartness i bakplanet.

    Och utbilda användaren att faktiskt fokusera på det viktiga, tex: ”Keeping a keylogger off your machine is about a trillion times more important than the strength of any one of your passwords”

    Och du, lämna inte ut ditt lösenord till någon som ringer och säger att de är från it-avdelningen. OK?

  17. The War Within WikiLeaks – Newsweek
  18. – Det fortsätter kokas tunna soppor. Men precis som i fallet med Rick nyligen så får jag också en känsla av att vi har ett gäng founders som gärna sätter sig själv före sitt verk. Det är förvisso fundamentalt fel att vi lever i en värld som har så svårt att skilja på sak och person, men det gäller att välja sina strider.

    Precis som jag ansåg att Falkvinge borde ge valframgången en chans genom att ta ett steg och sidan och släppa fram Troberg är jag helt säker på att Wikileaks hade mått bra om Assange klivit och sidan och lämnat plats för tex Jonsdottir.

    Jag tycker Assange är en förbaskat skicklig interwebbare, men han kan komma tillbaka. Lex Steve Jobs.

    Och jag är också helt övertygad om att Wikileaks hade vunnit på att offentligöra sin egen organisation. Jag förstår att man upplever en hotbild, eller vilka andra argument man jobbar med, men det här håller inte. Transparens FTW

  19. What Big Brands Are Spending on Google – Advertising Age – Digital
  20. – Titta på de här graferna. Betänk nu att det är dollars vi pratar om. Alltså gånger (just nu) 7,59. Betänk sedan att det är juni vi pratar om. En månad, som förvisso hävdas vara en stor månad för bolaget, men ändå. Ta det gånger 12, det jämnar ut sig. Alltså. AT&T lägger 736MSEK hos google på årsbasis. Oavsett hur liten den delen är i förhållande till deras totala reklambudet så är det verkligen inte småsmulor i den mottagande änden.

    Sedan läser man vidare och ser att de tio tyngsta annonsörerna i juni tillsammans ändå bara stod för 5% av googles intäkter. Då inser man vilken otroligt lång svans det finns här. Amazing på så många sätt.

  21. “Den ska vara på Internet så alla ser”
  22. – ”Rösta när det är dags. Så världen får bli lite vackrare. En aning rikare på kärlek.” avslutar IT-mamman sin berättelse om femåringen och svensk invandringspolitik. Det är gott.

    Se också Morris på Facebook. ”En stilla vädjan till alla som jobbar med valet”: http://www.facebook.com/#!/note.php?note_id=449306373904

  23. Är det anglosaxiska systemet bättre? « mediestudier
  24. – Stort tack till Torbjörn för att han viker ut texten lite, precis som jag önskade. Jag noterar att han inte direkt är överens med tex Mårten Schultz om att ”det ska kosta” är en del av lösningen (http://martenschultz.wordpress.com/2010/08/21/transparens-och-oskuld/)

    För egen del argumenterar jag inte i någon riktning, jag ville verkligen bara höra vad de som på många sätt lever mitt i systemet har att säga.

    Däremot kan jag väl se att en del av de punkter som Torbjörn listar inte är klockrena som motargument. Att övertramp fortfarande sker säger ju inget om hur många, eller grova, de varit utan risken för en dyr nota. Förtalsturismen är ett missbruk av systemet som säkert borde gå att lösa, och i fallet med Simon Singh visar väl domstolarnas olika utslag att frågan är levande och under ständig utvärdering även där.

    Och när det gäller PCC så kan man ju vända på argumentet att dyra böter inte stoppat övertrampen och säga: det har ju inte PCC heller gjort ;)

    Frågan lever.

  25. Företaget som nätverk, arbetsplatsen som arena
  26. – Länkar hit istället för direkt till det utmärkta knäcket om doktor Lundblad. Klickklick!

  27. Grains of pollen as seen by an electron microscope
  28. – Så vackert, men också en påminnelse om eländet. Den hade jag gärna sluppit.

  29. Veckan som gick – Vecka 35
  30. – Söndagslänk till söndagstext, även om den läses en måndag.
    Men vad är det för final Jerry drar till med?
    “” – what’s up med det?

  31. NYTimes adds Facebook feature ahead of paywall – Brand Republic News
  32. – Alla experiment över hela världen är extremt intressanta att följa i ljuset av förändringar som är på gång på hemmaplan också. Det kommer att bli en konstig höst och ett otäckt 2011. Tur att jag inte har något aktivt ansvar för vad tradmedia hittar på längre ;)

  33. Blogs – Technology Blog and Community from IT Experts – ComputerworldUK.com
  34. – Deprimerande läsning. Jag jublade, men med försiktig reservation. Men det ser ju onekligen mörkt ut.

5 thoughts on “jardenberg kommenterar – 6 Sep, 2010 #jjk”

  1. Long story ang. #15. Jag kände bara att allt var osammanhängande och klent så jag tänkte vara lite lustigt “självdistansig” och slänga in en referens till Häglunds utmärkta krönika om just svammeltexter skrivna av personer som inte låter sig stoppas av dålig koll. Men bortsett från att det var väldigt långsökt blev det konstigt efter den allvarsamma avslutningen. Men det uppptäckte jag förstås långt i efterhand! Så som det blev skjuter den lilla markeringen ned mycket av det nedlagda jobbet istället… så. Lärdomen för mig är: keep it simple stupid! :)

    Reply
  2. tycker det är lite trist att falkvinge inte ens verkar intresserad av idén att stiga åt sidan. känns som han tänker “vaddå, det är ju mitt parti”. Jag kryssar Troberg som alltid, om jag nu röstar på pp i valet.

    Reply
    • Att hävda att Falkvinge ska “stiga åt sidan”, eller Assange för den delen, är lika huvudlöst som att påstå att “jardenberg.se” skulle må bra av att jocke inte syntes till lika mycket.

      Tvärtom skulle jag vilja påstå att (pp) tagit skada i den här valrörelsen av att Falkvinge haft för _lite_ energi och närvaro, jämfört med förra året.

      (Förklaringen till ovanstående finns i Seth Godins utmärkta “on the tribes we lead”. En tribe kan inte byta ut sin tribeledare hur som helst)

      Reply
  3. Jag tror dessvärre att det är många stora webbplatser som inte förhindrar en brute force– eller dictionary-attack mot användarnas lösenord. <a href="http://www.wired.com/threatlevel/2009/01/professed-twitt/” rel=”nofollow”>Twitter hade t ex så sent som 2009 missat det.Att bara låsa ut användare gör dock systemet löjligt känsligt för en DOS-attack. Något elegantare är att exponentiellt öka väntetiden innan man kan testa ett nytt lösenord. Även det öppnar för DOS, om man inte t ex håller reda på vilka IP-adresser inloggningsförsöken kommer ifrån.Allt detta kräver dock att man håller mer state i back-enden, vilket är jobbigt. Bättre då att försöka komma bort från the password anti-pattern.

    Reply

Leave a Reply