Idag var jag inbjuden (tack för det;) till ett samtal om internet. I centrum stod giganterna Alec Ross, amerikansk högprofilerad rådgivare till bla Hillary Clinton, och vår alldeles egen Carl Bildt.

NEW TECHNOLOGY FOR A BETTER WORLD - Från höger: Per Mosseby, Carl Bildt, Alec Ross, Sara Öhrvall, Henrik von Sydow och PM Nilsson

De är smarta och skickliga herrar och jag har den djupaste respekt för deras värv, såväl historiskt som pågående. När de pratar om vikten av ett öppet nät blir jag glad. När Carl Bildt utan att ens fått frågan själv nämner barnporrfilter som ett problem, ett sluttande plan, blir jag överlycklig och hoppfull. De svarar rakt på frågor och hävdar vikten av att staten inte kontrollerar i onödan. Så länge det finns fungerande konkurrens anser man att marknaden är bättre på att se till att vi alla får maximal nytta av nätet. Hands off, alltså.

Men då är det ju oundvikligt att jag ställer en fråga om upphovsrätt, om Intellectual property. Om spänningen mellan gammal, nationell lagstiftning på området, och internets globala DNA. Hur de anser att man ska säkerställa att IP inte blir en hämmande faktor för utvecklingen. Hur de ställer sig i valet mellan ett öppet, fritt, globalt internet och de krav från bla upphovrättsindustrin som allt oftare gör sig påminda.

Svaret, från båda herrarna, var att ”det var ju en bra fråga”. Så log de och förklarade att de inte hade svaren. De menade, enade som jag uppfattade det, att det är en av de svåraste frågorna för oss i västvärlden idag – och att det bara kommer att bli svårare när internet på riktigt globaliseras. Och så hoppades de att de kommande åren skulle avgöra vad som är rätt och fel i den frågan. Ett trevligt och politiskt korrekt svar, som fick mig att vilja ställa mig på halsen på dem ;)

Men hallå: det är ju ni som är policy makers i frågan. Ni sitter ju bevisligen inte i baksätet. Ni måste ju ha en riktning, så att vi som medborgare har något att förhålla oss till.

Rätt svar, om man ska dra linjen framåt från övriga uttalande vore: Ett fritt och öppet internet är vår första prioritet. Vi kommer inte införa reglering så länge det finns tillräcklig konkurrens på marknaden. Vi erkänner att internet är globalt och större enskilda nationers jurisdiktion och särintresse. Något i den riktningen, ni kunde säkert lagt ut texten bättre.

Poängen är att både Alec och Carl har järnkoll på, och makt över, den här frågan. De har kontroll, de regerar. Om inte de har en tydlig linje och uppfattning – som de är beredda att deklarera – vet jag inte om jag tycker de ska få fortsätta göra det. Jag vill helt enkelt höra hur de vill att det ska se ut. Det måste man väl kunna begära?

Men det var ett bra event, ett nyttigt möte. Moderator var coole Per Mosseby, KSO i Vaxholm och i förpolitisk tid IT-entreprenör. I panelen satt också Sara Öhrvall (Bonnier), Henrik von Sydow (m) och PM Nilsson (Newsmill). Tyvärr blev det inte något drag i panelen, utan de ställde bara varsin fråga och så var det bra med det. Nästa gång kan det väl vara lite mindre stifft och lite mer internet – ok?